Olympionikům Železnému a Změlíkovi zbyly oči pro pláč

01.03.2012 20:58

Měla to být další chlouba české atletiky. Mistrovství světa, plánované na příští rok v Karlových Varech, je však ohroženo. Zdejší slavný atletický klub AC Start a stadion, kde se má konat, totiž z gruntu vytunelovalo jeho vedení. Místo sportovních soubojů se zde odehrávají boje o moc a o majetek.

Olympionikům Železnému a Změlíkovi zbyly oči pro pláč
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze - ilustrační foto

Více než padesátiletá historie karlovarského atletického klubu  AC start je úctyhodná, ještě donedávna patřil v Česku k  nejúspěšnějším. Na zdejším stejnojmenném stadionu se také konala řada prestižních mezinárodních závodů, na nichž se desítkám tisíc diváků představili nejslavnější atleti světa, v čele s mnoha olympioniky. Mladí karlovarští atleti získali desítky mistrovských titulů a medailí.  Někdejší prestiž klubu nejlépe potvrzuje fakt, že za něj závodili olympijští vítězové Jan Železný a Robert Změlík. Jenže to už je pouze minulost. Dnes zůstaly těmto legendám  pouze oči pro pláč a členům AC Startu ostuda a obří dluhy. Situace kolem celé kauzy je tak závažná, že se jí zabývá nejen protikorupční policie, ale také útvar pro odhalování organizovaného zločinu.

Kostlivci zůstávají ve skříní


Dluhy klubu jsou odhadovány na nejméně 50 milionů korun, ale všichni kostlivci ze skříní dosud nevypadli. Hlavní aktér sofistikovaného tunelu, jednatel občanského sdružení AC Start Vít Hořejš, je kvůli podezření z mnoha podvodů stále ve vazbě, bývalý předseda klubu Vladimír Hůrka se pokusil o sebevraždu krátce poté, co se o něj začala zajímat policie.  Stadionu a s ním souvisejícím pozemkům reálně hrozí, že budou prodány v exekuci, věřitelé se totiž obrátili na soud, podali řadu trestních oznámení a  návrhů na insolvenční řízení. První z nich bylo zahájeno již loni v srpnu. Navíc jsou zastaveny různé dotace, vysokou státní dotaci bude muset klub pravděpodobně vrátit, s penále jde o více než dvacet milionů korun. Vyšetřování se týká také příjmů
z burzy, které jsou odhadovány na desítky milionů korun.

Volba pro město?


Přesto, že se o problémech s AC Startem vědělo dlouho, občanské sdružení do poslední chvíle získávalo různé výhody a peníze díky vazbám na politiky. Hořejš byl dříve dokonce členem rady města za stranu Volba pro město, Hůrka byl zase donedávna členem karlovarského zastupitelstva za ODS, kvůli skandálu loni rezignoval.

Tisková mluvčí karlovarského magistrátu Michaela Kousalová Parlamentnímlistům.cz potvrdila, že AC Startu byly pravidelně poskytovány dotace na sport a tělovýchovu a na tzv. volnočasové aktivity: “Na akci Prázdninové aktivity dětí a mládeže klub obdržel dotaci z tzv. povinných grantů schvalovaných přímo v rozpočtu města. Dále klub obdržel příspěvek na provozní činnost sportovního oddílu a v jednom případě na volnočasové aktivity dětí a mládeže. Tyto dotace byly přidělovány v souladu s platnými zásadami o poskytování dotací z rozpočtu města Karlovy Vary. Na provozní  činnost klubu bylo za posledních pět let poskytnuto dalších 2 495 000 korun. Účel dotací byl vždy kontrolován, což je prováděno u všech dotací, čerpaných z rozpočtu města. V současné době je v AC Startu určen opatrovník. Vedení města se s ním chce sejít a projednat další fungování a také provoz burzy. Dodávám, že AC Start není organizací města,“ zdůraznila pro ParlamentníListy.cz Kousalová.

Jak peníze a politika kazí lidi


Ačkoliv je AC Start občanským sdružením, je s městem velmi úzce provázán, což způsobuje  značné problémy. Klub totiž vlastní důležité pozemky, například přístupovou cestu ke KV aréně a není vyloučeno, že ty by mohly být prodány v rámci exekuce. Zajímalo nás proto, co na skandál kolem AC Startu říkají karlovarští zastupitelé. Oslovili jsme jich několik, na naše otázky neodpověděli. Jeden z nich nás dokonce odbyl slovy: “Nezajímám se o to.“ A další promluvil pod podmínkou anonymity, neboť Hořejš patři k jeho známým: „Celý příběh je ukázkou toho, jak peníze a politika strašně moc kazí lidi. Hořejš byl sportovcem tělem a duší, na stadionu celá léta dřel jako kůň. Zlom nastal v okamžiku, kdy tam hoši rozjeli burzu. Kvůli obrovským příjmům se rozhádali a začali si žít na vysoké noze, jezdili v autech za milion, hráli na automatech. Pak už v tom jeli, začali uplácet, půjčovat si a čachrovat s dotacemi.“

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Hana Čechová

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …