Podezřelý nákup u zpravodajců. Picek prý jezdil v předraženém voze

30.08.2013 6:50

Nákup vozů značky Škoda Vojenským zpravodajstvím bylo sice na pokyn státního zástupce odloženo, přesto vzbuzuje mnoho otazníků. Bylo totiž předraženo o mnoho milionů korun. Jak se navíc dozvěděly ParlamentníListy.cz, v automobile značky Audi, které rovněž objednali zpravodajci, se vozil ve funkci náčelníka generálního štábu i ministr obrany v demisi Vlastimil Picek.

Podezřelý nákup u zpravodajců. Picek prý jezdil v předraženém voze
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr obrany Vlastimil Picek

O sedmnáct milionů korun se zbytečně prodražil nákup třiasedmdesáti vozidel značky Škoda, protože byl zrealizován přes zprostředkovatele. Stalo se, když vedl armádní tajnou službu Ondrej Páleník. Jako třešnička na dortě pak působí informace, že zpravodajci objednali podobným způsobem i pár vozů zahraniční výroby, přičemž v automobile Audi A6 jezdil ministr obrany Vlastimil Picek ještě v době, kdy byl náčelníkem generálního štábu.

Pickův bourák

„Náčelník generálního štábu, generálporučík Petr Pavel má k dispozici pouze vozidlo Škoda Superb. Podle dostupných informací vozidlo Audi A6 využívali určitou dobu generálové Pavel Štefka a Vlastimil Picek,” napsala ParlamentnímListům.cz Jana Růžičková z oddělení komunikace s veřejností, jež je součástí kanceláře generálního štábu a později na dotaz doplnila: „Náčelník generálního štábu je chráněná osoba. Vozidla jsou Vojenské policie a řidič – ochránce je rovněž příslušníkem Vojenské policie.”

Podle zjištění ParlamentníchListů.cz nicméně automobil Audi A6, jímž Picek jezdil ve funkci náčelníka generálního štábu, kupovalo Vojenské zpravdajství k účelům vlastní operativní práce, tedy například ke sledování osob a věcí. Po otázce ParlamentníchListů.cz, jestli nejde o porušení služební pravomoci ze strany tehdejšího šéfa Vojenského zpravodajství Ondreje Páleníka a jestli věděl současný ministr obrany Picek, že užívá auto zpravodajců, přišla z Ministerstva obrany jednoznačná odpověď.

„K žádnému porušení služebních pravomocí nedošlo. Vozidlo bylo pořízeno akvizičním pracovištěm Vojenského zpravodajství, které bylo v té době jedním ze sedmi akvizičních pracovišť v rámci resortu obrany. To, že je později vozidlo převedeno na jinou složku resortu, není nijak neobvyklý postup. V tomto konkrétním případě došlo k převodu na Vojenskou policii, která zabezpečuje přepravu chráněných osob, tedy i náčelníka generálního štábu,“ napsal mluvčí Ministerstva obrany Jan Pejšek.

Předražené škodovky

Na konci roku 2007 realizovalo Vojenské zpravodajství nákup třiasedmdesáti vozů značky Škoda přes firmu Přerost a Švorc. Pak nakoupilo ještě pár zahraničních vozů a o rok později dokoupilo jednatřicet škodovek. Zpravodajci pod velením Páleníka nákup realizovali sami a ne přes k tomu určený odbor Ministerstva obrany. Navíc přitom vůbec neoslovili přímo výrobce Škoda Auto. Případ šetřil protikorupční odbor Vojenské policie, který obrana v roce 2009 zrušila.

Podle informací ParlamentníchListů.cz by nákupem u Škoda Auto Vojenské zpravodajství ušetřilo zhruba sedmnáct milionů korun. Na otázku, jak skončil tento případ, odpověděl Pejšek takto: „Nákup výše uvedených vozů byl realizován v roce 2007. Okolnosti nákupu šetřily orgány činné v trestním řízení, konkrétně Vojenská policie. Ta na pokyn státního zástupce dne 30. října 2009 věc odložila ve smyslu § 159a odst. 1 trestního řádu, protože podezření ze spáchání trestného činu se neprokázalo.“

O celém případu informoval jako první server iDnes.cz a autorovi článků Ondřeji Šťastnému se v té době děly divné věci jako ze špatného špionážního thrilleru. „Obviňovat nikoho nemohu, prostě nevím. Ale stalo se mi, že jdu večer domů a na ulici v blízkosti mého bydliště mě začali fotit kompaktním foťákem s bleskem ze vzdálenosti tří metrů podivní svalnatí pánové. Žádné sledování, opak. Tedy demonstrace síly, že ví, kde bydlím. Ráno to samé a pak se to dvakrát týdně opakovalo. Když jsem je oslovil, dělali, jako že nic. Jednou jsem na ně zavolal policii, ale ta měla svázané ruce. Žádného trestného činu ani přestupku se vlastně nedopouštěli,“ řekl ParlamentnímListům.cz již dříve dnes již bývalý novinář. Podivná hra kočky s myší začala, když psal články o výše popsaném tématu, a skončila, když s nimi přestal.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Rychetský

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …