Padla vláda v Ústeckém kraji. „Tohle nás šokovalo,“ zaznělo. Zákulisí nečekaného sporu jen na PL

04.03.2019 18:51

Ústecký kraj je bez vládní koalice. Sociální demokraté v pondělí vypověděli koaliční smlouvu. Vyústilo tím tak tříměsíční období řešení sporů a vyjednávání dodatku koaliční smlouvy. Zda bude spolupráce pokračovat, není jasné. ParlamentníListy.cz zjišťovaly podrobnosti přímo uvnitř obou hlavních stran v Ústeckém kraji.

Padla vláda v Ústeckém kraji. „Tohle nás šokovalo,“ zaznělo. Zákulisí nečekaného sporu jen na PL
Foto: Ústecký kraj
Popisek: Ústecký kraj, logo.

Po více než dvou letech fungování padla krajská koalice v Ústeckém kraji, kde vládli komunisté, sociální demokraté a společný klub Strany práv občanů a SPD. Koaliční smlouvu vypověděla v pondělí ČSSD poté, co výsledkem tříměsíčního jednání byl nečekaný „šprajc“ u tří komunistických zastupitelů (celkem jich KSČM v kraji má 13, pozn. red.) nepodepsat nově dojednaný dodatek koaliční smlouvy.

V rámci ústecké koalice KSČM, ČSSD a SPO-SPD probíhalo zhruba od listopadu loňského roku dohadovací řízení kvůli několika sporným bodům. Podle hlavních aktérů se zdálo, že vyjednávání spěje ke zdárnému konci a bude podepsán dodatek koaliční smlouvy. 

Jenže přišla nečekaná rána. Ze třináctičlenného klubu zastupitelů KSČM odmítli tři zastupitelé nově dojednaný dodatek ke koaliční smlouvě podepsat. Na základě našich zjištění to nečekali nejen sociální demokraté, ale vyjednavači komunistů. Se svými kolegy se jim však nepovedlo pohnout a přesvědčit je, aby svůj podpis připojili.

Anketa

Propukla krize v SPD. Na čí straně stojíte?

hlasovalo: 5443 lidí

„Koaliční smlouva byla sice ze strany ČSSD vypovězena, ale budeme se snažit udělat maximum pro to, aby byla obnovena spolupráce na stejném půdorysu, tedy koalice KSČM, ČSSD a SPO-SPD. Je to o dořešení sporných bodů, které byly v tomto případě dva,“ řekl nám zdroj z ústecké KSČM.

O jaké sporné body šlo? Podle informací serveru ParlamentníListy.cz to byla otázka personálního auditu krajského úřadu a druhou věcí příprava a realizace strategických projektů v rámci kraje.

Pro ústeckou sociální demokracii byl vývoj značným překvapením, neboť měli ujištění od vyjednávacího týmu KSČM, že na všem panuje shoda a dodatek ke koaliční smlouvě bude podepsán. Nakonec se ovšem tři komunističtí zastupitelé zasekli a dodatek podepsat odmítli.

„Rádi bychom pokračovali na stejném půdorysu, ale budeme muset dořešit všechny sporné body. Abychom mohli jít dál v tomtéž složení, bude muset na všem panovat stoprocentní shoda. Celkem máme 28 zastupitelů a stejné číslo je zároveň většina v zastupitelstvu, takže ani jeden člen nesmí být proti možné budoucí dohodě. S těmi třemi rebely to budeme intenzivně řešit,“ dozvěděli jsme se.

Podle zjištění ParlamentníchListů.cz z vyjednávacího týmu ČSSD už jeho členům došla trpělivost, proto přistoupili na krajní řešení vypovědět koaliční smlouvu.

„Naše požadavky byly naprosto legitimní, protože jsme zjistili, že nedocházelo k naplňování cílů, které jsme si v rámci naší spolupráce společně stanovili. Třeba personální audit, strategické projekty pro kraj atd. Je toho mnoho. Chtěli jsme krajský úřad zefektivnit a požádali jsme o změnu gesce v rámci uspořádání,“ řekl nám zdroj.

Oba hlavní hráči koalice tři měsíce jednali o tom, jak spor vyřešit. „Všichni nás ubezpečovali, že bude vše v pořádku. Všechny orgány a vyjednávací týmy se na všem dohodly a upravovali jsme poslední připomínky ze strany KSČM. Dostali jsme zpětnou vazbu, že všechno běží dobře, ale dnes ráno to bylo najednou jinak a dozvěděli jsme se, že tři komunisti nejsou schopni ten dodatek podepsat. Moc to nechápeme, měli jsme za to, že komunisti oplývají hlavně vnitřní disciplínou. Že budou ochotni obětovat fungující koalici, to by nás vážně nenapadlo. Je to možná spojené i s tím, že chceme dlouhodobě požadovat personální audit na krajském úřadu a dva roky se nic nedělo, a to teď máme nezávislý auditorský posudek,“ konstatoval náš zdroj k důvodům, proč ústecká krajská vláda padla.

„Míč je teď na straně komunistů, kteří si musejí vyřešit nepořádek ve vlastním klubu, pokud máme nějak pokračovat. My bychom stáli o projekt na stejném stranickém půdorysu jako doposud, dlouhodobě to fungovalo. V tuto chvíli však neumíme předjímat, kam to dál povedou. Mají 13 zastupitelů, deset včetně pana hejtmana ten koaliční dodatek podepsalo, tři nikoliv. Nerozumíme tomu, neumím si představit, že by se něco podobného dělo v klubu ČSSD, takže jsme po třech měsících ztratili trpělivost,“ sdělil nám člen vyjednávacího týmu sociální demokracie.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…