Pěkně vás napálíme a podvedeme, těší se podnikavci. Ale přichází odveta

08.09.2013 4:50

Lidé sobě. I tak se dá v některých případech hovořit o různých internetových nápadech i nápadech vznikajících na sociálních sítích. V poslední době se mezi nimi objevil další velmi zajímavý projekt. Pouští se do zatím pro většinu běžných lidí neznámého prostoru právních služeb a hromadných žalob. A má za sebou již první úspěchy.

Pěkně vás napálíme a podvedeme, těší se podnikavci. Ale přichází odveta
Foto: hns
Popisek: Fotokoláž.

Stalo se možná někdy každému. Nabídka zdánlivě skvělé služby či produktu se změní na past. Minimálně na naši peněženku či účty. Nastražili ji různí podvodníci a ‚podnikavé‘ firmy založené na principu: „Napálíme a podvedeme lidi. Natáhneme je o pár tisíc a vyděláme pěkný balík. O pár tisíc se s námi nebude nikdo soudit. Advokáti jsou drazí a lidé se soudů bojí. A i kdyby se pár odvážných našlo, tak to je jedno, jeden dva prohrané spory nás nezabijí. Pořád budeme mít v kapse několik milionů z té zbylé tisícovky podvedených, co se neozvali.“

Děje se to skutečně poměrně často a jen málokdo asi může říct, že se s nějakými takovými praktikami sám osobně, nebo někdo z jeho blízkých, nesetkal. „Tomu chceme udělat přítrž. Podle nás to není podnikání, ale okrádání,“ říká jeden z autorů myšlenky na založení webu hromadnezaloby.cz Petr Němec. To je pro upřesnění ten mladý právník, který se pustil do boje proti bankovním poplatkům.

Ale zpět k Hromadným žalobám.cz. V současné době se lidé na tomto portálu mohou přihlašovat například k hromadné žalobě proti Třineckým železárnám. Konkrétně ti, co jsou minoritními akcionáři Třineckých železáren. Mají nyní novou možnost, jak rozporovat cenu akcií, kterou jim při vytěsnění nabízí vlastník společnosti Moravia Steel. Projekt Hromadné žaloby.cz je vyzývá, aby se přidali ke společnému postupu proti závěru valné hromady Třineckých železáren z konce července. Ta rozhodla, že majoritní vlastník vykoupí od minoritních akcionářů jejich akcie za cenu 1815 korun.

Do boje se tu ale lidé dali také proti portálu Nebe slev či společnosti UPC nebo také v souvislosti s kauzou Skylink a CS Link. A tím výčet dosavadních chystaných hromadných žalob nekončí. Objevují se tam návrhy na žalobu proti Fitness centru i proti společnosti, která slibovala půjčky.

„Například v případě Nebe slev se nám podařilo bez toho, aniž by návrhy na žalobu vůbec došly k soudu, vymoci od provozovatelů portálu již skoro 90 procentům stěžovatelů peníze zpět,“ prozradil Petr Němec ParlamentnímListům.cz.

Naletí někdy každý. Je nutné se bránit

Dále pak připomněl, že i když jsou dnes čeští spotřebitelé mnohem pozornější a uvědomělejší než dříve, občas se stane, že na nějaký takový podvod naletí. Mnohdy pak nad ztracenými penězi mávnou rukou a pokusí se raději  na nepříjemnou zkušenost zapomenout. Za starosti, čas a další výdaje za advokáta mnohému napálenému těch pár tisíc nestojí. Zvlášť, když navíc žaloba jedince podvodníky nezastaví a nikomu dalšímu to příliš nepomůže.

„Toto chceme změnit. Proto vznikl projekt Hromadné žaloby.cz. Základní myšlenkou je, že v jednotě je nejen síla, ale i úspora. Úspora vašeho času i peněz. Pomocí projektu Hromadné žaloby.cz se poškození mohou dát dohromady a vytvořit organizovanou skupinu, a to zdarma a bez nutnosti uveřejňování osobních údajů někde na webu. Takováto organizovaná skupina je jednak signálem pro podvodníka, že jeho nekalé praktiky již nebudou déle tolerovány, ale umožňuje i získání právního zastoupení advokátem za podmínek, které by samostatně nemohli poškození nikdy získat. Je to jednoduché, pokud přijdete za advokátem s problémem, musí nastudovat podklady, zákony, judikaturu a literaturu. To je mnoho a mnoho hodin práce. S každým dalším poškozeným ve stejné věci se práce advokáta stává méně náročná, neboť advokát je s problémem seznámen již z prvního případu. A to je právě naším úkolem,“ vysvětlil ParlamentnímListům.cz Petr Němec.

Advokáta je lépe hledat hromadně – minimálně kvůli financím

Projekt Hromadné žaloby.cz je tedy nástroj, který umožní poškozeným se organizovat. Zároveň se chce snažit získat pro váš organizovaný boj advokáta, který nabídne co nejvýhodnější podmínky – a to jak odborné, tak cenové. Ideálním cílem tvůrců stránek je, že advokát za svou práci dostane zaplaceno z toho, co za vašeho advokáta bude muset uhradit podvodník, který daný soud prohrál. Každý, kdo se totiž soudí s podvodníkem a má advokáta, může po podvodníkovi požadovat nejen to, o co ho obral, ale i peníze navíc za advokáta. Odměna advokáta je tabulková, avšak zpravidla nikdy nestačí pokrýt všechny výdaje, které bylo třeba za advokáta vydat. Při hromadném postupu to však neplatí. Díky většímu počtu poškozených se advokát do tabulek vejde, a vy tak na něj nemusíte de facto dát ani korunu. Právní zastoupení v různých kauzách může mít různé podmínky, ale toto je podle prohlášení obou hlavních mužů stránek jejich ideálem. Spolu s Janem Němcem totiž za touto myšlenkou stojí i Tomáš Pospíšil.

Služby portálu Hromadné žaloby.cz jsou zdarma. Znamená to tedy, že za zakládání žalob, připojování se k žalobám, kontaktování portálu či za cokoliv jiného se neplatí. Spolupráce s portálem Hromadné žaloby.cz je zcela bez závazků. Založením žaloby či připojením se k žalobě nevznikají tomu, kdo se k žalobě připojuje či ji zakládá, žádné povinnosti. Kdykoliv může od založené žaloby odstoupit. Zároveň nemá ani žádnou povinnost spolupracovat s advokátem, kterého portál pro připravovanou žalobu vybral. Nutno dodat, že v současné době spolupracuje s portálem deset advokátních kanceláří.

Krok za krokem

Pokud jste se stali terčem podvodu či protiprávního jednání a máte pocit, že nejste jediní, kterým se to přihodilo, můžete se na zmiňovaných webových stránkách www.hromadnezaloby.cz připojit k již existující žalobě anebo vytvořit zcela novou žalobu, která po ověření a analýze bude umístěna na  web. Témata žalob mohou být velmi různá.

„Ačkoliv se zaměřujeme především na kauzy spotřebitelské, jsou Hromadné žaloby.cz také prostorem pro jiné spory, například spory vzniklé skupině lidí nějakou škodou (záměrnou, ekologickou či jinou), spory zaměstnanců (bývalých zaměstnanců) proti zaměstnavateli, spory pacientů s nemocnicí a jiné. K nově založené žalobě se postupem času budou připojovat další poškození, čímž automaticky poroste vaše vyjednávací síla. Není určeno, kolik poškozených musí být připojeno ke každé žalobě, někdy to může být 10, jindy 100, ale obecně platí, že více je lépe. Založené žaloby dostávají právního garanta, se kterým problematiku konzultujeme a volíme nejlepší možný postup,“ popisuje dále Petr Němec.

V určitém bodě je advokátu udělena plná moc a proces se rozjíždí

Jak doplňuje, v určitou dobu se pak připojování k žalobě zastaví a vhodný advokát bude jménem připojených klientů osloven s žádostí o nabídku podmínek právního zastoupení. K danému kroku je autorům portálu při připojení se k žalobě udělena plná moc. Ta se však ale vztahuje jen k tomuto nezávaznému kroku a k ničemu jinému. Advokát je tak jménem poškozených klientů oslovený a zároveň získá na ně kontakty. Musí pak všechny poškozené kontaktovat a nabídnout jim možnost právního zastoupení, kterou poškození mohou, ale také nemusí, přijmout.

Není nutné asi detailně rozebírat, že právě díky většímu množství žalujících je možné výrazně snížit náklady za advokáta. Někdy až na „nulu“, neboť advokát se s podvodníkem bude soudit nejen o vrácení peněz, ale i o svou zákonnou odměnu, která mu může při hromadném zastupování stačit. Ovšem, i když je to cílem, samozřejmě se nedá stoprocentně spoléhat na to,  že toho vždy může být dosaženo. Kauzy totiž mohou (a jsou) být různé, a proto se i můžou lišit podmínky zastupování advokátem.

Dobrá reklama

Pokud někomu vrtá v hlavě fakt, proč dělají advokátní kanceláře něco zadarmo, i pro něj je na stránkách portálu odpověď. „Pro jednotlivé advokátní kanceláře je  tento projekt velice zajímavým PR nástrojem. S jeho pomocí se mohou stát tváří mediálně zajímavých procesů, čímž zlepšují svůj obraz a ukazují, že stojí na straně českých spotřebitelů,“ vysvětluje Němec.

Závěrem je třeba ještě poznamenat, že provozovatelem portálu Hromadné žaloby.cz je společnost Český spotřebitel s.r.o. Začal fungovat v polovině letošního června. Zhruba do 14 dnů by měl dostat ještě dalšího „bratra“. Nápad na něj vychází z toho, že se lidé i na Hromadné žaloby.cz obracejí často s nesnázemi kolem exekucí, které jim přerůstají přes hlavu. Pomáhat by tak měl hlavně předluženým lidem.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Chytré popelnice. Samy hlásí, že jsou plné. Jenže to Pirátům drhne

12:25 Chytré popelnice. Samy hlásí, že jsou plné. Jenže to Pirátům drhne

Pražská firma řešící moderní technologie, která spadá do gesce Pirátů, utratila více než 23 milionů …