Politička z protiamerické strany Změna: Polsko si vybralo mezi morem a cholerou

28.05.2015 11:06

JINÝMA OČIMA Rozhodovali jsme se mezi dvěma chorobami. Morem a cholerou. Jsem ráda, že si Poláci zvolili Andrzeje Dudu. Sliboval zlepšení vztahů s Ruskem, také konec diktátu Evropské unie a podobně. Uvidíme, co splní. Tak opatrně rozebírá aktuální volbu polského prezidenta členka strany Zmiana (Změna) Božena Gaworska-Aleksandrowiczová.

Politička z protiamerické strany Změna: Polsko si vybralo mezi morem a cholerou
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Členka polské politické strany Zmiana (Změna) Božena Gaworska - Aleksandrowicz

„Chtěli jsme vzít hlasy představiteli licoměrnosti, lhaní a bezpráví. Chtěli jsme poslat pryč člověka, který se nezabývá národními zájmy a svou zemi kormidluje podle zájmů USA a EU. Nicméně jsme vybírali mezi dvěma kandidáty, kteří jsou prakticky stejní. Mají stejné názory,“ podotýká politička z polské strany Zmiana Božena Gaworska-Aleksandrowiczová a dodává, že vítěz v polských prezidentských volbách Andrzej Duda i poražený Bronislaw Komorowski jsou si prostě dost podobní.

Rusko vrah, Ukrajina přítel

„Ohledně východní politiky mají úplně stejné vnímání. Myslí si, že je Rusko vrah a Ukrajina přítel. V roce 2014 se zdálo, že racionální stranou bude Občanská platforma (PO), ale to už vzala historie. Po kyjevském Euromajdanu, zde se je třeba zamyslet i nad účastí Polska na těchto událostech, se ukázalo, že je Komorowski rusofob a vůbec se neliší od Práva a spravedlnosti (PiS) s Kaczyńským v čele. Rusofobie se ale zakořenila ve všech stranách polské politiky,“ vysvětluje.

Exprezident i nastávající prezident Polska mají prý stejné názory na východní politiku, které přebírají od svých rádců z USA. Poláci se tedy ve volbách podle ní rozhodovali mezi dvěma chorobami. Morem a cholerou. Nicméně jsou oba odlišní ve vnitřní politice. „Duda působí jako člověk, co půjde cestou maďarského Viktora Orbána. Poláci se již ve všem podřídili EU. Komorowského politika se zcela podřídila zahraničnímu finančnímu sektoru, transatlantickým koncernům a kapitalismu ve své nejhorší podobě, což by se mělo změnit,“ stěžuje si.

Duda toho prý nasliboval mnoho. „Navrátit bývalá pravidla přechodu do důchodu a udělat pořádek v daňové politice, aby peníze neodtékaly z Polska. To se všechno lidem líbí. Je třeba říct, že se v Polsku výběrem mezi dvěma chorobami podařilo vybrat tu mírnější, tu, při níž Poláci v krajní depresi povstali proti stávajícím pořádkům. Výběr Dudy za polského prezidenta neznamená, že jsme smířeni s politikou jeho strany, s jeho rusofobií a krajním konzervativismem. Obrovská část jeho voličů jsou lidé, co již nevěří, že je v Polsku možno něco změnit a smířili se s nadvládou PO a PiS. Duda je nicméně menším zlem. Je to nejmladší prezident na světě. Myslím si, že on i jeho administrace bude vnímat celospolečenské mínění a bude mu podřizovat vnější politiku,“ podotýká Gaworska-Aleksandrowiczová.

Gratulace Putina i Obamy

„Jestli bude chtít dobýt větší suverenitu na Evropské unii, udělá dobře, nicméně je svázán vlastní proamerickou stranou, která je v oblasti obrany  a vojska zcela podřízená USA. Jsem představitelka strany Zmiana a  na proamerické postoje se nedívám dvakrát nadšeně. Jsme proti tomu, aby se Polsko stalo paží imperialistické politiky USA a aby Poláci financovali války, které dnes vede NATO,“ říká.

„Při kampani Duda velmi zajímavě hovořil o tom, že chce zlepšit vztahy s Ruskem. Dal lidem naději, že bude Ukrajinu žádat, aby se přiznala k vraždám Poláků na Volyni. Chce se zasloužit o to, aby Polsko samo řešilo své problémy a zájmy bez rad EU. Také ale hovořil o tom, že naše partnerství s USA je strategicky důležité. Podle mě jsou úzké vztahy s USA cestou k ještě většímu nepřátelství s Ruskem a Běloruskem,“ vysvětluje. PO i PiS jsou prý v situaci, že budou vést vnitřní hry, války za posty, aby měly větší šanci v podzimních volbách. V těchto válkách se oslabí. Do podzimních voleb se podle ní v Polsku nic nezmění. Duda nicméně u mnohých Poláků vzbudil naději na zlepšení života.

„Je zajímavé, že jako první mu gratuloval Vladimir Putin. Ukazuje se, že otevřel dveře ke zlepšení vzájemných vztahů. Byla bych ráda, aby do nich Duda vešel. Popřál i Obama s tím, aby pokračoval v politice skvělých vzájemných vztahů a podpoře demokracie. Fuj! Lidé říkají, že je dobře, že Komorowski nebyl zvolen, nicméně stále se bojí toho, že Duda přivede Polsko do války. Nicméně také mají naději, že se dostane z vlivu Kazcyńského a bude jako prezidenti Zeman či Orbán, kteří se zabývají vnitřní politikou, starají o běžné problémy obyvatelstva a ne jen VIP, elit a západního kapitálu. Tak uvidíme,“ dodává Božena Gaworska-Aleksandrowiczová s tím, že až podzimní volby ukážou, co se s Polskem stalo.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Rychetský

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…