Pár dnů po hospitalizaci Zemana šlo o všechno. Ne prezidentovi, ale Vítu Rakušanovi. Chtěli jste pravdu, tady je

05.11.2021 4:44 | Kauza

Bylo to jen chvíli po setkání s premiérem Andrejem Babišem, kdy se prezidentu Zemanovi udělalo natolik špatně, že byl ihned hospitalizován v Ústřední vojenské nemocnici v Praze, kde je dodnes. Byla neděle a oba státníci si měli co říct. Zeman k vývoji domácí politické scény, Babiš k těsné porážce jeho doposud vládnoucího hnutí.

Pár dnů po hospitalizaci Zemana šlo o všechno. Ne prezidentovi, ale Vítu Rakušanovi. Chtěli jste pravdu, tady je
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Vít Rakušan (STAN)

Události poté zná zřejmě každý čtenář ParlamentníchListů.cz.

Dne 18. října předseda Senátu Miloš Vystrčil citoval stanovisko Ústřední vojenské nemocnice, které nemocnice 13. října předala vedoucímu Kanceláře prezidenta republiky Vratislavu Mynářovi, že Zeman v současné době není ze zdravotních důvodů schopen vykonávat pracovní povinnosti a zlepšení je málo pravděpodobné.

Anketa

Věříte, že Fialova vláda bude dobře hájit naše národní zájmy?

2%
96%
hlasovalo: 47383 lidí
„Jak víte, dnes ráno 18. října obdržel Senát dopis od Ústřední vojenské nemocnice, který je podepsán ředitelem nemocnice panem Miroslavem Zavoralem. Dopis je reakcí na naši žádost, kterou jsme poslali v pátek 15. 10.,“ uvedl Miloš Vystrčil na brífinku. Dopis nemocnice podle šéfa Senátu obsahoval trojici sdělení. Podle prvního není prezident Miloš Zeman v současnosti schopen vykonávat žádné pracovní povinnosti. Podle charakteru onemocnění je nejistá i dlouhodobá predikce stavu Zemana a návrat k výkonu povinností je ve zprávě ohodnocen jakožto „málo pravděpodobný“. Třetím sdělením nemocnice bylo, že kancléř Vratislav Mynář byl o zdravotním stavu prezidenta republiky informován nemocnicí již ve středu 13. října v osm hodin ráno.

Zejména díky pravicové ODS zažila v těch dnech politická scéna málo vídané a značně překotné časy.

Ústava totiž umožňuje zbavit prezidenta pravomocí v případě, jestliže se Sněmovna a Senát usnesou na tom, že hlava státu nemůže svůj úřad ze závažných důvodů vykonávat. V takovém případě prezidentské pravomoci hlavy státu přejdou na předsedu vlády a předsedu Sněmovny. Pravomoci přebírá předseda Senátu, pokud je Sněmovna rozpuštěna.

V této souvislosti se ihned objevila řada spekulací o tom, kdo by v budoucnu prezidenta Zemana nahradil. Soupis jmen se zaměřil na dříve poražené nebo známé osobnosti. Miroslavem Kalouskem počínaje, Petrem Pavlem konče.

ParlamentníListy.cz už v té době zaznamenaly ještě jedno jméno. Šlo o předsedu STAN Víta Rakušana, který aspiruje na post ministra vnitra. Zprvu jsme tyto zkazky považovali za nepodstatné. Po několika týdnech se však ukázaly jako zásadní. Redakce měla možnost hovořit se zdrojem blízkým hnutí STAN, který potvrdil, co Rakušan údajně plánoval.

„Vítek byl jen krůček od toho vzdát se Ministerstva vnitra a jít do boje o Hrad. Tehdy si opravdu všichni mysleli, že Zeman může zemřít a že se bude ihned řešit nástupce, volby a podobně. Tedy Rakušan byl skutečně rozhodnutý spojit svůj osud s bojem o prezidentský mandát,“ řekl náš zdroj. „O jeho ambicích se veřejnost ještě přesvědčí,“ doplnil.

Toto konstatování bylo možné přitom číst mezi řádky už dříve.

Anketa

Kdo bude nejhorším ministrem, pokud v kabinetu zasedne?

hlasovalo: 69163 lidí
V debatě, koho by měla vláda dvou koalic navrhnout na prezidenta republiky, zaznívají nejrůznější jména. Podnikatel ve vzdělávání a politik TOP 09 Ondřej Kania na Twitteru doporučil, aby se přestalo hledat mezi zasloužilými profesory, vědci a Miroslavou Němcovou. Jeden kandidát se podle něj přímo nabízí. Kania by na Pražském hradě nejraději viděl Rakušana. Bývalého starostu Kolína, nynějšího předsedu STAN a presumptivního ministra vnitra.

Ten podle něj splňuje přesně to, co by si lidé jako Kania na Hradě představovali. „Vít Rakušan je tím, čím by hrozně chtěl byt Marek Hilšer, ale nikdy tím nebude,“ myslí si.

Na námitky, že by třiačtyřicetiletý politik měl přece jen nejdříve nasbírat nějaké politické zkušenosti, vzdělávací expert neslyší. Zuzana Čaputová podle něj předvedla, že nic takového není potřeba.

Vít Rakušan se narodil v rodině bývalého senátora za ČSSD Jana Rakušana. Vystudoval „historii – germanistiku“ (obor dějepis – němčina na Pedagogické fakultě Jihočeské univerzity). Původně učil na gymnáziu v Kutné Hoře, do politiky vstoupil, když ho v roce 2010 otec vzal na kandidátku do zastupitelstva v Kolíně a po volbách udělal starostou. V roce 2019 se stal předsedou hnutí STAN a před volbami 2021 uzavřel koalici s Piráty.

Pověst jeho otce je mezi letitými politiky velmi dobrá. O Rakušanu juniorovi se nic takového neříká. Řada klíčových lidí jej víceméně nezná. Vše se prý obvykle řeší s Věslavem Michalikem, nikoli Vítem Rakušanem.

Proč ale nakonec Rakušan svou možnou kandidaturu stáhl? I na to máme odpověď.

„Protože Miloše Zemana volily tři miliony lidí, je to astronomické číslo. STAN je v tomto měřítku malé hnutí. Oznámit kandidaturu by znamenalo odepsat Zemana ještě v době jeho mandátu a postavit se právě zmíněné mase. Rakušan se zalekl a stáhl. Chce vnitro za každou cenu,“ dodal náš zdroj.

Doplňme, že v polovině října přinesla Fortuna kurzy na vítězství v možné prezidentské volbě. Že šlo o předčasnou nabídku, netřeba pochybovat. Mezi dvacítkou adeptů vedl Andrej Babiš s kurzem 2,45 : 1, za ním byl s kurzem 6,5 : 1 Petr Pavel. Vít Rakušan byl očima bookmakerů v poli poražených s kurzem 20 : 1.

Podle informací Deníku N hledá prezidentského kandidáta koalice SPOLU tak, aby na něho přistoupili i štěpící se Piráti a Starostové.

Druhý a poslední prezidentský mandát Miloši Zemanovi skončí 8. března 2023.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…