Parchantům se hodí každý fašoun, třeba Sládek. Prezident má koule! Po víkendovém pochodu jsme otevřeli internet... A nestačili jsme se divit

14.12.2015 10:43

Podle některých občanů prezident Miloš Zeman „má koule“, když o migrantech řekne, co mu slina na jazyk přinese. Další výraznou spršku veřejných prohlášení, která ukazují necenzurovaný pohled veřejnosti na postoj Miloše Zemana k uprchlickému tématu, opět nabídla o víkendu sociální síť. Zejména v návaznosti na sobotní demonstraci, kterou na podporu prezidenta a vlastenecky smýšlejících občanů organizovaly hnutí Za naši kulturu a bezpečnou zem a Národní demokracie a na níž vystoupila i kontroverzní kapela Ortel.

Parchantům se hodí každý fašoun, třeba Sládek. Prezident má koule! Po víkendovém pochodu jsme otevřeli internet... A nestačili jsme se divit
Foto: Radim Panenka
Popisek: Demonstrace proti imigrantům

Anketa

Který z českých politiků vás v roce 2015 potěšil?

69%
1%
1%
1%
11%
0%
2%
hlasovalo: 14417 lidí

Další demonstrace, další názorový „duel“ napříč sociální sítí 

Dění, organizované ve prospěch prezidenta, nezůstalo bez pozornosti například ze strany Romea.cz, která na svém Facebooku upozornila zejména na nenávistné výroky o pálení mešit. „Doufám, že se pan prezident bude už konečně od takových nenávistných projevů distancovat. Proč akce nebyla zrušena, když se při konání akce hlásala hesla vyzývající k nenávisti a xenofobii? Není to snad porušení zákona o právu shromažďovacím? V tomto případě šlo o důvod pro rozpuštění takového shromáždění,“ napsal pod příspěvek Václav Strouhal, koordinátor pro záležitosti národnostních menšin a cizinců na Krajském úřadu Libereckého kraje. „Nechci Vám brát naději, ale myslím, že to se dřív stane Ortel prezidentem, než se Zeman bude od té špíny distancovat,“ odpověděl mu uživatel Pořád Stejný s poukázáním na účast kontroverzní kapely Ortel. 

Reportáž z propírané akce ZDE

„Jaké hodnoty reprezentuje prezident, jehož obhajují, podporují a oslavují náckové?“ napsal na své zdi Jakub Pitron, jeden z iniciátorů loňských protizemanovských demonstrací, ten, který stál za akcí „Červená karta do okna“ a je správcem veřejné facebookové skupiny Občanská společnost. Komentář nechyběl už před akcí na facebookovské stránce Pražské kavárny. Zde si mimo jiné Lukáš Čejka také přisadil na vrub skupiny Ortel, která se dle něj jen přiživuje na protiuprchlické a islamofobní vlně: „Co by dělal ten pan Ortel, kdyby tedy společnost upravili k tomu obrazu, po jakém volá ve svých písních. Vždyť by přišel o cely svůj repertoár a neměl by co zpívat – byl by nezaměstnaný, už žádné úspěchy v soutěžích. Vždyť on ani nemůže myslet tu změnu společnosti vážně, byl by sám proti sobě.“ Pražská kavárna sem plakát nasdílela ze stránky Jakuba Jandy, ten se dnes například vyjádřil, že „pokud se na nějaké demonstraci začne vyzývat k pálení mešit, měla by jí policie okamžitě rozehnat. Tam končí svoboda slova a začíná vyzývání k násilí.“ Kromě souhlasných reakcí se například objevil názor od Pavla Macha, že výzva k pálení mešit je „přirozená reakce na ničení kostelů a zabíjení křesťanů v musulmánských zemích“. „Nevšimla jsem si, že by včera Prahou pochodovali a řvali rasistická hesla křesťani,“ kontrovala mu Hana Zelená. 

„Zase nějaký blbec, co neví, co znamená vlastenec. Vlastenec je člověk milující svůj kraj, tedy člověk obdivující krásy své rodné krajiny bez ohledu na obyvatele, politickou situaci, etc... Tento letáček, evidentně sestavovaný osobou totálně negramotnou, nejspíše myslel slůvko nacionalista,“ vysvětloval pletení si pojmů s dojmy Tomáš Jirousek. „Pokud budou takové strany 3 až 4, jak to zatím vypadá, je to dobře. Okamura, Úsvit, Bartoš a ještě by měl něco vymyslet Klaus a Sládek...“ okomentoval pořadatele Luboš Kolář . 

I na stránce již citované Romey se objevil údiv k angažovanosti osoby Sládka, od něhož se podle některých měl Zeman distancovat. „Jsou to obyčejný hovada... Prezident je v tom podporuje... Dokonce vyhrabali Sládka, toho bezďáka vypatlanýho. Teď se jim hodí každej fašoun, parchantům. Doufám, že je dost normálních lidiček, kteří toto jejich jednání zastaví...“ píše Andzi Absolonova. 

Zeman a Klaus za ruku? 

Četnost výskytu obou posledně zmíněných, exprezidenta Klause a pravicového politika a zakladatele Republikánů Miroslava Sládka, ve facebookovských diskuzích zjevně za poslední dny vzrostla. Zda mají za své současné názory, týkající se zejména migrační krize a jejího dopadu na ČR, více sympatizantů či odpůrců, těžko odhadnout. Téma těchto jmen se nyní prolínalo například i stránkou Svobodní – platforma proti nelegální imigraci. Zde velmi často zaznívá kritika Klause s tím, že s jeho názory na uprchlickou invazi se ztotožňují i jeho odpůrci a zemanovští sympatizanti. Jedním z mnoha takových je například výrok Emy Strmiskové: „Klause nemohu ani cítit, ale v tomto mu dávám za pravdu. Pořád si média myslí, že těmi odpornými obrázky někomu zlomí srdce. Nezlomí, naopak, přeji jim to, je to jejich rozhodnutí.“ 

Někteří jdou ještě dál. „Plně souhlasím, byls dobrý prezident (až na tu debilní amnestii) a chtěl bych vás teď namísto Sobotky za premiéra, protože vy plus pan Zeman byste se v Evropě neztratili a dokázali vyjednat zrušení evropských kvót stejně chytře, jako to bylo kdysi s Lisabonskou smlouvou, která navíc měla všechny bránit před nezřízenou migrací ze zemí 3. světa,“ píše Martin Chromec. Stejné názory zaznívají často i na Stránkách českých patriotů. Zde nechybí rovněž zmínka směrem ke kapele Ortel, která má blízko k zemanovským názorůmn, když sdílí mimo jiné blog známé ekonomky Šichatřové, v němž se píše: „Pro jedny je Ortel kontroverzní skupina, která ve svých textech podněcuje nenávist a vystupuje proti menšinám. Pro druhé je zase poslem pravdy, který se nebojí vyslovit nahlas to, co si mnozí myslí. Pro první jsou texty skupiny daleko za hranou vkusu, pro druhé vyjádřením vlastním pocitů.“ Ve stejném ranku se projevují sympatizanti protiimigrantského postoje současného prezidenta v komunitě Zeman musí v roce 2018 znovu kandidovat. 

Objevují se ovšem názory, že u Sládka i Klause jde jen o zviditelňování, které jim má vysloužit do budoucna opět politickou prestiž. „Ale to není přítel, to je samozvanec, jestli teda víte, co to je. To je krysa, která se bez pozvání objeví všude možně, jelikož cítí, že by mohla ještě šéfovat a pobrat nějaké ty prašule,“ zhodnotila osobu opět se angažujícího Sládka například Ema Strmisková na stránce prezidentského mluvčího Jiřího Ovčáčka. 

Zeman může mluvit dál, ale… Přestřelil!

Stránka „Požadujeme rezignaci prezidenta Zemana“ v sobotu zalitovala, že Senát neprohlásil Zemanovy výroky za vlastizrádné. „Říká je jako prezident ČR, takže by ty jeho názory měly alespoň rámcově korespondovat se zájmy země, kterou (bohužel) reprezentuje. Což se v mnoha případě rozhodně neděje. Pro ty z vás, pro něž je tato diplomatická jazyková konstrukce příliš složitá (myslím například početnou skupinu jeho voličů), nabízím jednodušší variantu: Možná se velezrady nedopouští (alespoň podle výkladu příslušného zákona), ale rozhodně škodí zájmům této země a dělá nám všem ostudu. A navíc už několikrát prokazatelně a veřejně lhal. Může být něco takového prezidentem? V normální civilizované zemi určitě ne,“ vyjádřil se k tomu jako první diskutér Libor Juříček. „Když já budu říkat takový názory takovým způsobem, tak mě za to zavřou,“ kroutí nad tím hlavou i Petr Sirový. 

Tvrdě se zde opírají zejména do Zemanova prohlášení, že Česku hrozí teroristický útok. „Ten egoista značně přestřelil. Je to jeho přání, návod teroristům, šíření poplašné zprávy nebo co? Zbavit svéprávnosti a hned!“ vyhodnocuje stránka. 

HateFree Culture: nepleťte si muslimy a nácky 

Jiří Ovčáček , na jehož profilu, jak jsme již výše zmínili, se často objevují komentáře prezidentova chování a výroků, se tento víkend opřel mimo jiné do platformy HateFreeCulture, která se snaží zamezit šíření nenávisti ve společnosti, aktuálně zejména vůči uprchlíkům muslimské víry. „Vláda platí z peněz daňových poplatníků agenturu pro boj za práva muslimů,“ přisadil si. K proběhlé demonstraci či osobě prezidenta se během víkendu iniciativa na svém profilu nevyjadřovala. Reagovala ale na řadu výroků, které házely „všechny do jednoho pytle“. „Prosím, nesrovnávejte nacisty s muslimy, není to pravda. Kontroverzní výroky mají skoro všechny svaté texty. I u nás na webu najdete články o šaríi, Koránu a dalších věcech. Muslimové, co známe, k nám žádnou nenávist určitě necítí a ani při svých pobytech v muslimských zemích jsme se s ničím takovým nesetkali,“ uvádí admin stránky. 

Iniciativa HateFreeCulture na svém facebookovském profilu komunikuje kultivovanou formou. Podle mnohých ale nestranná není. „Když dáte na stránky Hate free něco o zločinech muslimů, zablokují vás. Jako rasistu. Že prý porušujete jejich pravidla. Ano. Jednostranný pohled za státní peníze. A mají prý na FB diskutovat. O ničem jiném nechtějí totiž diskutovat. To je totalita,“ míní Aleš ST. 

 

Prezident má aspoň koule

V sobotu se na Facebooku k hlavě státu vyjádřil šéf ODS Petr Fiala: „Kdyby byl Miloš Zeman demokrat, distancoval by se od demonstrace, kde na jeho podporu vystupuje výkvět extremistické scény. Je ostuda, že to neudělá.“ Jeho slova už komentovala řada politiků i sám Zeman. Pod jeho příspěvkem během jednoho dne přibyly reakce geometrickou řadou. 

„Ostuda je celá ODS a vy sám. Nevím, z jaké pozice si dovolujete kritizovat hlavu státu. Nikdo z vás populistů opravdu neřeknete to, co si myslíte. Prezident má alespoň koule říct, co si mysli. Kritizujete opozici za to samé, co jste dělali, když jste vládli. Kam vítr, tam plášť. Jděte do pr...,“ vzkázal Fialovi Martin Končitík. „Každej člověk, kterej ještě má trochu rozumu, by to napsal úplně stejně! Palec nahoru!,“ bránil Fialu Martin Duchon. „Nejsem členem žádné politické strany, ale zdravý selský rozum mi říká, že prezident republiky jako večejná osoba musí zachovávat nestranost a ne vnucovat svoje názory národu,“ přihlásila se k podpoře slov šéfa modré strany Zdeňka Watzingerová. 

„Kdepak, tady je vidět, koho to Zeman sjednocuje a spojuje, jak slíbil při inauguraci, dokonce se přidal Sládek, kterého Zeman kdysi označil za rasistu,“ objevila se i na stránce Petra Fialy zmínka o Sládkovi, a to od Heleny Míčkové. „Naprosto souhlasím. Nechat se obdivovat Sládkem je ostuda,“ připsal Vladimír Kříž. 

Podle konzervativce Tomáše Haase se ODS ve své snaze zalíbit se širším voličským masám okamžitě připojí ke každému právě „populárnímu proudu“. „Politik někdy musí vést, musí dělat nepopulární rozhodnutí a jít proti proudu. Musí ovšem vést, ne nechat se vést. A už vůbec ne politickými komentátory mdií,“ napsal mimo jiné ve svém facebookovském statusu. 

Nikdo kvůli imigrantům nebouchl do stolu. Bohužel 

Na sobotní demonstraci, kterou pořádalo hnutí Za naši kulturu a bezpečnou zem a Národní demokracie, byla vidět mimo jiné trička s adresou portálu www.jajsemtadydoma.cz. Facebookovská skupina Já jsem tady doma, sympatizující mimo jiné s Blokem proti islámu a IvČRN, se zabývá zejména prodejem trik s protiimigrantskými motivy. Naposledy reagovala například na rozhovor s plukovníkem Skácelem, který v textu PL uvedl, že Zeman je nadčasový a vysoce převyšuje „intoše z kavárny“. Jedním z obsáhle komentujících byl například, Alan Vituško, který mimo jiné napsal: „Mám za to, že je ohledně řešení imigrační politiky už pozdě. Mám za to, že je to konec křesťanské Evropy. Ohledně imigrantů nikdo totiž nebouchl včas do stolu a nezařval DOST! No a tak, krom naivních sluníčkářů, jsme všichni rasisti, fašisti, xenofobové a radikálové. Jak se vyjádřil ten momentální ministr, co má bráchu muslima – pozavírají nás jen za naše názory. Chce navíc zarazit Facebook. Je od komoušů nebo od ISIS? Vysvětlí mně někdo, že mě mohou zavřít za zdánlivě xenofobní výrok a člověka, který okradl stát o 630 milionů, omilostní? (…) Nepřekvapilo by mne, kdyby zítra v tom parlamentu nějací ímáni rozdali poslancům koberečky a ti mlátili svojí hlavou o zem hejkajíc Alah agbar či jak. Fuj!“ 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lucie Bartoš

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …