Placená úderka HateFree. Chráněné zvíře Andrej Babiš. Balkánská řeznice. Smích a rušno na diskusi Šídla, Plesla, Vondry a dalších

22.09.2016 15:08

MÉDIA A POLITIKA Zákon o střetu zájmů byl spíš symbolický akt, problém by vyřešilo, kdyby politické strany odmítly kooperovat s Andrejem Babišem a na žádnou spolupráci s ním nepřistoupily. V diskusi o médiích a politice také zaznělo, že je vliv sdělovacích prostředků přeceňován, což dokládá prohra jimi podporovaného Karla Schwarzenberga v přímé prezidentské volbě. Média jsou vystavena tlaku agentur podobných placené ideologické úderce HateFree, aby nacházela jen jeden pohled.

Placená úderka HateFree. Chráněné zvíře Andrej Babiš. Balkánská řeznice. Smích a rušno na diskusi Šídla, Plesla, Vondry a dalších
Foto: Hans Štembera
Popisek: Denní tisk, ilustrační foto

Návštěvníky zcela zaplněného atria a přilehlých prostor vysoké školy CEVRO Institut přivítal prorektor Tomáš Pojar na diskusi „Média a politika“, jejímž podtitulem bylo „Jak média ovlivňují svět politiky a naopak“. Diskutovat přišli šéfredaktoři tří českých médií – Jaroslav Plesl za MF DNES, Jindřich Šídlo za Seznam.cz a Dalibor Balšínek za Echo Media. „Situace v médiích a vlastnické vztahy jsou velkým problémem. Kvůli tomu jsem také odešel z Lidových novin. Malou útěchou nám může být, že vliv tištěných médií upadá. Ti, co si je v poslední době pořídili, si koupili ojetá auta bez budoucnosti. Významnou roli dnes hrají sociální sítě,“ začal své vystoupení první z řečníků Dalibor Balšínek, jenž odešel z mediální skupiny MAFRA a vedení Lidových novin v listopadu 2013 krátce poté, co se vlastníkem stal Andrej Babiš.

Podle jeho názoru na situaci nic nezmění ani minulý týden schválený zákon č. 159/2006 Sb. o střetu zájmů. „To byl spíš symbolický akt. Aby se něco změnilo, pak by se musely změnit postoje ČSSD a KDU-ČSL k Andreji Babišovi a na žádnou spolupráci s ním nepřistupovat. Problém se nevyřeší legislativně, ale musí to vyřešit politické strany tím, že prohlásí, že s takovým člověkem nebudou kooperovat,“ uvedl Dalibor Balšínek, aniž by dodal, že v takovém případě už by ve sněmovně mohla existovat jen koalice ČSSD, TOP 09, ODS a KDU-ČSL o 105 poslancích. Ostatně právě tato sestava doplněná ještě o KSČM výše zmíněný zákon společnými silami také prosadila.

Nikdo mě nevlastní, rozesmál přítomné poslanec ANO

Naopak za problém nepovažuje vlastnictví médií politikem Jaroslav Plesl. „Role médií je ve společnosti přeceňována, diskuse o prorůstání médií a politiky je jen zábava pro lidi, kteří jinak nemají moc co řešit. K politickému, ekonomickému a mediálnímu prorůstání dochází všude ve světě, i v lepších společnostech, než je ta naše. To je normální. Ve skutečnosti mají média jen malou moc. Jinak by se nemohlo stát, aby Karel Schwarzenberg, kterého drtivá většina médií adorovala a doporučovala v přímé prezidentské volbě, s Milošem Zemanem prohrál,“ poukázal šéfredaktor MF DNES na vítězství nynější hlavy státu o téměř půl milionu hlasů. „Média nejsou bez vlivu. Jinak by je Andrej Babiš nekupoval. Ale všude ve světě prožívají média nejdramatičtější chvíle své historie,“ zareagoval Jindřich Šídlo.

Moderující Tomáš Pojar připomněl, že Andrej Babiš není jediným z bohatých, kdo si v poslední době pořídil některá z médií, ale že se jejich vlastníky staly i významné finanční skupiny. „Nevidím problém v tom, že bohatí vlastní média. Ale problém je v tom, když je vlastník médií předsedou politické strany a členem vlády,“ zdůraznil Dalibor Balšínek. Do následné diskuse se jako první přihlásil poslanec hnutí ANO Bohuslav Chalupa, jenž na úvod vyčetl Balšínkovi tvrzení, že Andrej Babiš je vlastníkem hnutí ANO. „Mě nikdo nevlastní,“ prohlásil poslanec a určitě netušil, že tím rozesměje většinu přítomných. Poté už do zklidněného sálu prozradil tak trochu v rozporu s předchozími slovy, že má zákaz oslovovat novináře z médií vlastněných Andrejem Babišem. Případný střet zájmů si však podle něj nevyřeší politické strany, ale jedině voliči.

Nikdo nenapíše, že jsme protektorátem amerického imperialismu

Velké pozdvižení vyvolal další muž z publika, jenž svůj dotaz zabalil do vystoupení přerušovaného salvami smíchu. „Když píšu panu Sobotkovi, Zaorálkovi, Dienstbierovi, podepisuji se jako řadový člen ČSSD, ovládané mafiánskými strukturami a řízené českou zločinnou bandou humanitárních bombardérů,“ pochlubil se na úvod tazatel a dodal, že v tom není ČSSD sama. „Proč si nikdo z novinářů nedovolí definovat naši společnost, že jsme protektorátem amerického imperialismu, vládnou nám loutky, které poslouchají, co jim řekne Schapiro a potom jedou na školení do Washingtonu, kde se přetlačují u té balkánské řeznice Albrightové? O tom se nepíše, podceňujete inteligenci našeho národa. Když pořád lžete, tak vám už nikdo nevěří,“ stačil ještě v nastalé vřavě říci, než přišel o mikrofon.

Na jeho vystoupení nikdo z diskutujících nereagoval, ale Jindřich Šídlo se vrátil k tvrzení poslance Bohuslava Chalupy, že situaci vyřeší voliči. „Neznamená to, když Andrej Babiš dostal ve volbách osmnáct procent, že to lidé takto chtějí. Vždyť dvaaosmdesát procent lidí ho nechtělo,“ zpochybnil novinář poslancovu úvahu. Šéfredaktor MF DNES k tomu poznamenal, že bychom se mohli vrátit do časů, kdy sdělovací prostředky patřily de facto státu. „A proč by se média a agentury nemohly zestátnit, když se lidem zakazuje, co mohou vlastnit?“ zareagoval Jaroslav Plesl v narážce na schválený zákon o střetu zájmů.

Tlak na média vyvolávají neziskovky, které vyžadují jediný správný názor

Dalšího z tazatelů zajímalo, zda jsou v médiích nějaká témata, o nichž se nesmí mluvit nebo psát. „Žádná témata podle mě tabuizovaná nejsou. Cítím ale tlak na politickou korektnost, i když ještě nejsme v situaci jako Německo nebo Spojené státy. Stále větší roli ale sehrávají NGO, lidé z těchto neziskových organizací se snaží prosazovat mnohdy přes svou nekompetentnost svůj názor,“ konstatoval Dalibor Balšínek. Zatím si ještě každý může psát a říkat, co chce, ale podle šéfredaktora MF DNES bude důležité, jak dopadne případ Martina Konvičky, který byl obžalován za podněcování k nenávisti kvůli svým výrokům vůči muslimům.

Ing. Bohuslav Chalupa

  • BPP
  • velmi nespokojený občan
  • kontrolní výbor

„V době začínající migrační krize se objevily snahy, aby média nacházela jen jeden pohled. Ale došlo na slova skeptiků, ne xenofobů či rasistů, jak byli ti, co psali jinak, tehdy nazýváni. Silný je tlak agentury HateFree, to není nic jiného než placená ideologická úderka,“ zkritizoval Jaroslav Plesl agenturu při Úřadu vlády, jejímž hlavním mediálním partnerem se stala Česká televize. „HateFree není jediná organizace tohoto typu. Není správné, že se dávají peníze jen na jediný názor a na jeho prosazování,“ poukázal Dalibor Balšínek na to, jak je to s proklamovanou pluralitou názorů v podání dnešních našich politických elit.

Je tu jedno chráněné zvíře, rozčílil se exministr Vondra

„Já bych debatu vrátil k původnímu tématu. Tohle není problém médií. Já jsem byl skeptikem vůči migraci od začátku a i před rokem jsem o tom mluvil a nijak ostrakizovaný jsem nebyl. Ten problém je přece jinde, jde o provázanost médií a politiky, která nabyla obludných rozměrů. Politika je o soutěži a ta má mít nějaká pravidla. Kdežto tahle soutěž má pravidlo jenom jedno, že je tady jedno chráněné zvíře, a to je Andrej Babiš. Polovina médií, kterou vlastní, ho dokonale šanuje, a majitelé té druhé poloviny si média pořídili jako atomovku, aby on na ně nemohl, takže výměnou na něj také neútočí,“ spustil z publika exministr Alexandr Vondra. Připomněl kauzu vepřína v Letech, a to, že se nikde v médiích neobjevilo, že se Andrej Babiš pětadvacet let zná s jeho ředitelem. „Není to férová soutěž. Ta je prostě zmanipulovaná,“ bouřil Alexandr Vondra.

S jeho názorem na neférovost českého mediálního prostředí naprosto souhlasil Dalibor Balšínek a dokladoval to na tom, že společnost Echo Media nedostává žádnou inzerci od státních firem, za čímž vidí vliv Andreje Babiše. „Jestli to není tím, že jste příliš malí a bezvýznamní,“ rýpnul si Jaroslav Plesl. Třetí z hostů Jindřich Šídlo připomněl skoro dvacet let staré události kolem roku 1997, kdy velkou mediální a ekonomickou moc shromáždil ve svých rukou tehdejší ředitel televize Nova Vladimír Železný. Nynější stav a vliv Andreje Babiše v českých médiích je však podle něj mohem dramatičtější.

Sledovanost tradičních médií za poslední roky prudce klesá

To inspirovalo moderátora diskuse Tomáše Pojara k otázce, zda dnes není situace lepší v tom, že kdyby vlastnil nějaký politik Novu nebo MF DNES před lety, tak by to byl větší problém. „To, že Andrej Babiš vlastní média, je špatně. Ale pravdou je, že byly doby, kdy se na zprávy Novy dívalo tři a půl milionu diváků a dnes to je tak třetina. Ještě před třinácti lety se prodávalo denně kolem dvou milionů deníků, nyní je to 670 tisíc. Němečtí majitelé by ta média neprodali, kdyby tištěná média nebyla jako těžce raněná zvěř,“ vysvětloval nejaktivnější z diskutujících Dalibor Balšínek.

V závěru se probíralo, jaký mají média skutečný vliv na politiku, v reakci na dotaz, co by se stalo, kdyby Andrej Babiš svá média prodal. Podle Dalibora Balšínka nákup vydavatelství MAFRA výrazně ovlivnil preference hnutí ANO, které mělo v té době kolem dvou tří procent, ale ve volbách na podzim 2013 už získalo 18 procent. „Ty volby ale byly nejvíce ovlivněny tím, jak padla Nečasova vláda,“ namítl Jindřich Šídlo. Tuto čistě hypotetickou otázku se šéfredaktorovi MF DNES nechtělo příliš komentovat. „Jestli něco může ovlivnit preference hnutí ANO, tak je to maximálně televize Nova,“ připustil Jaroslav Plesl.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Bednář

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

15:15 Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

Kniha Spiknutí, která byla v minulém týdnu v pražském Arcibiskupském paláci slavnostně uvedena na tr…