Pomoc? Kapesné. Tragédi. Na Fialu vyjely síly, od kterých to bolí

23.08.2022 10:24 | Komentář

Vláda se těší podpoře pouze u přibližně čtvrtiny českých obyvatel a v mnoha oblastech naráží na stále více rostoucí kritiku svých kroků. Zatímco dříve byly ohlasy nespokojenosti slyšet hlavně od zastánců opozice, pomalu se již ozývají i od někdejších podporovatelů Fialovy vlády či od lidí, kteří se běžně k politické situaci nevyjadřují. O plánované pomoci vlády zaznívá, že připomíná akorát tak „bídné kapesné“ a padají i silnější výrazy. „Bohužel a nerad, ale Petr Fiala a spol. jsou tragédi,“ doléhá ke kabinetu od novinářů Miroslava Motejlka a Petra Skočdopole.

Pomoc? Kapesné. Tragédi. Na Fialu vyjely síly, od kterých to bolí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vít Rakušan a Petr Fiala

Anketa

Blíží se konec Zemanova mandátu. Jakou školní známkou hodnotíte jeho prezidentství? (Hlasování od 22. 8. 2022)

58%
13%
10%
9%
10%
hlasovalo: 16883 lidí
Červencový průzkum Centra pro výzkum veřejného mínění ukázal, že se vládní kabinet premiéra Petra Fialy (ODS) příliš důvěře u Čechů netěší. Kroky vlády, jejíž strany ve volbách dostaly v koalicích celkem přes 43 procent hlasů, již podporuje pouze 28 procent lidí a v mnoha reakcích – často i někdejších voličů kabinetu – se ve velkém šíří nespokojenost s vládními kauzami či s jejím nepříliš uspokojivým řešením energetických a ekonomických otázek.

Vládu již v posledních měsících dosti před některými ekonomickými kroky varoval bývalý ministr financí a někdejší předseda TOP 09 Miroslav Kalousek, když sdílel kupříkladu sérii upozornění, v nichž avizoval, že Fialův kabinet chystá vysoké třistamiliardové deficity státního rozpočtu i na příští roky.

V posledních dnech Kalousek, jenž se netají tím, že je voličem Fialovy vlády, již nevydržel mlčet ani u neekonomických témat. Apeloval na vládu, aby řešila propojení šéfa civilní rozvědky Mlejnka s lobbistou Michalem Redlem a „nemlčela“ a nechápe ani zdrženlivost kabinetu při řešení tíživé situace s energiemi.

„U elektřiny jsem nenašel jediný důvod, proč tu cenu neregulovat,“ řekl Kalousek v České televizi a smetl Fialovy důvody, proč krok nelze dělat například po vzoru Francie.

Ministerský předseda Petr Fiala místo regulace ceny elektřiny hovoří o zavedení daně z neočekávaných zisků v některých sektorech a vysvětluje to jakousi „solidaritou“. „Jaká forma solidarity to bude, o tom vedeme debatu. Válečná daň je jedna z forem, ke kterým můžeme přistoupit,“ zní od premiéra.

Jeho slova nechápe investor Michal Šnobr. Podotýká, že ČEZ bude mít hromadu peněz a lidi a firmy v Česku budou stejně „zbytečně platit za elektřinu více a více“.

„Je potřeba zajistit, aby se ta hromada peněz a zákaznická díra v kapse co nejplynuleji propojily a znegovaly se,“ nabádá kabinet s tím, že okolní státy řešení nacházejí a u nás místo toho premiér a ministr financí Stanjura (ODS) „zcela autisticky trvají na volebním heslu, že nezvýší daně a vycouvali z už oznámeného a přínosného znárodnění výroby elektřiny“.

„Dokola se opíjejí zjevením ‚windfall daně‘ nedaně, tj. zdanění nezasloužených zisků, které časem zmizí a s nimi i daň. Jenže to tak není. Mezitím ale ceny energií dál rostou, na domácnosti i firmy dopadají obrovské obavy,“ varuje Šnobr s tím, že mu ta plánovaná pomoc už nyní připomíná akorát tak „bídné kapesné“.

Vláda podle investora „inklinuje k rychlému daňovému drancování tam, kde to je zrovna nejvíce vidět“. „Prý je to solidární! Ne, pokud jsou čistější alternativy,“ dodává.

Kriticky se postupně začíná k Fialově vládě stavět i Daniel Hůle, jenž se v neziskové organizaci Člověk v tísni stará o dluhové poradenství. Ukazuje například na problematiku pomoci těm, kteří ji skutečně potřebují. Vadí mu, že dochází na „zažitou tradici“ dělat dávky pro chudé nedostupné či to, že „vláda nejdřív říká a, pak b a pak c“, jako se to dle něj stalo v případě pětitisícového příspěvku na dítě či u úsporného tarifu.

Hůle rovněž kritizuje netransparentní situaci spojenou s vládními starosty a ministrem vnitra Vítem Rakušanem, který dle něj „bohužel ztratil soudnost“.

To, že Hůle v některých oblastech kritizuje Fialův kabinet, si nachází odpůrce, jenž jej nabádají, aby raději mlčel. „Občas někdo napíše, že nemám kritizovat tuto vládu… Vyjadřuji se ke konkrétním opatřením této či vlád minulých. Má zaniknout svobodná diskuse, protože podle některých je vše lepší než Babiš? Není. S tímto přístupem může přijít něco mnohem horšího,“ odmítá však expert na dluhovou problematiku vyslyšet takové ohlasy.

Také ekonomický publicista Miroslav Motejlek a novinář Petr Skočdopole jsou jako mnozí Češi – dle výsledků průzkumů – vládou Petra Fialy zklamáni, byť by byli rádi za opak.

„Bohužel a nerad, ale Petr Fiala a spol. jsou tragédi. Nulová kompetence k hospodářské politice. V podstatě spíše záporná,“ zní ze společného twitterového účtu novinářské dvojice.

A hlavní ekonom Deloitte ČR David Marek už také nastiňuje, že vláda bude muset svou pomoc značně navýšit. „Tahle zima bude krušná, elektřina (baseload) na 2023 jen za dnešek přidala 25 % na 700 EUR/MWh, tj. více než 17 000 Kč/MWh (bez fixních poplatků). Jestli se to nezmění, bude muset být vládní pomoc řádově vyšší,“ míní.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …