Organizátoři Manifestace proti manipulaci citují policejního prezidenta. Jenže ten s nimi nemluvil, potvrdili nám

28.10.2020 10:30

Manifestace "za svobodu a pravdu odsuzující teror a manipulaci" proběhne dle organizátorů za každých okolností 28. října 2020 od 11:55 hodin na náměstí Republiky v Praze. Prý půjde o pokojnou akci. V rámci prohlášení k akci nalezly ParlamentníListy.cz citaci policejního prezidenta Švejdara, kterou jsme se rozhodli ověřit.

Organizátoři Manifestace proti manipulaci citují policejního prezidenta. Jenže ten s nimi nemluvil, potvrdili nám
Foto: Hans Štembera
Popisek: Policejní vůz, ilustrační foto

Anketa

Souhlasíte se zákazem vycházení od 21 do 5?

61%
39%
hlasovalo: 29132 lidí
Organizátoři manifestace uvádí jako druhý bod svého prohlášení věty, které mají svědčit o tom, že proti nim policie nikterak nebude zasahovat.

„Provést zákrok proti účastníkům z důvodu porušení Usnesení vlády by bylo nezákonné. Právo na shromáždění zaručuje Listina základních práv a svobod a nelze jej omezovat z důvodu porušení podzákonné právní normy." Podle aktérů zmíněné manifestace jde o slova policejního prezidenta, jež měla padnout v souvislosti s tímto údajně pokojným setkáním.

Jenže pravda, zdá se, to tak úplně není.

„Pan prezident se rozhodně k této demonstraci nevyjadřoval, takže předpokládám, že to je vytažené z nějakého historického rozhovoru. Netušíme však z jakého, a tak pravdivost nemůžeme potvrdit," sdělil redakci vedoucí oddělení tisku Policejního prezidia Ondřej Moravčík.

ParlamentníListy.cz Švejdarovu citaci skutečně našly. Netýkala se ovšem srocení dne 28. října, šlo o střet sportovních fanoušků na Staroměstském náměstí, kdy byla policie osočena z opožděného zákroku. A právě na údajně pomalý zákrok policejní prezident reagoval slovy, že „právo na shromáždění zaručuje Listina základních práv a svobod... Policisté zakročili až v okamžiku, kdy došlo k porušení zákona ze strany některých účastníků."

Zmíněné věty organizátorů tak s manifestací proti manipulaci nikterak nesouvisí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…