Pane prezidente, scházíte nám, řekl politik a občané začali plakat nad Lavičkou Václava Havla. Přišel Pospíšil i Meda Mládková. Nadávalo se na Zemana

31.10.2014 4:33

REPORTÁŽ O tom, zda bude či nebude nové plzeňské divadlo pojmenováno po prvním polistopadovém prezidentovi Václavu Havlovi, se rozhodovalo ještě několik týdnů před jeho slavnostním otevřením. Nakonec ale bylo rozhodnuto v neprospěch Havlových příznivců. Jistá kompenzace však na sebe nenechala dlouho čekat a místa, jež bude spojeno s bývalým prezidentem, se dočkali i Plzeňané.

Pane prezidente, scházíte nám, řekl politik a občané začali plakat nad Lavičkou Václava Havla. Přišel Pospíšil i Meda Mládková. Nadávalo se na Zemana
Foto: Jan Polívka
Popisek: Mecenáška Meda Mládková a europoslanec Jiří Pospíšil si vychutnávají první posezení na Lavičce Václava Havla

Anketa

Byla léta 1990-2014 pro naši zemi úspěšná?

12%
88%
hlasovalo: 66563 lidí

Vedle evropských měst jako je Barcelona či Dublin má již i západočeská metropole Lavičku Václava Havla, jejímž autorem je český výtvarník Bořek Šípek. Plzeň je tak po Praze, Českých Budějovicích a Hradci Králové čtvrtým českým městem, jež se může Šípkovým dílem pyšnit.

Nedílnou součástí Lavičky Václava Havla je státní symbol - lípa, která byla také shodou okolností v plzeňské aleji Svobody tehdejším prezidentem Havlem vysazena, a to krátce po sametovém převratu, kdy mu při vysazování stromu asistovala americká velvyslankyně.

Místo Havlové Mládková

Poté, co moderátor přivítal všechny významné hosty, setkali se mnozí přítomní s nemilým překvapením v podobě neúčasti manželky bývalého prezidenta Dagmar Havlové. Ta se do plzeňských Šafaříkových sadů, kde se slavnostní odhalení Lavičky konalo, nedostavila z pracovních důvodů. Ještě předtím, než se ujal slova takřka bývalý plzeňský primátor Martin Baxa, upřelo napjaté auditorium zrak na mecenášku umění Medu Mládkovou. Ta dorazila na událost za doprovodu europoslance Jiřího Pospíšila. Pak už patřila pozornost přítomných primátoru Baxovi. „Já mám z toho, že teď budeme odhalovat Lavičku Václava Havla, obrovskou radost, a aby ty emoce ve mně nepřevýšily, tak jsem si raději pro tuto příležitost řeč napsal," prohlásil úvodem nadšený Baxa.

Ten následně přirovnal minulý komunistický režim k tvrdé totalitě z Orwellova utopického románu 1984 a v souvislosti s tím připomněl: „Právě ve jménu života v roce 1975, v době hluboké bezmoci a dusivé apatie, psal Václav Havel dopis Gustávu Husákovi, ve kterém kritizoval stav normalizované společnosti plné strachu, zbavené svobody a sebereflexe," prohlásil primátor, jenž svůj projev zakončil slovy: „Pane prezidente, scházíte nám." Po této větě, která byla závěrem Baxova vystoupení, neskrývali někteří občané slzy dojetí.

Bez Unie není demokracie

Následně se dostal ke slovu předseda správní rady Knihovny Václava Havla Jan Macháček. Podle něj by měl objekt sloužit zejména k dialogu, jímž se budou lidé sedící na Havlově lavičce obohacovat. „Ten dialog má sloužit k tomu, aby jeden druhého poslouchal," řekl úvodem svého vystoupení a pokračoval: „Václav Havel byl také velkým Evropanem, napsal spoustu projevů a textů o tom, jak by si Evropu představoval a nepochybně v základu toho, co Evropa potřebuje, viděl právě ten dialog. Když se podíváme, jak si dnes Evropa stojí, ať už ekonomicky nebo v rámci krize, tak je to zase trochu dialog hluchých." Intenzivní dialog je podle Macháčka namístě i v souvislosti s válkou postiženým „skorosousedem". „Ukrajina už se dvakrát zbavila takové autokratické, kleptokratické vlády a pokouší se nastoupit na třetí pokus cesty demokracie, která stojí na právních základech a pravidlech. Ukrajinci si ale sami v tomto ohledu nepomůžou. Bez pomoci Evropské unie, bez zásadní pomoci Evropy a západního světa a dialogu s ním ten pokus zase nevyjde."


Odhalení Lavičky Václava Havla v Plzni

Prezident rozděluje národ

Jak by dnes Václav Havel reagoval na současné problémy a témata, která hýbou světem, se můžeme jen domnívat. Jan Macháček si je však jistý tím, jak by rozhodně nereagoval a jaká rozhodnutí by neučinil. V případě porušování lidských práv by prý měly jít podnikatelské záměry stranou. „Určitě by se nevzdával, kvůli zájmům některých českých, možná spíše holandských obchodních firem, tradiční lidskoprávní politiky České republiky a Československa, jejímž byl vlastně spoluautorem a nepochybně to považoval za jednu ze zásadních věcí a základních principů," je přesvědčen. Těchto principů se podle Macháčka Česká republika vzdává, na vině je prý také současná vláda. „Pokud by jako prezident měl spolupracovat s vládou, která se vzdá politiky zdůrazňování a dodržování lidských práv, tak si troufám tvrdit, že by v takovém případě prezidentem ani být nechtěl," prohlásil. Na paškál si vzal Macháček i prezidenta Miloše Zemana: „Také si nedovedu představit, že by létal na státní návštěvy letadlem nějaké soukromé firmy, notabene ani ne firmy české," je přesvědčen. Počínání současné hlavy státu prý navíc rozděluje českou společnost: „Nedovedu si představit, že by způsob a výběr vyznamenávaných ve státní svátek způsobil, aby to rozdělovalo českou společnost, aby to vytvářelo takovou pachuť ve společnosti, která je z toho hodnotově velice zmatená, rozpačitá a neví, jak to dává dohromady smysl," prohlásil závěrem svého projevu, za což jej auditorium odměnilo hřmotným potleskem.

Vandalové lavičku neohrozí

O tom, kdo přišel s nápadem vytvořit objekt nesoucí odkaz bývalé hlavy státu, promluvil samotný autor Bořek Šípek: „To si vymyslel náš velvyslanec v USA Gandalovič. Prý že by bylo hezké, aby se Havel připomenul na různých místech v Americe, většinou na území univerzity a že by tam před každou knihovnou měla být vysazena lípa a pod ní postavena lavička," prozradil zaposlouchanému auditoriu, načež vysvětlil, proč objekt nazývaný Lavička tak nevypadá: „Přemýšlel jsem o tom, že když si dva lidé sednou na lavičku, tak koukají oba dva paralelně někam do dálky, mezi nimi už se toho tolik neodehrává. Když si člověk nevidí do očí, tak to není ono. Tak jsem tu lavičku v podstatě rozřízl a z lavičky vznikly dvě židle." Posléze promluvil o významu kulatého stolu, jenž je součástí objektu, přičemž si zavzpomínal: „Ten stůl je tam proto, že mám takovou krásnou vzpomínku, jak jsem seděl s Havlem na zahradě a bavili jsme se, popíjeli jsme víno a vždy, když jsme chtěli gestikulovat, tak jsme jej rozlili. Proto je tam ten stoleček, aby se ty skleničky daly odložit."

Že by se mohla Lavička stát cílem vandalismu, se autor neobává: „Zatím jsem nic takového nezaznamenal. Jen v Budějovicích někdo ulomil to sklo, ale jinak je v naprostém pořádku."


Výtvarník Bořek Šípek

Po Šípkově projevu sehráli místní nadšenci krátkou scénku z Havlovy hry Chyba. Etuda plná vulgarismů se těšila velkému zájmu publika, což na jejím konci vyvolalo nadšený potlesk.

Na řadě jsou Vary

Plzní se nechali inspirovat i sousední Karlovy Vary. V lázeňském městě měl být záměr původně zrealizován do konce roku, nakonec se však podle karlovarského primátora Petra Kulhánka instalace Lavičky odloží. „Vzhledem k tomu, že nadejde zima, tak ji asi nebudeme teď dělat. Uděláme to spíše, až to klimatické podmínky ve Varech dovolí." Kromě počasí tak realizaci nic nebrání. „Ten projekt je schválený. Částečně jsme vybrali na realizaci veřejnou sbírkou zhruba dvacet tisíc korun, do těch dvě stě padesáti to doplatí město. Právě se domlouváme s panem Šípkem na tom harmonogramu výroby a realizace," prozradil primátor. Kulhánek dále uvedl, že přijel do Plzně objekt zhodnotit a přesvědčit se o jeho kvalitě, jak se říká, na vlastní oči. „Zatím jsem ji viděl pouze na obrázcích, hodně se mi líbí skloubení toho kovu s ušlechtilým dřevem a vidím tady i důmyslný mechanismus, že když ta lípa vyroste a zmohutní, tak je tam možnost pořád ještě vyjmout ten vnitřní okruh," pochvaloval si a dodal: „To je řešení tak na sto padesát let."

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Václav Fiala, Jan Polívka

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …