Pacienti jako rukojmí pojišťoven. Realita jižní Moravy

24.11.2012 21:31

Pacienti na jižní Moravě se mají na co těšit. Vedení nemocnic totiž stále ještě neví, kolik a co přesně budou pojišťovny hradit v příštím roce. Blíží se konec roku a nemocnice stále pouze jednají. Ve hře nejsou jen smlouvy s pojišťovnami, ale také mohutné rušení lůžek, které nad nemocnicemi visí jako největší hrozba.

Pacienti jako rukojmí pojišťoven. Realita jižní Moravy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pokoje na lůžkových oddělení jsou přeplněny

Pojišťovny si dávají letos na čas, než předloží nemocnicím návrhy smluv do nového roku. Takové protahování vnáší neklid do řad lékařů i pacientů: “Samozřejmě, když nemáme návrh smlouvy s pojišťovnou, může to výrazně ovlivnit celý operační plán a nejen ten. Obsah smlouvy může ovlivnit celkovou lékařskou péči,“ obává se Šárka Urbánková, tisková mluvčí Nemocnice u sv. Anny v Brně. Podle jejích slov si ještě naštěstí pacienti hrozbu neuvědomují. “Zatím vše běží podle plánu, operační program není nijak narušen, takže nepříjemná situace na naše pacienty dolehla jen minimálně,“ uvedla pro ParlamentníListy.cz Urbánková.

Všichni pacienti však klidní rozhodně nejsou. Důchodkyně paní Marie Konečná letos podstoupila výměnu kyčelního kloubu. “Jsem strašně ráda, že jsem operaci stihla ještě letos a nemusím čekat do příštího roku. Jednak to již velmi bolelo, ale také jako důchodkyně nemám moc peněz a kdoví, co to bude v lednu stát,“ uvedla pacientka Konečná.

Ani Fakultní nemocnice v Brně neměla pro své pacienty lepší zprávy. “Některé smlouvy s pojišťovnami jsou již uzavřené, na některé návrhy pořád čekáme. S VZP například ještě smlouvu nemáme. Vše je v jednání,“ uvedla pro Parlamentnílisty.cz Anna Mrázová, tisková mluvčí Fakultní nemocnice v Brně.

Prezident lékařské komory nemocnicím: Neuzavírejte s pojišťovnami krátkodobé smlouvy

Pacienti se také obávají mohutného rušení lůžek: “Pacienti se tím stanou rukojmími zdravotních pojišťoven, jejichž moc stále roste,“ uvedl již dříve na tiskové konferenci České lékařské komory její prezident Milan Kubek. Náměstek ministra zdravotnictví Petr Nosek ale tyto obavy odmítá. “Záměr zdravotních pojišťoven podporujeme. Trvali jsme na tom, aby to bylo co nejtransparentnější,“ uvedl Nosek.

Zdravotní pojišťovny se s ministerstvem zdravotnictví dohodly, že nemocnice zruší kvůli úsporám šest tisíc akutních lůžek během následujících tří let. Nosek vyzval pojišťovny, aby ty, které ještě s nemocnicemi neuzavřely smlouvu, s tímto neotálely. Naproti tomu Kubek vyzval nemocnice, aby krátkodobé smlouvy s pojišťovnami neuzavíraly.

Lékařům dochází trpělivost. Nespokojení jsou také z výší svých platů. Český pacient se však stále nevzdává.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Irena Ševelová

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

4:44 Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

Prozradil pirátský poradce Petr Beneš z pražského magistrátu citlivé informace protistraně, s níž se…