Parkanová vytáhla na světlo výslechy z kauzy CASA. Advokáti vědí proč

14.08.2013 18:01

Poslankyně Vlasta Parkanová (TOP 09) zveřejnila na svém webu výslechy všech svědků a obviněných v kauze nákupu údajně předražených letadel CASA. Bývalá ministryně obrany se podle advokátů zřejmě snaží veřejnosti ukázat, že je nevinná. Nejde o trestný čin, v konečném důsledku jí to ale může i uškodit. Parkanová nechce celou věc blíže komentovat.

Parkanová vytáhla na světlo výslechy z kauzy CASA. Advokáti vědí proč
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlasta Parkanová

Kauza nákupu vojenských letadel CASA má další nečekaný vývoj. Vlasta Parkanová, která v případu figuruje jako obviněná a kvůli pořízení letadel přišla o místo ministryně obrany, totiž 14. srpna zveřejnila na svých webových stránkách výslechy svědků a obviněných. „Zde jsou zpřístupněny veškeré přístupové protokoly obviněných a svědků, včetně dalších souvisejících materiálů v kauze CASA. S ohledem na to, že řízení není ukončeno, nebudu zveřejněný obsah nijak komentovat ani se k němu jakkoli vyjadřovat. Materiály jsou i bez toho výmluvné a komentář (ani vysvětlující, ani citově zabarvený) nepotřebují,“ píše na svém webu Parkanová. Více k výslechům ZDE.

Picek neví a nevzpomíná si

K dispozici jsou zde výslechy svědků od loňského září. Mimo jiné Miroslava Kalouska, Vlastimila Picka, Petra Nečase, Karla Schwarzenberga nebo Ivana Langera či Martina Bartáka. Kromě toho poslankyně zveřejnila i výslechy obviněných, tedy jí samotné nebo někdejšího ředitele sekce vyzbrojování Ministerstva obrany Jiřího Staňka. Parkanová uveřejnila i žádost policie o její vydání Poslaneckou sněmovnou, upřesnění skutku, kterého se měla dopustit nebo odůvodnění stížnosti proti obvinění.

Tehdejší náčelník generálního štábu a dnes ministr obrany v demisi Vlastimil Picek na řadu otázek odpovídá s tím, že si na události kolem nákupu letounů, k němuž došlo v roce 2009 za Topolánkovy vlády, nevzpomíná.

Podle pilota, exčlena hodnotící komise a klíčového svědka v kauze, Karla Daňhela byl obchod nevýhodný. Ve spisu uvádí, že z následujících jednání hodnotící komise byl vyřazen poté, co napsal náčelníkovi generálního štábu, že nabídka, předkládaná společností Omnipol v závěru roku 2008, by měla být vyřazena. Daňhel u výslechu sdělil, že se během roku 2008 opakovaně vyjádřil, že letouny CASA nesplňují požadavky Armády České republiky, a to zejména v požadovaném doletu a přepravní kapacitě. Na letouny CASA zpracovával expertní posouzení a ředitel sekce i náměstek generálního štábu posudek podle Daňhela podepsali a odeslali na sekci vyzbrojování.

Daňhel: První náměstek ministryně Barták rozhodl, co se má z posudku vypustit

„Zhruba za týden, 14 dní, jsme dostali do ruky dokument, podepsaný MUDr. Bartákem, kde bylo konstatováno, co z expertizního posudku vypustit a co tam ponechat, co on považuje za tendenční tvrzení. S tímto dokumentem za mnou přišel můj nadřízený plk. Dvořák a žádal mne, abych toto přepracoval. Odmítl jsem se slovy, že když vypustíme tyto věci, na které poukazoval MUDr. Barták, nebude mít expertizní posudek, o který jsme byli žádáni, žádnou validitu, a tudíž bylo zbytečné ho zpracovávat,“ řekl u výslechu Karel Daňhel.

Ve finále rozhovoru pak dostal rozkaz posudek přepracovat s tím, že o dané věci nemá diskutovat. „Jako voják jsem rozkaz musel splnit. Expertizní posudek byl přepracován, byly z něj vypuštěny některé odstavce a byl přepracován zejména závěr, který osobně plk. Dvořák s plk. Vernerem, tehdy ředitelem odboru vzdušných sil, odnesli na podpis náčelníkovi generálního štábu. Mohu jen usuzovat, jakým způsobem to bylo podáno a odesláno na MO opět cestou sekce vyzbrojování. Toto je dnes prezentováno jako tzv. změna názoru generála Picka,“ prohlásil také Daňhel.

Kalousek: Operace byla výhodná

Miroslav Kalousek (TOP 09) řekl policii, že transakce byla výhodná. „Vláda o tom jednala několikrát, žádný z ministrů nevznesl pochybnost a všichni jsme tu operaci považovali za výhodnou,“ řekl bývalý ministr financí.

Hulík: S tím jsem se ještě nesetkal

Advokát ze sdružení Veřejnost proti korupci Milan Hulík k motivaci Parkanové zveřejnit výslechy svědků a obviněných říká: „Trestný čin to není a věřím, že tak učinila po poradě s obhájcem, ale je to neobvyklý postup, s jakým jsem se za celou dobu své advokátní kariéry nesetkal. Výpovědi jsou zřejmě pro ni příznivé, takže zveřejnění těchto informací může být snahou o získání sympatií u veřejnosti. Státní zastupitelství nebo soud to může vnímat jako pokus o určitý nátlak a ovlivňování. Navíc platí zásada presumpce neviny a někdo, kdo by se mohl cítit poškozen zveřejněním svého výslechu, může podat třeba žalobu na ochranu osobnosti,“ uvedl Hulík pro ParlamentníListy.cz.

Marvanová připomněla Mlynáře

Jeho kolegyně Hana Marvanová k tomu dodává: „Vzpomínám si, když byla kauza Vladimíra Mlynáře (bývalý ministr informatiky zveřejňoval na webu kompletní protokoly z průběhu soudního jednání – pozn. red.), tak ten také na svém webu zveřejňoval všechny dokumenty z trestního řízení. A pokud to dělá ten, koho se to týká, tak to není nezákonné. A může to být jako součást ochrany, pokud se má za to, že důkazy svědčí o tom, že se nedopustila žádného trestného činu, což, jak předpokládám, může být její motivace. Když se někdo cítí nespravedlivě obviněn, může se logicky bránit i veřejně,“ řekla naší redakci Marvanová.

Škoda 658 milionů

Vyšetřovatelé Parkanovou viní ze zneužití pravomoci veřejného činitele. Toho se měla jako ministryně obrany dopustit tím, že nenechala zpracovat nezávislý posudek na cenu letadel. Při nákupu tak údajně vznikla státu škoda 658 milionů korun. Parkanová se však u výslechu hájila tím, že tento posudek byl vypracován bez znalosti technických specifikací, které jsou u tohoto výrobku k posouzení nutné. Bývalá ministryně se ve svých výpovědích také odvolává na odbornost svých podřízených na ministerstvu, na níž spoléhala při podepisování dokumentů, které pak již nekontrolovala.

Nákup španělských letadel CASA za 3,5 miliardy korun byl od počátku mnohými odborníky i médii kritizován jako předražený. Je tomu více než rok, co poslanci vydali Parkanovou ke stíhání. Délku trvání vyšetřování opakovaně kritizoval její advokát Tomáš Sokol.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Kupka

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

15:15 Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

Kniha Spiknutí, která byla v minulém týdnu v pražském Arcibiskupském paláci slavnostně uvedena na tr…