Otočil obraz prezidenta ke zdi a šel do vězení. Umí si to vůbec dnešní volič představit?

13.01.2013 18:50

PŘÍBĚH Rok 1978. V Československu právě skupina občanů založila Výbor na obranu nespravedlivě stíhaných. Také došlo k únosu školního autobusu bratranci Barešovými, kteří si tak vynutili průjezd do západního Německa. To byl rok, ve kterém jeden schopný a slušný elektroinženýr z recese otočil fotografii prezidenta na stěně lícem ke zdi.

Otočil obraz prezidenta ke zdi a šel do vězení. Umí si to vůbec dnešní volič představit?
Foto: Filip Jandourek
Popisek: Věznice Pankrác

Vykoledoval si neplánovanou „dovolenou“ na Borech. Jeho synovi z Děčína se dnes zkušenost táty promítá opět před očima, když pětatřicet let poté sleduje reakce lidí, kteří bezostyšně zesměšňují hlavu státu. Zda právem či neprávem, to je vedlejší. Za komunistů se nikdo neptal, ani když šlo o banalitu.

Někteří starostové a ředitelé škol, byť by měli působit jako apolitičtí představitelé institucí, před pár dny na protest proti smýšlení s prezidentem Václavem Klausem začali ze stěn sundávat fotografie současného prezidenta. Kdyby to udělali za Gustáva Husáka, o svobodě slova a jednání, které snad uplatňují, by mohli opravdu jen remcat. Za mřížemi. Stačí znát příběh člověka, který za něco podobného, dokonce v mnohem menším měřítku a nikoli veřejnou proklamací, vězení okusil. 

Vše jiné smrdí totáčem

„Můj otec byl elektroinženýrem se specializací na počítače v době, kdy takových lidí v republice nebylo víc než desítky. Svobodu slova považuje za podstatnou věc - podstatnější než ochranu soukromí. Aspoň myslím,“ říká pro ParlamentníListy.cz jeho syn Pavel, který si rovněž myslí, že míra svobody je dnes rozumná: Existují přeci zákonné prostředky, jak její přesah omezující svobodu a soukromí jiných korigovat, i když samozřejmě ex post. „S tím se nedá nic dělat. Vše jiné smrdí totáčem,“ dodává Pavel.

Ten člověk vychoval čtyři vysokoškoláky. I s kádrovým posudkem

Jeho otci je dnes 71 let, těší se plnému zdraví, i duševnímu. Věnuje se stále výpočetní technice a cizím jazykům. „Vděčím mu za mnohé, stejně jako matce. Vychovali čtyři děti, všechny do konce studia živili na vysoké škole, a to přes špatný kádrový posudek. Chtěl bych dokázat to, co oni,“ cení si svého otce, kterému by se v dnešní době očividně za jeho „hloupý kousek“ nestalo to, co před pětatřiceti lety. Tehdy však skutečně za zcela nevinnou "urážku hlavy státu" dostal deset měsíců na Borech.

Další příběhy ParlamentníchListů.cz čtěte ZDE

A to ho dokonce ani moc neurazil, jenom otočil jeho obraz na zdi lícem ke stěně. "Kdyby podobné poměry měly vládnout dneska, překonal by podle jeho mínění tenhle stát krizi jenom díky stavbě nových věznic téměř pro celou republiku!“ poukazuje na zcela razantně rozdílnou míru svobody slova a jednání, které si dnes mnozí lidé neuvědomují. Alespoň to podle něj vyplývá z toho, co dokáží směrem ke svému reprezentantovi státu veřejně říci, napsat na internet, na sociální sítě a podobně.

S amnestií udělovanou na konci volebního období Pavel nesouhlasí. „Je to čin, za který jeho vykonavatel má nést odpovědnost ve své funkci,“ zdůvodňuje pragmaticky s tím, že zásadně se nemůže ztotožnit zejména s amnestií u činů, které ani nebyly vyšetřeny nebo rozsouzeny, kde tím pádem není známa jejich závažnost.

Za vším hledej zhoubný komunismus?

Oba muži možná svými slovy poukazují na to, jak málo si lidé pamatují z doby, kdy sice práci „musel“ mít každý, ale ne vše bylo tak růžové, jak dnešní voliči komunistické strany někdy tvrdí. „Komunismus považuji za zcestnou a zhoubnou teorii. V podstatě si nedovedu racionálně vysvětlit, že víra v něj přežívá, pokud tomu tak skutečně je. Spíše ale jde o nostalgii těch, kteří touží po nalajnovaných mantinelech a pevné ruce nad sebou,“ komentuje aktuální krajskou politiku, kde komunisté vyhráli volby a jsou u vlády v Ústí nad Labem společně s ČSSD.

Roithová hlas nedostane. Kvůli dvěma chlapům

Pavel také ParlamentímListům.cz prozradil, že vzhledem ke svým postojům chtěl volit v přímé volbě Zuzanu Roithovou a nadále ji považuje za nejlepší kandidátku na hlavu českého státu.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lucie Bartoš

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

4:44 Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

Prozradil pirátský poradce Petr Beneš z pražského magistrátu citlivé informace protistraně, s níž se…