Politická krize? Kdepak, je to jinak, jen prezident vystupuje jako destruktor, míní muž z ODS

20.07.2013 17:00

Karlovarský advokát Petr Šindelář patří k tzv. novým tvářím v ODS, které se pokusily zachránit pošramocenou pověst nejsilnější pravicové strany. Na rozdíl od řady svých kolegů není namočen do žádné nepříjemné kauzy a díky tomu se stal krajským zastupitelem.

Politická krize? Kdepak, je to jinak, jen prezident vystupuje jako destruktor, míní muž z ODS
Foto: Archiv PŠ
Popisek: Petr Šindelář

Mimochodem patří k těm nejaktivnějším. Není překvapivé, že se vymezuje proti levicové koalici ve vedení Karlovarského kraje. Řada jeho dalších názorů ale možná pro někoho překvapivá bude.

Tak například se nedomnívá, že nyní prožíváme vážnou politickou krizi. „Pojem politická krize vnímám jako příliš intenzivní na to, aby se dnes používal při hodnocení současné politické situace. Vláda Petra Nečase byla vládou s druhým nejdelším mandátem, po vládě Václava Klause v letech v letech 1992 až 1996. Do výčtu úspěšných vlád úmyslně nezahrnuji vládu Miloše Zemana v období let 1998 až 2002, která byla u moci jen díky tzv. 'Opoziční smlouvě' nebo 'Tolerančnímu patentu' uzavřenému mezi ČSSD a ODS. Z krátkodobého hlediska není pochyb o tom, že tyto kvazikoaliční dohody měly svůj smysl, ale z dlouhodobého hlediska a s odstupem času mám zato, že tento experiment naší politice velice uškodil. Takže předčasné ukončení Nečasovy vlády nepovažuji v porovnání s naší polistopadovou novodobou politickou historií za žádnou krizi.

Prezident vystupuje jako destruktor

A jak v souvislosti s aktuálním děním na naší politické scéně vnímá dosavadní práci prezidenta?  „Pozitivně  hodnotím roli Miloše Zemana při obsazování soudců Ústavního soudu. Negativně jej hodnotím pokud se jedná o udělování profesur, jeho časté 'virózy' a jmenování úřednické vlády Jiřího Rusnoka. Pan prezident již v rámci volební kampaně, kterou podle mého soudu nevedl nijak férově, začal rozdělovat naši společnost. A přes jeho proklamace o sjednocení společnosti v této své „destruktivní“ činnosti pokračuje i nadále. Na druhou stranu je Miloš Zeman prvním prezidentem České republiky, který má silnější mandát než jeho všichni předchůdci. Toto jej opravňuje k některým krokům, které by si předchozí prezidenti dovolit nemohli. Výkonem své funkce může skutečně z tohoto titulu posunovat dosud platné ústavní zvyklosti," tvrdí Šindelář.

Ale způsob a forma, jakou Miloš Zeman tuto svou moc vykonává, podle něj překračuje stanovené mantinely. „Se silným mandátem mohl Miloš Zeman vystupovat jako sjednotitel, vrcholný představitel státní moci nezávislý na politických stranách. Místo toho však vystupuje z mého pohledu jako destruktor a jako stranický funkcionář, který prosazuje lidi ze SPOZ do výkonných funkcí. Nevím, nevím, ale podle mého přesvědčení mu toto veřejnost dlouho 'baštit' nebude. Ale možná se pletu a Miloš Zeman je skutečně ten nejlepší prezident, jakého si naše republika a její občané dnes zasluhují. Shrnu-li to, negativní dojmy z působení Miloše Zemana ve funkci prezidenta ve mně převažují.“

Němcová lepší než Rusnok

Petr Šindelář se také domnívá, že by Miroslava Němcová byla lepší  premiérkou než  Jiří Rusnok: “Myslím si, že by jako žena dokázala s jistým nadhledem, vlastním toliko ženám, zklidnit současnou politickou situaci a dovést naši zemi k řádným parlamentním volbám v následujícím roce. Vláda je odpovědná Parlamentu a jejím sestavením měla být pověřena právě Miroslava Němcová, která měla přislíbenou většinu členů Poslanecké sněmovny. Prezident Zeman svým krokem podle mého soudu 'ohnul' Ústavu za povolenou mez."

Naštvaný volič nepůjde k volbám

V návaznosti na výraznou podporou veřejnosti, jaké se těší prezident Zeman, se nabízí podezření, že je výsledkem zklamání voličů, především pravicových.  "Pravicoví voliči byli podle průzkumů veřejného mínění zklamaní již před posledními krajskými volbami. Jejich zklamání nemá s aktuální politickou situací nic společného. Byli-li živnostníci naštvaní, že si nemohou jednoduše do registru motorových vozidel přihlásit svou novou dodávku a stojí jim 'kšeft' kvůli tomu, že musí opakovaně stát dlouhé fronty kdesi na úřadech, byli-li zemědělci naštvaní, že jejich zaměstnanci pracující na polích musí sebou nosit kopie pracovních smluv, jinak riskují pokuty v řádech statisíců až  milionů korun, pak chápu zklamání pravicových voličů, rekrutujících se z řad těchto soukromých podnikatelů. Jen by se ale měli zajímat, zda se tyto vyjmenované problémy neskrývají v činnostech ministerstev, která ODS neměla ve své působnosti. Řada věcí se vládě Petra Nečase nepovedla, ale není férové všechny neúspěchy házet jen na našeho bývalého premiéra a ODS,“ myslí si Petr Šindelář.

A dodává: „Pravicový volič vždy podle mého soudu zůstane pravicovým voličem. Nikdy nebude dávat hlasy politickým stranám, které budou mít ve stanovách zakotveny třídní boj či přerozdělování všeho všem ze strany nikdy neomylného státu. Naštvaný pravicový volič udělá to, že nepřijde k volbám. A tady mi nezbývá nic jiného než apelovat na pravicové voliče: Neházejte nás, členy pravicových politických stran, do jednoho pytle s různými podvodníky, lobbisty, mazánky apod. Drtivá většina nás jsou slušní lidé, kteří do politiky šli s poctivými úmysly něco ve společnosti zlepšit a dosáhnout společenského prospěchu nás všech. A choďte prosím k volbám,“ naléhá. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Hana Čechová

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

15:15 Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

Kniha Spiknutí, která byla v minulém týdnu v pražském Arcibiskupském paláci slavnostně uvedena na tr…