Politolog k Peake: Je to taková pouťová atrakce

19.05.2012 18:14

POLITOLOGOVÉ Rychlokvaška, účelovka, retardér vládního kolapsu, supernova, těleso bez další politické budoucnosti. Tak politologové v zásadě hodnotí rodící se projekt vicepremiérky Karolíny Peake, která minulý měsíc opustila Věci veřejné a vzala si s sebou sedm poslanců.

Politolog k Peake: Je to taková pouťová atrakce
Foto: Hans Štembera
Popisek: Karolína Peake

Projekt, jehož vznik avizoval nezařazený, nepravomocně odsouzený poslanec Jaroslav Škárka týden před tím, než ke fragmentaci Věcích veřejných vůbec došlo, se rodil v křečích a několik dní nebylo jasné, zda se Peake podaří sehnat dostatečný počet přeběhlíků, kteří by podpořili vládu. Podmínka premiéra Petra Nečase, že důvěru svého kabinetu opře pouze o právoplatný klub, tedy deset poslanců, vzala rychle za své a Nečas vzal za vděk i podporou nezařazených poslanců. Název LIDEM, liberální demokracie, si navíc na ministerstvu vnitra zaregistroval někdo jiný, ke štěstí Peake však s procesními chybami, které vnitro vrátilo k přepracování. Nyní už nic nebrání přetavení platformy v politickou stranu, které však odborníci nedávají příliš mnoho nadějí na existenci po skončení tohoto volebního období.

Atrakce pro smích

Podle Pavla Hynčicy z Univerzity Jana Evangelisty Purkyněho je LIDEM naprosto neperspektivní projekt, pro voliče navíc těžko stravitelný. „Voliči vnímají předně to, že tuto stranu reprezentují nedůvěryhodní bývalí zástupci "tvrdého jádra" VV, ze kterých odešli, až když už byl odsouzen jejich "hlavní guru", motivováni přitom primárně snahou udržet si své vysoké vládní a parlamentní funkce,“ soudí Hynčica. Politolog si zároveň klade otázku, čím by strana mohla zaujmout.

„Nevím, čím by oslnili, tím spíše v situaci, kdy se aktivizuje množství jiných menších nebo nových politických subjektů s nepochybně lepší perspektivou úspěchu. Karolína Peake je spíš taková pouťová atrakce a množství "lidové tvořivosti" a vtipů na téma názvu strany ukazuje na to, že pro mnoho lidí je tento projekt spíše pro legraci,“ zlomil Hynčica nad Peake hůl.

Anketa

Kdo nejpravděpodobněji spolkne LIDEM v budoucnu

82%
5%
3%
hlasovalo: 921 lidí

Paralelu s názvem strany a komunistickou hantýrkou minulosti nachází Zdeněk Zbořil. „Náhoda tomu chtěla, že ten nešťastný název, připomíná komunistické Lido-demo,“ směje se Zbořil, který si stejně jako Hynčica nedokáže představit, pro jaký "profil" by se "platforma" mohla rozhodnout. Původně jediným programem těchto lidí, ještě v dobách VV, bylo být proti něčemu a participovat na moci. A i dnes chtějí být jenom jednofunkčním apendixem. Pokud jde o proroctví: myslím, že nemohou přežít jinak než fúzí s někým zavedenějším, kdo by je vzal pod svou ochranu. A i to se nezdá být nadějné,“ uzavřel vyhlídky Zbořil.

Naděje na přežití nedává LIDEM ani Pavel Kopecký. „Je to nanejvýš nepravděpodobné, jde o jednoúčelový, ad hoc projekt. Rodinnou záležitost Karolíny Peakové. Prostředek ke zpomalení rozkladu stávající vlády. Skoro se chce dodat: 'Před použitím zatřepat,'" řekl nekompromisně politolog.

Světlo existuje

Jiskřičku naděje či spíše radu vykřesal pro LIDEM brněnský politolog a právník Miroslav Mareš z Masarykovy Univerzity. Podle jeho úsudku Peakovci také moc šancí nemají a stejně jako Hynčica Mareš připomíná, že by museli uspět proti novým antikorupčním hnutím a vzmáhající se stranou Zelených. Nicméně světlo na konci tunelu podle Mareše existuje.

„Jediné, co by jim mohlo pomoci, je případný ekonomický úspěch Nečasovy vlády, v níž by se profilovali jako nezkorumpovaná síla. Po případném pádu Nečasovy vlády by mohli využívat kontaktů s evropskými liberály a profilovat se jako zodpovědná středová síla, ale k úspěchu by potřebovali více mediálně známých osobností a finanční a mediální zázemí,“ přidává Mareš radu závěrem.

Dejdar se upsal

Peake se pro nový projekt podařilo nasbírat tisíc podpisů, což je počet nezbytný pro podání žádosti o registraci u ministerstva vnitra. Nová strana s názvem LIDEM by měla vzniknout do prázdnin. Na podpisovém archu naleznete mimo jiné i parafu herce Martina Dejdara. Tvorba stanov a programu strany jsou v procesu a logo mají obstarat studenti uměleckých škol.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Pavel Kozdera

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…