Politik STANu se fakt činil. Původně domov pro důchodce, teď tam soukromník prodává vilky za 29 milionů

03.09.2019 10:12

Redakce ParlamentníchListů.cz byla upozorněna na projekt výstavby rodinných a bytových domů v pražských Lysolajích. „Pozemky, které byly svěřeny do péče Prahy Lysolaje, jejichž starostou je Petr Hlubuček (Starostové a nezávislí), získal podnikatel Hošták. Ačkoli se Lysolaje Praze zavázaly, že tyto plochy neprodají. Sami se podívejte, že celý proces je poněkud podivný,” uvedl náš zdroj z prostředí pražské politiky.

Politik STANu se fakt činil. Původně domov pro důchodce, teď tam soukromník prodává vilky za 29 milionů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petr Hlubuček

A tak jsme se podívali. Důkladně.

Úvodem je třeba zmínit, že se jednalo o plochu s katastrálním číslem 491/1 o rozloze 55 tisíc metrů čtverečných, což rozhodně není málo. Novodobá historie tohoto území se začala psát v roce 2002 po povodních. Podle tajemníka Tomáše Mokrejše se v té době hlavní město Praha rozhodlo, že na tomto pozemku vybuduje nové sídliště pro 800 osob.

„Bez jakékoliv občanské vybavenosti a dopravního napojení, což by nenávratně zničilo unikátní charakter naší městské části. S tímto projektem lysolajští nikdy nesouhlasili. Z toho důvodu vznikla snaha získat pozemek do správy městské části a vybudovat zde smysluplnější projekt, který by více sloužil místním občanům,” uvedl.

Anketa

Vážíte si Andreje Babiše? (Hlasování od 2.9.2019)

86%
14%
hlasovalo: 23477 lidí

V roce 2010 pak začala městská část Lysolaje pracovat na novém projektu, na místě chtěli vystavět domov pro seniory, a proto také začala řešit možnost převodu tohoto území pod svou správu. V roce 2012 Usnesením č. 13/14/2012 „žádá Prahu o svěření pozemku č. 491/1 v k. ú. Lysolaje do správy městské části Praha – Lysolaje za účelem investičního záměru výstavby seniorského domu”.

Tuto žádost místní konšelé magistrátu zaslali 17. 2. 2014. Hlavní město rozhodlo 19. 6. 2014 a tyto pozemky, na kterých měl být domov pro seniory, Lysolajím svěřilo. Podmínkou převodu ovšem bylo, že tyto pozemky Lysolaje nepřevedou na žádnou další fyzickou ani právnickou osobu, že na tomto pozemku vybudují domov pro seniory. Podmínkou využívání bylo ale také to, že pokud dojde ke změně využití pozemků, je MČ Lysolaje povinna hlavní město Prahu požádat o odejmutí pozemku ze svěřené správy.

Dále se starosta Hlubuček, současně také velmi podnikavý radní na magistrátu Prahy, zavázal k tomu, že v případě, že by pozemky chtěl dělit, pronajmout nebo vypůjčit, musí předložit záměr o svolení žádat hlavní město Prahu, konkrétně její volené orgány. 

„Pan Hlubuček od první chvíle zjevně prosazoval zájmy lokálního podnikatele, to je v Lysolajích veřejné tajemství, navíc už i na magistrátu nebo v Dopravním podniku, kde podle mých informací ťape ve stejných stopách,“ sdělil náš dobře obeznámený zdroj, jehož identitu pro tuto chvíli nebudeme uveřejňovat.

Příběh ale rozhodně ještě nekončí.

Necelý rok poté (v dubnu a červnu 2015), co se pozemky ke starostovi Hlubučkovi dostaly, se začala podle Mokrejše městská část intenzivně zajímat o to, co se s pozemky bude dít. Uspořádali proto dva worskhopy, na kterých se budoucnost pozemků řešila. „Hned první kolo workshopu ukázalo nové možnosti a jeho výsledky jsou veřejně dostupné na webových stránkách městské části. Šlo především o vznik nového centra s občanskou vybaveností, výstavbou rodinných domů a bytů, domu služeb s ordinací praktického lékaře a nebytovými prostory, chybějícího společenského sálu s restaurací, mateřské školy, rodinného a komunitního centra pro dětské kroužky, ale i aktivity seniorů, a nových ploch veřejné zeleně. I díky cenným doporučením přizvaných odborníků jsme koncept upravili na dostupné bydlení pro seniory a startovací bydlení pro mladé rodiny,” uvádí tajemník pro ParlamentníListy.cz.

Workshopů se účastnil například bývalý náměstek primátorky Matěj Stropnický, starosta Lysolají Petr Hlubuček, radní Prahy 6 pro sociální oblast Milena Hanušová, radní Prahy 6 pro územní rozvoj Eva Smutná, Vojtěch Kass a Jan Kalivoda z Progres Atelieru, Karel Mrázek z ateliéru KAAMA, Tomáš Turek, poradce náměstka Stropnického Lukáš Vacek, Milan Růžička z Výboru MHMP pro zdravotnictví a bydlení a další.

Podnikatel Kamil Hošták (foto: Landia.cz)

„Celý projekt je koncipován jako šetrný, udržitelný a variabilní s ohledem na aktuální potřeby obyvatel. Tento koncept byl odsouhlasen také hlavním městem Prahou a finančně podpořen dotací ve výši 8 000 000 korun z Fondu dostupného bydlení hl. m. Prahy. V této době byla městská část zároveň oslovena společností DALAVRIEN s.r.o., vlastníkem okolních stavebních pozemků v této lokalitě ke spolupráci na projektu. Následně vznikl společný projekt městské části a tohoto soukromého investora, kdy městská část prodala část pozemků společnosti DALAVRIEN. Městská část si ponechala ve vlastnictví centrální část lokality k vlastnímu rozvoji. Prodejem části pozemků však získala městská část finanční prostředky pro výstavbu 26 obecních nájemních bytů a dalších staveb. Zároveň se společnost DALAVRIEN zavázala vybudovat na své náklady veškeré inženýrské sítě a dopravní infrastrukturu, včetně napojovacích bodů na stavby městské části. Pozemky pod komunikacemi následně společnost DALAVRIEN převede zpět do majetku městské části. Tento unikátní projekt, na který jsme v Lysolajích náležitě pyšní, již získal územní rozhodnutí, v nejbližší době dokončíme dokumentaci pro stavební povolení. Počítáme s vydáním stavebního povolení na jaře příštího roku a následně bude zahájena samotná výstavba. První nájemníci by se tak mohli stěhovat do nových obecních bytů v roce 2022.

Jsme přesvědčeni, že tímto následujeme vzory fungujících mezigeneračních společenství v zahraničí a budeme i vzorem pro další městské části či obce v České republice,” odpovídá na naše dotazy tajemník Mokrejš.

V témže roce, kdy se konaly workshopy, začalo být živo i na sousedních parcelách. Konkrétně se jedná o pozemek č. 491/2 o velikosti 6629 m2 a pozemek č.497/2  o velikosti 218m2. Právě tyto dva pozemky v srpnu 2015 kupuje společnost podnikatele Hoštáka DALAVRIEN. Oba za cenu ve výši 20 milionů korun (větší za 19,950 milionu a menší za 50 tisíc korun). A zároveň v prosinci převádí jedna společnost podnikatele Hoštáka na druhou další pozemek (číslo 493) o rozloze 928 metrů čtverečních za cenu 223.604 korun. 

Zatímco běžnému občanovi trvá jednání s úřady ohledně výstavby roky, podnikatelsky proaktivní starosta Hlubuček už v listopadu 2016 žádal Prahu s veškerými podklady o rozdělení stávajícího pozemku 491/1 na tři menší o výměrách 35.913 m2, 4.109 m2 a 15.227 m2. Zároveň požádal o změnu v nakládání s těmito pozemky. Dva z nich chtěl prodat a jeden si nechat. Podle znaleckého posudku, který nechal zpracovat, je hodnota pozemků minimálně 79.400.000 korun. Lysolaje však počítaly s cenou 100.000.000 korun. Navíc podle dopisu, který Hlubuček odeslal, dojde k realizaci staveb veřejného vybavení za cca 125 milionů. O dofinancování rozdílu chtěli požádat HMP z Fondu sociálního bydlení. V lednu 2017 jim byl prodej a rozdělení pozemků schváleno. 

V červnu téhož roku zveřejnil starosta Hlubuček Záměr o prodeji pozemků společnosti DALAVRIEN, která o výstavbu projevila zájem. Dne 12.7 2017 byl celý proces dovršen a DALAVRIEN pozemky od Lysolají koupila. A zatímco od soukromé firmy kupoval DALAVRIEN v roce 2015 pozemky za zhruba 2.900 korun, v roce 2017 od Lysolají za 2.500 korun. V roce 2018 poté dochází ještě k drobným změnám. Společnost DALAVRIEN a Lysolaje mezi sebou vymění pozemky. DALAVRIEN Lysolajím poskytla pozemek, který v roce 2015 koupila za 50.000 korun (č. 497/2  o velikosti 218m2), ocenila jej na 131.890 korun včetně DPH. Od Lysolají dostala pozemky č. 488/1 (260m2), 491/3 (3m2), 491/4 (56m2) a pozemek č. 499 (1380m2) v hodnotě 187.550 korun. 

„Ano, pan Hlubuček jednoznačně makal pro tohoto podnikatele,“ svěřuje své vzpomínky náš zdroj, který dotyčného politika STANového předsedy Víta Rakušana dobře zná a dodal nám řadu dalších podnětů, jimiž se budeme zabývat v příštích týdnech.

Projekt Zátiší Lysolaje je už mimochodem zveřejněn na internetu.

Domy tam prodává společnost Landia Management, jejímž jednatelem je opakovaně zmíněný podnikatel Hošták. Na obrázku výše vidíte, jak bude lokalita po dostavbě vypadat. Kdybyste o nějaké vilce uvažovali, připravte si pár desítek milionů korun. 

Velmi nezvyklé je i to, že se k privátnímu projektu, vybudovanému za cenu soukromého zisku, na oficiálních webovkách čile vyjadřuje také starosta Hlubuček. „Jsem rád, že výsledkem projektu je vyvážený mix kultivovaných veřejných prostor a služeb pro občany spolu s konzistentním návrhem vilové zástavby. Věřím, že Zátiší bude vzorovým příkladem spolupráce samosprávy a soukromého sektoru, který oslovuje všechny generace."

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …