Pencova akce pokračuje: Zveřejnil telefon Borise Šťastného, je prý práskač

02.07.2012 6:16

Marihuana pro ministra zdravotnictví Leoše Hegera. Tahle akce aktivisty Stanislava Pence má pokračování. S poslancem ODS Borisem Šťastným, který ho nechal vyvést policií, si jdou celý týden po krku. Penc na facebooku zveřejnil poslancovu fotografii s telefonním číslem. Následně mu ale bylo zamezeno vkládat na sociální síť své odkazy. Vyčítá to Šťastnému. Ten zase mluví o paranoie, protože takové kroky prý nemůže na síti provádět ani její zakladatel Mark Zuckerberg.

Pencova akce pokračuje: Zveřejnil telefon Borise Šťastného, je prý práskač
Foto: facebook.com
Popisek: Stanislav Penc, veřejně aktivní občan, pasáček koz a oslů, zedník a zahradník

Ve středu večer se aktivista Stanislav Penc pokusil při jednání sněmovního výboru pro zdravotnictví předat ministrovi zdravotnictví Leoši Hegerovi krabici s marihuanou a mast z ní. Prý chtěl zamezit přijetí novely, která by legalizovala využívání marihuany k léčbě. Podle Pence je totiž v dokumentu chyb a nesmyslů jako máku. Od té doby je s poslancem ODS Borisem Štastným, jenž ho nechal z místnosti vyvést, na kordy.

Zveřejnil poslancův telefon

„Poslanec Boris Šťastný, jenž na mě zavolal polici, porušil mou občanskou imunitu a ukázal svůj charakter. Řekl, že to musel udělat, protože měl oznamovací povinnost. On ale nezná základní věci. Oznamovací povinnost platí jen u tak závažných činů jako je třeba vražda či korupce. Jasně tak ukázal, že je schopen udávat občany a v rámci demokracie je vydat policii pro smyšlené věci. Projednávali otázku léčivého konopí. Já jim ho tam přinesl ukázat s fotodokumentací, jak taková rostlina roste, suší se a sklízí. Krabičku jsem jim tam s celou rostlinou předal. Šťastný není žádný občanský demokrat, ale prachsprostý práskač,“ říká Penc ParlamentnímListům.cz s tím, že jej policie později pustila bez obvinění.

„Šťastný asi teď není moc šťastný, protože jsem na facebooku zveřejnil jeho fotografii a telefonní číslo. Napsal jsem poslanec Boris Šťastný, tady je jeho telefonní číslo 732222222 a volejte mu. Jen za jeden den bylo 200 lidí, jimž se to líbilo a sto deset lidí, co to sdíleli. Takže mají lidé evidentně o politiku zájem a soudruhu Šťastnému z ODS telefonovali. Facebook to na jeho udání vymazal a zablokoval mi možnost tam přispívat. Zatím mi nezrušili profil. Přitom jsem jen zveřejnil veřejně dostupné číslo osoby, co nás má zastupovat. Nezveřejnil jsem číslo jeho manželky nebo soukromý údaj, jestli mu stojí pinďour. Občané mají právo se ho ptát,“ vysvětluje.

Se zveřejněním telefonního čísla politiků má Penc už své zkušenosti. V roce 2005 zatelefonoval bývalému premiérovi Jiřímu Paroubkovi přímo z hudebního festivalu v Trutnově a poté tam všem nadiktoval číslo na zmíněného politika. Proto má ověřeno, že se tím ničeho nezákonného nedopouští. „Tento problém už jsem řešil s Paroubkem a verdikt, který potvrdil i nejvyšší soud, byl takový, že veřejně činná osoba nemá stejnou ochranu osobních údajů a osobní integrity jako běžný občan. Kdybych to udělal někomu jinému, tak jde o zásah do soukromí, ale když jsem to udělal veřejně činné osobě, tak je to v pořádku. Spor jsem vyhrál. Nicméně facebook je americký a tam mají jiný pocit,“ podotýká Penc.

Penc trpí paranoiou

Zdálo by se, že poslanec Šťastný telefon nebere, ale opak je pravdou. „Zveřejnil mé soukromé telefonní číslo, ale nijak mě to nepoškozuje. Omezuje mě to a zaneprazdňuje, protože když vám zvoní každých pár minut telefon nebo přijde smska, tak je to složité. Snažím se telefony brát a s občany hovořit a vysvětlovat jim můj názor na celou věc. Odkazuji je na své internetové stránky, kde je mé stanovisko. Vidíte, že i když nemám vaše číslo uložené, vzal jsem to. Ze strany pana Pelce to nepokládám za nějaký útok. Nicméně si myslím, že je to neslušnost. Stavím se k tomu ale čelem. Denně tedy hovořím s desítkami lidí a vysvětluji jim situaci, která se tam odehrála,“ sděluje ParlamentnímListům.cz.

Ohledně omezení Pence na fecebooku kroutí hlavou. „Tak to už je na úrovni paranoie. Nedovedu si představit, jakým způsobem bych mohl někomu přes facebook zabránit komunikovat. Nevím, jestli má někdo v této zemi možnost to udělat. Možná ji má Mark Zuckerberg, zakladatel facebooku, ale nevím. Představa, že Pencovi něco takhle zakazuji, je fakt zvláštní,“ míní Boris Šťastný.

Poslanci konopí nikdy neviděli

„Většina poslanců ze zdravotního výboru, i když jde o garanty příslušného zákona, konopí nikdy neviděla. Když jsem to nechal kolovat, většinou překvapivě koukali, jak to vypadá. Hovořili o tom, že je nutné co nejrychleji dostat léčebné konopí k pacientům. V současné době, kdyby se instituce či koncern rozhodl, tak konopí může do oběhu dát. Požádá státní ústav pro kontrolu léčiv, zaregistruje nové léčivo a normálně ho distribuuje. Zákona netřeba. To, co oni připravují, není o tom, že by si dědečkové a babičky mohli dělat mastičky, ale naopak by byli mnohem více postižitelní. Jde o to, že by stát dal ze zákona do vínku dvěma až třem firmám stoprocentní možnost výkupu produkce. Proto jsem ji tam přinesl a řekl, že když to uzákoní, tak tato rostlina má dvě stě deset gramů sušené hmoty. Když říkají, že jeden gram by se měl vykupovat za sto padesát korun, tak by tato rostlina stála třicet jedna a půl tisíce korun. Kdyby konopí někdo zasadil na hektaru na jednom metru jednu kytku, tak dostane od státu tři sta milionů korun. To je přece nehorázné, když rostlina vyroste i na písku či na hlušině. Doufám, že to poslanci pochopili. Prošlo to prvním čtením a mělo se to posunout do druhého čtení. Poslanci schválili, že diskusi posunou až na konec prázdnin. Do té doby nebyly námitky a nebýt mého vystoupení, tak by to hned odsouhlasili a zanedlouho by se zákon vezl do Senátu,“ sděluje Penc, proč marihuanu na jednání výboru přinesl.

Z Poslanecké sněmovny prý Penc nikdy neslyšel žádný argument proti zákonu. „Všechny argumenty byly o tom, že je nutné dostat léčivé konopí k chudákům pacientům. Bez ohledu na zákon s chybami. Z mého pohledu je to na státní rozpočet ještě větší tunel, než tunel týkající se solárních elektráren a výkupů za nehorázné ceny s možností, aby elektrárny stály na polích. Prvotní zákon a záměr zákona byl o tom, aby si lidé mohli udělat alternativu. Tedy dát si na barák panely i s tím zařízením, které vás bude stát půl milionu, a aby vám stát deset let vykupoval elektřinu dráže, aby se vám to zaplatilo, a pak jste měl elektřinu zdarma. Tuto alternativu poslanci zmršili tak, že řekli, že kdokoliv požádá, může. Ti co měli peníze, zasrali pole a máme tady přes dva tisíce elektráren. To samé chtějí udělat s konopím. Dobrý záměr, který by měl znamenat, že si děláš doma mastičky na své bolavé nohy nebo kouříš konopí, aby ses mohl koukat na zprávy bez toho, abys měl násilnický choutky s tím, že je půjdeš vyvraždit, se tím maže,“ vysvětluje dál ParlamentnímListům.cz Penc.

Se zákonem jsou zajedno

„Bohužel pro Pence to udělal v přímém přenosu na parlamentní půdě. Porušil zákon o více než malém množství návykové látky. Nejen, že to měl u sebe, ale snažil se jej předat ministru české vlády za přítomnosti ústavních činitelů, svědků, televizních kamer a policistů. V té chvíli totiž v sále seděl ředitel protidrogové centrály. Vyzval jsem ho, aby si tu krabici vzal, protože jsem nevěděl, co to je. On, že je v ní dvě stě gramů kvalitní marihuany, a že ji chce předat ministrovi. V tu chvíli nezbylo nic jiného, než přerušit výbor a přítomný policista musel zasáhnout. Ředitel protidrogové centrály se mu snažil domluvit, ale pan Penc tam evidentně přišel za dohledu lidí s kamerami udělat provokaci. Chtěl být vyvlečen. Jde o nějakou formu zviditelnění. Bohužel to podle mě celé věci jen škodí. Na zákon, který jsme projednávali, mám úplně stejný názor jako on. Oba ho odmítáme,“ doplňuje poslanec ODS Boris Šťastný.

„Neměl jsem žádnou jinou legální možnost, jak situaci řešit. Není možné tam nechat dvě stě gramů marihuany. To jsme tu marihuanu měli rozdat, vykouřit nebo hodit do záchodu?  On ji chtěl darovat ministrovi zdravotnictví s tím, že má hodnotu třicet tisíc. Kdyby si ji někdo vzal, došlo by ke krádeži. Jestli se prokáže, že šlo o marihuanu, tak je to trestný čin a může za něj být odsouzen. On si to možná přál, aby byl takto postižen. Na věci se dá upozornit i legálním způsobem. Kdybych bojoval za volné držení a nošení zbraní bez zbrojního průkazu jako je to třeba v Texasu a choval se stejně jako Penc, tak bych přišel na jednání branně bezpečnostního výboru se samopalem, položil ho před ministra vnitra či obrany i s náboji a řekl, že bojuji za volné nošení zbraní v Česku. Co by se mnou asi udělali,“ dodává pro ParlamentníListy.cz příklad, který uvádí lidem, co volají na jeho telefonní číslo, které Penc zveřejnil na facebooku.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Rychetský

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …