Ostuda pro celou ČR, plive politik na Drábka. Kvůli matkám bez peněz

10.02.2012 23:01

Přesto, že ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09) tvrdí, že vše je v naprostém pořádku, ještě ani ve středu 8. února nebyly vyplaceny všechny dávky matkám s dětmi, ubytovaným v havířovském azylovém domě pro matky s dětmi. Sociální pracovnice tohoto zařízení Armády spásy pro ParlamentníListy.cz potvrdily, že dávky přicházejí postupně.

Ostuda pro celou ČR, plive politik na Drábka. Kvůli matkám bez peněz
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09)

Případem havířovského azylového domu se v týdnu zabýval i samotný Drábek. Skutečnost, že zdejší matky jsou bez peněz, neb na ně stát zapomněl, ostře popřel. "První případ: žena dávky pobírá v celkové výši 9 320 korun, je v nich rodičovský příspěvek a třikrát příspěvek na dítě, od roku 2009 jí chodí dávky na adresu trvalého bydliště, nikdy si nestěžovala. Druhý případ: dávka jí byla odejmuta kvůli nesprávným údajům o příjmech, pak letos 27. ledna - podotýkám až 27. ledna - nahlásila nové dítě. Dávka jí samozřejmě vyplacena bude, ovšem až v únorovém termínu. Třetí každoročně pobírá příspěvek na živobytí a sedmkrát příspěvek na dítě, dostala ho i v lednu." Úřad práce podle něj postupoval ve všech případech v souladu se zákonem.

Sami Havířované si ale ohledně Drábkovy argumentace klepou na čelo. ParlamentníListy.cz oslovily předsedu krajské organizace Strany zelených v Moravskoslezském kraji Ladislava Vrchovského, aby zhodnotil situaci kolem výplaty sociálních dávek i Drábkovy kroky. Politik si nebral servítky.

Pane předsedo, co si myslíte o současném systému vyplácení sociálních dávek?
Spíše jde o nesystém, než systém. Všechno připomíná metodu „pokus-omyl“, a byť by argumentace ministra Drábka, podle kterého všechno až na pár maličkostí funguje, byla oprávněná, tak i těch pár maličkostí se týká zajištění základních životních potřeb lidí. I kdyby šlo o jedince, sociální systém musí pamatovat na všechny potřebné. Je naprosto nepřijatelné, aby lidé v nouzi v důsledku zavádění nových systémů v sociální oblasti neměli co jíst, a to se stalo. To, že za státní systém záchranné sociální sítě musí zaskakovat Armáda spásy, je ostudou pro Českou republiku.

Myslíte si, že ta změna, ke které od 1. 1. 2012 došlo, je smysluplná?
Ano, změna je smysluplná. Jednotné inkasní místo je dobrý záměr – ale nelze spouštět takové změny, dokud nebudou dopředu „vychytané všechny mouchy“.

Armáda spásy ve spolupráci s havířovským magistrátem musela ženám s dětmi, bydlícími v azylovém domě Armády spásy, ale také dalším občanům Havířova vydávat potravinové balíčky, protože neměli z čeho žít.  Jak hodnotíte tento důsledek nových změn na Ministerstvu práce a sociálních věcí? 
Na to už jsem odpověděl, ale dodám ještě poděkování. Jak Armádě spásy, tak řadovým úřednicím a úředníkům, pro které nejsou potřební lidé jen jménem v příslušném formuláři, ale živé bytosti se svými existenčními starostmi. Systém, jehož nedostatky se musí řešit balíčky v nouzi, si dal vysvědčení nedokonalosti sám.

Máte vy jako představitel strany zelených v regionu nějaký recept na tuto situaci?
Po bitvě je každý generál, nicméně dokud nebude jisté, že všichni žadatelé o dávku ji v následujícím měsíci dostanou, nelze přejít na systém, který tuto jistotu nezaručí. Takže nadále je nutné vyplácet dávky v rámci předchozího systému a nový zavádět postupně, až bude jisté, že všechno funguje.

Sociální situace se v naší republice začíná vyhrocovat, co si o tom myslíte? Máte nějaký recept, řešení?
Řešení je v návratu k idejím sociálního státu, které současná vláda bez ohledu na nemajetné vrstvy překotně opustila. Státy a demokratické principy uvnitř nich přece vznikaly z důvodu ochrany občanů, takže stát by tu měl být pro lidi, a ne že lidé jsou tu pro stát. Každý stát má vytvářet uvnitř svých hranic takové podmínky k životu, aby jeho občané i občané jiných států měli proč v daném místě žít, nebo jej navštěvovat ať už ke krátkodobému, nebo dlouhodobějšímu pobytu. Větší ohled na potřeby řadového občana ve všech ohledech – v tom je základ řešení současné situace.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Anna Vidiševská

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …