Ostrava má problém s Baníkem. Kde je 85 milionů?

29.02.2012 22:38

Ostravským zastupitelům hnutí Ostravak se nelíbí způsob, jak vedení města tlačilo na zastupitele, aby schválili jedenáctimilionovou dotaci pro fotbalový klub Baník.„Podpořme FC BANÍK, ale v souladu s pravidly a garancemi," žádá předseda ostravského klubu zastupitelů hnutí Ostravak Bohdan Trojak. Zastupitelé podle něj neměli materiály ke schválení tak vysoké dotace předloženy dostatečně včas.

Ostrava má problém s Baníkem. Kde je 85 milionů?
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Fotbal

Na posledním jednání městského zastupitelstva dostali členové zastupitelstva na stůl materiál, který obsahoval změnu v návrhu usnesení na poskytnutí účelových dotací z rozpočtu statutárního města Ostravy pro rok 2012 v oblasti podpory vrcholového sportu.

"Komise pro podporu vrcholového sportu navrhovala radě města poskytnout fotbalovému klubu 11 milionů korun. Ale rada města na svém zasedání 31. ledna 2012 tuto částku změnila na 1 milion korun s tím, že u žádající společnosti existují nejasné majetkové a vlastnické vztahy," vysvětlil ParlamentnimListům.cz Trojak.

V pondělí 13. února letošního roku se však na poradě vedení města najednou představili noví majitelé klubu. A rada následující den přehodnotila svůj původní návrh a v den konání zastupitelstva předložila ke schválení jedenáctimilionovou částku, k tomu se zkrácenou splatností oproti jiným dotacím.

Máme poskytnout dotace a nevíme, kdo jsou noví majitelé

„Nemáme nic proti tomu, aby město podporovalo sportovní kluby a zájmová sdružení občanů nabízející volnočasové vyžití a zároveň i reprezentující moravskoslezskou metropoli. Problém ale nastává, když máme se vší zodpovědností rozhodovat o desítkách milionů korun z veřejných peněz pro zadluženou akciovou společnost FC Baník v okamžiku, kdy ještě není zcela jasné, kdo jsou její noví majitelé, a předložený materiál s návrhem k hlasování o jedenáctimilionové dotaci není opatřen uspokojivým písemným vysvětlením. Nelze přece jen tak sáhnout do měšce, vytáhnout peníze a poslat je do společnosti, které hrozí reálné riziko insolvenčního řízení a úpadek do konkurzu," uvedl Trojak. Podle něj členy hnutí Ostravak neuspokojuje ani sdělení primátora Petra Kajnara (ČSSD) a jeho náměstka Martina Štěpánka (ODS), že dva dny před zastupitelstvem proběhla nějaká jednání.

"Taková odpověď přece nemůže nikoho uspokojit. Podklady pro jednání zastupitelstva musí být předkládané v zákonných lhůtách a musí být obsahově zpracované tak, abychom se mohli na jejich základě zodpovědně rozhodovat. Všichni jsme složili slib, že budeme přistupovat k majetku města s péčí řádného hospodáře. V případě písemného materiálu a následného hlasování o dotaci pro akciovou společnost FC Baník nebylo možné dát kladné stanovisko, aniž bychom neporušili tento slib,“ uvedl Bohdan Trojak.

V minulých letech dostali fotbalisté 85 milionů a kde jsou?

Trojak poukazuje zejména na to, že v minulých pěti letech putovalo do FC Baník z městské pokladny zhruba 85 milionů korun a nikdo dnes nedokáže vysvětlit, kam tyto peníze zmizely a jak byly použity. V současné době má podle jeho slov FC Baník více jak stomilionový dluh a klub je někde na dně fotbalové tabulky. Bohdan Trojak připomněl, že primátor už svého času sliboval nový fotbalový stadion. A jak to nakonec dopadlo! Proto zastupitelé hnutí Ostravak požadovali, aby se nerozhodovalo o poskytnutí jedenáctimilionové dotace pouze na základě ústních sdělení a nejasných příslibů.

Proč pro jiné sporty platí přísnější pravidla?

"Jen pro zajímavost, srovnatelně velká dotace ve výši 13 milionu korun pro HC VÍTKOVICE STEEL bude městem vyplacena ve dvou splátkách s podmínkou, že hokejový klub doloží do 9. července 2012 čestné prohlášení o bezdlužnosti za 1. pololetí letošního roku. U schválené dotace pro FC Baník žádná taková povinnost není stanovena. Město se pouze zavazuje, že 11 milionů korun uvolní v jediné splátce do 30. června 2012," upozorňuje Trojak.

Nelíbí se mu, že vedení města má eminentní zájem tyto finanční prostředky uvolnit co nejrychleji. Jedinou podmínkou pro úspěšnou transakci finanční pomoci ostravskému fotbalu je totiž doložení výpisu z obchodního rejstříku akciové společnosti.

I přes nesouhlas členů hnutí Ostravak ostravské zastupitelstvo dotaci fotbalovému klubu schválilo.

Ostrava má 53 členné zastupitelstvo, hnutí Ostravak v něm má 9 křesel. ČSSD, která v Ostravě vytvořila koalici s ODS, má 20 zastupitelů, ODS celkem 12. KSČM má v ostravském zastupitelstvu 8 křesel a TOP 09 čtyři.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Anna Vidiševská

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …