Podvody. Letošní Chorvatsko: Kroutili hlavou. Pravda o dovolené

10.05.2023 12:50 | Kauza

Chorvati v Česku nevěřícně kroutili hlavou nad cenami potravin u nás, říká Aleš Kotek z cestovní kanceláře České kormidlo. Pravda o letošní dovolené v Chorvatsku je dle něj taková, že Chorvatsko sice zdražilo, ale ne tolik jako Česko, zejména pokud jde o ceny potravin. V supermarketu lze dle něj v Chorvatsku nakoupit levněji než v Česku. Má však jiné varování: Množí se podvody v ubytování.

Podvody. Letošní Chorvatsko: Kroutili hlavou. Pravda o dovolené
Foto: Repro Youtube
Popisek: Pláž v Chorvatsku - ilustrační foto

Jak již ParlamentníListy.cz informovaly, dovolená v Chorvatsku má letos zásadně podražit. Oblíbená destinace Čechů se vlivem přijetí eura stala nadprůměrně drahou. Tamní obchodníci využili změnu měny jako záminku k nekalostem, takže zdražují. Podle informací zahraničních médií by se ceny mohly vyšplhat až o pětatřicet procent nahoru. 

Anketa

Máme být kromě západních spojenců vděční za osvobození od nacismu i Rudé armádě?

97%
1%
hlasovalo: 28089 lidí

Ceny v Chorvatsku? Pro našince normální

ParlamentníListy.cz požádaly o komentář několik českých cestovních kanceláří. Na dotazy nám však odpověděla jen jediná – cestovní kancelář České kormidlo, která se specializuje na poznávací zájezdy do oblasti Balkánu.

Její marketingový ředitel Aleš Kotek uvedl, že snížený zájem o Chorvatsko zatím neevidují: „Dle vývoje počtu rezervací bude i letos Chorvatsko atakovat rekordní návštěvnost a počet českých turistů bude podle mě podobný jako v roce 2022. Je možné, že celkový počet českých turistů v roce 2023 překročí hranici 900 tisíc. Rezervací v hlavní sezóně (tj. červenec a srpen) je v těchto dnech meziročně víc, ale jde spíš o rychlost,“ upřesnil.

Letošní leden byl podle Kotka v porovnání s rokem 2022 na počet rezervací dokonce silnější: „Tradičně silný first minute je zpět a trend prodeje vykazuje nákupní chování před covidovými lety. Teď je počet rezervací klasicky na vzestupu a vrchol přijde v horizontu dvou, tří týdnů. Hlavní sezóna bude plně obsazená jako v loňském roce, ale celkový počet klientů z České republiky by mohl zvýšit zájem o pobyty v červnu, září a říjnu,“ predikuje zástupce cestovky.

Ceny mimo hlavní sezónu mohou prý být i poloviční: „Pro představu – týden s polopenzí červen až září vychází od 3999 Kč na osobu, a to navíc se slevami na děti na přistýlce. Pokud budete rezervovat napřímo nebo přes zahraniční rezervační portály, tak ano, potom může být meziroční zdražení klidně 30 % i víc, tyto trhy reflektují vysokou poptávku výrazněji,“ připouští Kotek. Dodává však, že České kormidlo se dobře připravilo: „My jsme zobchodovali a nakoupili kapacity v předstihu tak, abychom se s prodejní cenou vešli do průměrného zdražení 15–20 %. Při rezervaci v lednu, kdy platily největší first minute slevy, bylo možné dovolenou koupit s meziročním zdražením kolem 11 %.“

Co se týče cen, podle Kotka je na tom Chorvatsko ještě dobře: „Minulý týden jsme měli v Brně na obchodní návštěvě zástupce chorvatských hotelů. Ti jen nevěřícně kroutili hlavou nad cenami, které viděli u našich potravin. Meziročně jsou tamní ceny vyšší vlivem inflace, jako všude v Evropě, ale v České republice je bohužel zdražování dramatičtější, než v Chorvatsku. Pro našince budou proto nejspíš ceny v Chorvatsku vlastně normální.“

Zdražení prý sice proběhlo, ale Chorvati musejí zůstat konkurenceschopní: „Nemohou si dovolit zdražovat jen na základě nějakých záminek, takhle obchod nefunguje. Letošní kapacity jsme nakupovali na podzim 2022 za ceny, které byly o 10–25 % vyšší a ceny při dokupování kapacit v těchto dnech jsou meziročně vyšší jen o málo,“ vysvětluje Aleš Kotek.

Lidé peníze mají

Chorvatsko se na výsluní popularity drží u Čechů konstantně vysoko, a ani vysoká inflace na tom nic nezměnila: „Naopak pozorujeme, že opadá zájem o levné kapacity, ty se paradoxně prodávají pomalu. Lidé podle všeho prostředky na dovolenou mají a jednoduše k moři pojedou,“ uvedl Kotek. „Istrie je opět tradičně v hlavní sezóně takřka vyprodaná, a to jde o nejdražší část Chorvatska. Mimochodem letní sezóna 2023 bude poprvé bez hraničních kontrol (Chorvatsko je nově součástí schengenského prostoru), a to znamená citelné zkrácení cesty. Je možné, že i tento faktor přispívá ke stále vysoké oblíbenosti Chorvatska,“ myslí si zástupce cestovní kanceláře.

Zároveň však varoval Čechy, kteří by snad chtěli ušetřit. Na ně prý mohou čekat nepříjemné nástrahy: „Na sociálních sítích se v poslední době rozmohl přímý prodej od chorvatských provozovatelů penzionů, tedy prodej bez třetí strany. Na to bych si dal velký pozor, protože příběhy o vybraných zálohách a dál bez reakce, nejsou zcela neobvyklé. Dovolenou doporučuji rezervovat přes české cestovní kanceláře.

Lidé si myslí, že dovolená je takhle dražší o provizi pro cestovku, ale to je mýtus, takhle to nefunguje. Nákupem přes českou kancelář máte záruky (v našem případě u dopředu

nakoupených kapacit třeba garanci nejnižší ceny), smlouvy, krytí pojištěním úpadku, českou podporu, servis, delegáta atd. Na místě se platí eurem a ceny všeho by měly být podobné jako u nás. Na exponovaných místech bude pochopitelně dráž, ale třeba v supermarketu byste opravdu mohli nakoupit levněji než v ČR,“ vyvrací Aleš Kotek mýty, že zájezd na vlastní pěst se vyplatí.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Andrea Novotná

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Určitě všude na světě bude levněji co se týká základních potravin a potřeb pro život , Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseTravolta65 , 10.05.2023 14:13:09
než v této naší kolonií pod vedením loutkové koloniální vlády .Přeji všem pěkné dovolené v cizině .Tato vláda si nezaslouží brát daně za poctivě vydělané peníze a rozhazovat je za Ukrajinu ,Ukrajince a zbraně s municí !Tím myslím i šílené vyzbrojování naší šílené Marfuši !

|  13 |  0

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…