Počet odpůrců spalovny v Přerově roste. Opozice chce referendum

13.03.2012 10:14

Spalovna odpadů, která zřejmě do pěti let vyroste v Olomouckém kraji, je předmětem mnoha dohadů. Jedním z míst, kde toto zařízení může v budoucnu fungovat, je Přerov. Místní jsou však přesvědčeni, že spalovna značně uškodí již tak dost znečištěnému ovzduší v regionu. Přerovská opozice si dokonce myslí, že za snahou stavět spalovny právě v době blížících se krajských voleb může být skryté financovaní předvolebních kampaní. Opozice je také přesvědčena, že by si o spalovně měli rozhodnout občané v referendu.

Počet odpůrců spalovny v Přerově roste. Opozice chce referendum
Foto: Archiv
Popisek: Ilustrační foto

Zatím není jasné, ve které lokalitě zařízení na energetické využití odpadu vznikne. Úvahy o vhodné lokalitě pro spalovnu v Olomouckém kraji však nedají spát mnoha obyvatelům Přerova. Je totiž možné, že spalovna bude za pár let umístěna právě zde, a to v areálu současné teplárny, která by se musela zrekonstruovat. Místní se toho obávají. Nechtějí další znečištění. Proto více než sedm stovek lidí z více než osmi set hlasujících již vyjádřilo svůj nesouhlas prostřednictvím ankety v rámci kampaně Dýchej v Přerově. Počet odpůrců dále narůstá. Proti jsou zejména ekologičtí aktivisté z hnutí Duha a přerovská opozice. Ta navíc chce, aby se o umístění spalovny v Přerově rozhodlo v místním referendu.

Lékařka: Blízkost spalovny ovlivňuje zdraví

Jednou z těch, kteří se spalovnou v Přerově nesouhlasí, je i lékařka Iveta Poljaková. Ta tvrdí, že spalování odpadu a následné vypouštění škodlivin do ovzduší bude mít prokazatelný vliv na lidské zdraví. „Byla jsem ochromena zprávou, že ve městě, které je jedno z nejpostiženějších stran ovzduší v ČR, se uvažuje o krajské spalovně. Asi pod dojmem, že zde už není co pokazit a přerovští jsou zvyklí a dají si vše líbit. Pro uklidnění obyvatelstva slyšíme, že supermoderní technologie vše zařídí a nemáme se čeho obávat. Není pravda, že blízkost spalovny neovlivňuje lidské zdraví a reprodukci. Na toto téma existuje literatura,“ uvedla Poljaková s tím, že problémem bude zvyšování koncentrace oxidu uhličitého v ovzduší. Obává se však i úniku radioaktivních prvků.

Horák: Protestující mohou být napojeni na lobby skládkařů

Náměstek hejtmana Pavel Horák (KDU-ČSL), který má životní prostředí ve své kompetenci, to ale vidí jinak. „Je naprosto evidentní, že v Přerově by rekonstrukcí stávající teplárny došlo ke snížení emisí na desetinu současného stavu a tedy k výraznému zkvalitnění ovzduší. Každé nové zařízení, které vzniká rekonstrukcí, tak má desetinásobně přísnější podmínky pro spuštění do provozu než ta zařízení, která se spouštěla do provozu třeba před patnácti nebo dvaceti lety. Ti, kteří jsou momentálně proti, mohou být napojení na lobby ze strany skládkařů, kteří se snaží toto řešení pochopitelně co nejvíce oddálit. Rozumný člověk v Přerově by se měl těšit na to, že může dojít ke snížení znečištění ve městě,“ řekl redakci ParlamentníchListů.cz Horák.

Kromě Přerova je však podle něj ve hře také areál bývalé elektrárny v Mohelnici na Šumpersku a několik dalších výrobních subjektů, kteří nabízejí své prostory. „Do léta by měla být hotová studie proveditelnosti a poté se budeme zabývat založením společného subjektu pro integrovaný systém nakládání s odpady a následně rozpracujeme optimální variantu výběru konkrétní lokality,“ doplnil Horák.

Šlechta: Je za tím korupce?

Podle opozičního zastupitele Richarda Šlechty ze strany Společně pro Přerov však není potřeba čekat na studii proveditelnosti. "Nepotřebujeme čekat na žádnou studii, abychom si dokázali odpovědět na základní otázku, zda skutečně neexistují jiné, smysluplnější varianty řešení. Vždyť všichni kolem sebe dnes a denně spatřujeme, jak pro nás stávající zatížení životního prostředí v Přerově přestává být únosné,“ řekl Šlechta..

Zároveň dodává, že zde mohou hrát roli také blížící se krajské volby a skryté financování předvolebních kampaní. „Blíží se krajské volby. Velkým politickým stranám ČSSD-ODS chybí nepochybně peníze na kampaň.  Nemůže tu náhodou existovat přímá souvislost s jejich snahou stavět právě nyní ve všech krajích spalovny odpadu za miliardy? Je mi  krajně podezřelé, jaké prostředky používají! Svou úvahu opírám o data Transparency International za rok 2011, kdy v žebříčku vnímání korupce stále klesáme.V Evropě jsme se Slovenskem na chvostu. Ve světovém měřítku je Česko ve skupině států jako Seychely, Omán, Jordánsko nebo Namibie. Dle mého názoru se v Česku staly politické strany synonymem samotného slova korupce,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz Šlechta.

Jeho stranický kolega Vladimír Puchalský k tomu dodává: "Vždy je třeba lokalizovat spalovnu co nejblíže místu s co největším množstvím odpadu, aby byla dopravní dosažitelnost ze všech světových stran ideální. A tím je podle mě Olomouc. Pokud by byl přesto ve hře Přerov, měli by o spalovně rozhodnout obyvatelé v referendu," sdělil.

Horák: To je mimo realitu

Podle Pavla Horáka je hledání spojitosti mezi výstavbou spalovny a blížícími se krajskými volbami scestné. „To je úplně mimo realitu. Když si člověk představí, jak dneska fungují veřejné zakázky a jak vzdálená je výstavba. Jen správní řízení bude probíhat rok a půl. Takže je to ještě tak daleko, že nad touto úvahou se mohu jen zasmát,“ poznamenal pro ParlamentníListy.cz náměstek Pavel Horák s tím, že kraj bude preferovat to, co se bude jevit ze studie proveditelnosti jako ta nevhodnější lokalita. „Budeme posuzovat dopravní dostupnost, logistiku a tak dále. Musíme se také rozhodnout, zda postavíme zařízení takzvaně na zelené louce nebo využijeme opuštěný průmyslový areál či provedeme rekonstrukci stávajícího. Posuzovat budeme také to, zda půjde o privátní investici nebo o investici z veřejných zdrojů,“ uzavřel Horák. Zatím tedy není jasné, zda bude toto zařízení právě v Přerově.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Kupka

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

15:15 Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

Kniha Spiknutí, která byla v minulém týdnu v pražském Arcibiskupském paláci slavnostně uvedena na tr…