Po dobrém to nejde. Zdeněk Škromach bez okolků o Babišovi, Sobotkovi a své kandidatuře na Hrad

03.05.2016 11:12

Na Fakultě sociálních studií MU v Brně debatoval se studenty senátor Zdeněk Škromach. Řeč byla o jeho případné kandidatuře na prezidenta, jeho vymezení vůči aktuálnímu trendu politiky ČSSD pod vedením Bohuslava Sobotky, ale i o jeho pověstných selfies a hovorech u bazénku.

Po dobrém to nejde. Zdeněk Škromach bez okolků o Babišovi, Sobotkovi a své kandidatuře na Hrad
Foto: Hans Štembera
Popisek: Senátor Zdeněk Škromach

Anketa

Která osobnost brojící proti imigraci je pro vás nejdůvěryhodnější?

hlasovalo: 20542 lidí

První dotaz směřoval ke Škromachově cestě do Senátu a k fungování této komory parlamentu. Senátor odpověď pojal ze široka a popsal studentům nejen svou cestu a působení v Senátu, ale i předchozí politickou dráhu, která po roce 1989 začínala v odborech. „Zatímco za komunismu byly odbory převodovou pákou komunistické strany, v demokracii je třeba, aby se politické strany staly převodovou pákou odborů. To se úplně sice nepovedlo, ale můj odborářský sen se naplnil v době, kdy jsem byl ministrem práce a sociálních věcí a kdy jsem prosadil nový zákoník práce. Neříkám, že je ideální, ale ani někteří mí pravicoví nástupci jej nedokázali změnit, a tím jsem si naplnil sen odboráře a politika,“ zavzpomínal na své ministerské angažmá Zdeněk Škromach, který také připomněl své působení v Poslanecké sněmovně.

Na rozdíl od té doby dnes nepokládá Senát za zbytečný a vysvětlil rozdílný pohled na obě komory Prlamentu ČR. Poslanecká sněmovna je bojiště, je to v podstatě vedení občanské války mírovými prostředky – jsou ale divočejší parlamenty než ten v České republice, naše poltická kultura je relativně klidná. Z hlediska časového jsme ve Sněmovně trávili při projednávání ve výborech dva-tři týdny. Pokud jde o Senát, je situace výrazně jiná – senátor ale nesedí jen na plénu, jeho práce je dlouhodobá.

„Poslanec ani senátor tady ale nejsou od boha, jsou to zástupci občanů, a proto musí mezi nimi trávit hodně času. Je potřeba mít vazbu na to, co občan chce,“ řekl v Brně senátor Škromach. 

Bez tradičních stran to nejde

Specifikum Senátu je podle Škromacha v tom, že v této parlamentní komoře již úspěšný senátor nepotkává ty, s nimiž v předvolebním boji soupeřil, dalším specifikem je také menší vazba na politické strany.

„Nestydím se ale za to, že tady je systém politických stran – a dlouhodobě vytvářený pocit, že strany jsou něco špatného, není dobrý. Neznám historicky žádnou demokracii, která by stála na jiném principu než na volné soutěži politických stran. Pokud politické strany fungují, mají výhodu v tom, že mají historii, současnost i budoucnost, a tedy o odpovědnost. To, co se tady děje v poslední době, kdy  ad hoc vznikají různá účelová volební sdružení, která bez členské základny stojí na ničem, vede k tomu, že se politika dělá jen mediálně. Tyto strany a sdružení pak brzy skončí, ale nezodpovídají se už. Výhodou systému tradičních politických stran je, že mají zodpovědnost – všichni vedí, jaké chyby strana udělala, co udělala správně a lze na tom stavět,“ řekl Zdeněk Škromach a zalitoval, že na pravici u nás dnes není silná politická strana, věří ale, že se časem objeví.

V diskusi pak senátor odpovídal na dotaz jednoho ze studentů, co si myslí o budoucnosti ČSSD vzhledem k jejím klesajícím preferencím, a zda je přesvědčen, že tady sociální demokracie bude i za dvacet let. „Ano, už vzhledem k tomu, že jsme vydrželi víc než sto let. Bude to ale záležet na vývoji, je zde patrná změna hodnot. Problém je, že tradiční demokratické strany musí v kritických situacích sehrát svou roli. Například v Německu, Španělsku nebo Itálii před druhou světovou válkou ji nesplnily a uvolnily prostor tomu zvěrstvu, které přišlo. Dnes žijeme v idejích, které platily před čtyřiceti lety a kdy v Evropě byla úplně jiná situace. Sociální demokracie dnes celoevropsky ztratila, ale pokud dokáže udržet svou pozici, kterou vždycky měla, tedy že byla zárukou bezpečí a jistot pro skupiny lidí, které zastupovala, dokáže překročit stín vlastní ideologie a bude tady i za padesát let,“ řekl Zdeněk Škromach.

Omezit vliv stran, to je volání po nějakém „führerovi“

V diskusi byl pak srovnáván jednokomorový a dvoukomorový parlamentní systém a poměrná a většinová volba. Zdeněk Škromach si dovedete si představit Česko s jednokomorovým parlamentem, bylo by ale nutné postavit jinak celý ústavní a volební systém.

„Pokud by nebyla druhá komora, bylo by potřeba zavést změny směrem k většinovému systému i proto, že lidé více chtějí volit konkrétní osobnosti. Jestliže se vytratila masovost politických stran, která je ještě běžná v Německu nebo v Rakousku, pak dochází k tomu, že výběr kandidátů je velmi relativní. I ČSSD má okresy, kde není ani sto členů. A vedle toho vznikají hnutí, která mají devět členů a jsou v parlamentu. Dlouhodobý tlak na to, aby se omezil vliv politických stran, je tlakem na to, aby zde vznikla vláda silné ruky a volání po nějakém ,führerovi‘.  V těžkých dobách lidé mají pocit, že bylo dobré, kdyby tady nějaký vůdce byl, protože rozhodovat je někdy těžké. Za komunismu tady byla strana a vláda a člověk se nemusel o nic starat, dnes musí vybírat. Problém naší novodobé demokracie je v nedostatku angažovaného občanství, jež je nahrazováno mediální sférou. Pokud se většina lidí zřekne aktivního rozhodování, zůstává to na manipulaci těch, kdo na to mají prostředky,“ popsal současné problémy senátor Škromach.

S Babišem se po dobrém vyjít nedá

Jak velkou konkurencí bude v krajských volbách pro ČSSD hnutí ANO? Podle Škromacha bude v mnoha krajích ANO velkým oříškem, specifická situace je ale na jižní Moravě, protože je zde silná voličská základna KDU-ČSL a zároveň zde mají větší vliv komunisté a sociální demokracie. Problém nových subjektů je podle Zdeňka Škromacha také v malé vnitřní konzistenci, na hnutí ANO je to vidět třeba na problémech organizace v Hodoníně, kde sice hnutí zvítězilo, ale následně se rozdělilo a došlo k odvolání jeho starostky. „Kandidáti jsou vybíráni jedním člověkem, a když získají mandát, projeví se názorová nejednota. Je to i tím, že nemají konzistentní program jako klasické strany,“ řekl senátor Škromach k pozici ANO před krajskými volbami.

Další ze studentů se ptal na aktuální kurz ČSSD pod vedením Bohuslava Sobotky. „Slávek Sobotka má své představy a způsob vedení, já bych si dovedl představit radikálnější přístup, hlavně pokud jde o naše koaliční partnery, protože s panem Babišem se po dobrém vyjít nedá a je potřeba tvrdší přístup. To, co vnímám jako složité, je vztah mezi premiérem a prezidentem Milošem Zemanem, protože voličská základna prezidenta a ČSSD je z velké části totožná a najít způsob komunikace je podle mne složité,“ řekl Zdeněk Škromach. Dobře vedené kampaně ANO jsou podle Škromacha také pro ČSSD problémem a válčit s Babišem na jeho tématech znamená pro sociální demokracii ztrátu.

Řeč přišla i na případnou prezidentskou kandidaturu Zdeňka Škromacha. „Už jsem prošel v rámci politiky skoro vším a prezidentská funkce je pro mě určitě výzva. Nemyslím si, že prezident musí vyhovovat všem, vždy je to boj o většinu – mou podmínkou ale je, že nebude kandidovat Miloš Zeman. Pokud totiž kandidovat bude, myslím, že v této zemi není protikandidát, který by ho byl schopen zastavit. Miloše Zemana znám velmi dlouho a znám jeho nedostatky, i tak si ale nedovedu představit jeho konkurenci,“ řekl k prezidentské kandidatuře senátor Škromach.

V závěru pak odpovídal na dotaz, jak přišel na komunikační formát „hovorů od bazénku“ a kolik desítek „selfíček“ denně udělá. Hovory podle něj vznikly spontánně a bez konzultací s mediálními poradci. V horkém létě se uchytily a selfie dělá v současné době dvě nebo tři denně.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: David Daniel

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …