Poslanecký asistent se zkušeností z armády. Čtěte, jakou zkoušku by uchystal politikům

31.08.2013 19:18

Čtěte, jaká zkouška by se měla chtít po politicích a kterou on už má za sebou. Někdejší armádní voják, dlouholetý úředník a politicky činný Mostečan Martin Strakoš (ČSSD) patřil mezi poslanecké asistenty, které některá média označují za ne jen tak ledajaké.

Poslanecký asistent se zkušeností z armády. Čtěte, jakou zkoušku by uchystal politikům
Foto: Lucie Bartoš
Popisek: Zleva Josef Tancoš a vedle něj asistent Martin Strakoš

Ústecký deník jej v minulém týdnu zařadil mezi 6 nejzajímavějších asistentů končících poslanců za Ústecký kraj. U pravé ruky sociálního demokrata Josefa Tancoše prý stojí za pozornost, že je to "místopředseda ČSSD a člen regionální rady ROP Severozápad".  

Na začátek je třeba říci, že se Deník zmýlil – Martin Strakoš není místopředsedou, ale členem OVV ČSSD Most a rovněž členem Krajské kontrolní komise ČSSD Ústeckého kraje.

Muž od dotací, co si o něm myslet?

Martin Strakoš však podle vyjádření pro ParlamentníListy.cz nevnímá jako nic divného či nezvyklého, že poslanci Parlamentu Tancošovi dělal asistenta právě on, stranicky nikoli pouze běžný člen ČSSD a člověk, který se podílí na rozhodování o dotacích v kontroverzním programu ROP.

„Jsem názoru, že je to spíše ku prospěchu, neboť je naše republika jedna z nejhorších - ne-li nejhorší - v čerpání dotací. Myslím tím, že místo abychom čerpali, tak děláme vše, abychom nečerpali či vrátili dotace zpět do Bruselu,“ tvrdí s tím, že navíc „jeho“ poslanec byl opozičním poslancem bez přímého vlivu.

Připomíná dále, že výbor Regionálního operačního programu Severozápad má 16 členů, tedy osm a osm za Ústecký a Karlovarský kraj, a k přijetí usnesení je potřeba minimálně pět a pět rukou. „Takže můj hlas není ve smyslu rozhodovacího nepostradatelný,“ podotýká s tím, že diskutabilní je i „kontroverznost“ daného programu.

„To z něj udělala zejména média a některé osoby, které neustále podávají trestní oznámení a tak dále. Samozřejmě odsouzení Petra Kusnierze tomu nepřidalo, ale víte přeci, za co byl odsouzen – málokdo ví, že nemohl zásadním způsobem ovlivnit dotační řízení z pozice ředitele. Stačí si nastudovat veškeré dokumenty ohledně dotačního řízení a zjistíte, že je to nesmysl. Doporučuji všem, aby to nastudovali a nepsali potom nesmysly účelově podané,“ vrací se ke kauze bývalého ředitele dotačního úřadu z Mostu, který podle soudu za ovlivnění dotací požadoval úplatek  nejméně 1,7 milionu korun a několik set tisíc přijal. Letos mu Vrchní soud v Praze 7,5letý trest snížil na pět let, potvrdil pokutu 750 tisíc korun a zákaz činnosti.

Nelamentuje, byť živí tři děti

Telefonát Šimona Stejkozy (pro změnu asistenta poslance Věcí veřejných Michala Babáka), kdy si své kolegyni stěžoval, že on také neví, zda „uživí caparty“ bez politické funkce poslanecké pravé ruky, zaznamenal před pár dny jeden z novinářů na půdě sněmovny. Znění telefonátu v internetových diskuzích četně komentovali lidé, kteří moc dobře vědí, jak těžké dnes shánění práce je, a to zejména bez politických kontaktů.

Podobného lamentování, se prý od Martina Strakoše nedočkáme. „Přestože ´živím´ tři děti - dvě formou výživného -, tak bych to měl přežít,“ říká s úsměvem. Mimoto Josef Tancoš měl k dispozici další dva asistenty.

Jako člen výboru ROP Severozápad nemá za svoji funkci ani korunu. „Pouze v období, kdy jsem ještě nebyl členem, tak předseda výboru a jeho místopředseda pobírali měsíční odměnu,“ doplňuje. Nepatrnou odměnu pobírá Martin Strakoš dále jako zastupitel kraje a města. Z veřejného rozpočtu pak i svůj hlavní příjem jako úředník Krajského úřadu Ústeckého kraje.

Zkoušku na ně, na politiky!

V blížících se volbách do Poslanecké sněmovny se prý bude se všemi kandidáty ČSSD podílet na volebních akcích. „Pokud pro nás volby dopadnou v našem kraji výtečně, tak budu nově zvolenému poslanci za okres Most nápomocen ve všech oblastech státní správy a samosprávy, kde mám 21letou praxi, včetně dvou zvláštních odborných způsobilostí ve veřejné správě,“ sdělil ParlamentnímListům.cz.

Zvláštní odbornou  způsobilost  prokazují  úředníci  územních samosprávných celků, kteří vykonávají správní činnosti. Ověřuje se zkouškou. „Osobně jsem názoru, že by ji měli vykonávat i uvolnění politici na úsecích, kde se vyžaduje. Já mám zvláštní odbornou způsobilost ve školství a sociálním zabezpečení, nyní řízení o dávkách a službách sociální péče, provádění státní sociální podpory a při sociálně-právní ochraně dětí,“ vyjmenoval.

Možná si to s poslancem vymění

Jistotu asistentského místa samozřejmě nemá. „Zda si mě vybere nově zvolený poslanec za okres Most za asistenta, se bude řešit až po volbách,“ přiznává. Kromě Josefa Tancoše, by tak mohl asistovat z okresu Most někdejšímu poslanci Petru Červenkovi nebo náměstku primátora Karlu Novotnému a ve hře je i neúspěšný kandidát na senátora Zdeněk Brabec. „Jsem jeden z náhradníků, kdyby někdo odstoupil či byl vyškrtnut,“ dodává Martin Strakoš, že potencionálně by mohl v Poslanecké sněmovně i „povýšit“.

Pokud by nevyšlo nic, neumí si představit, že by pracoval jinde než ve státní správě  a samosprávě, kde působí od června 1992. Po absolvování gymnázia se ovšem živil v armádě jako voják protivzdušné obrany státu a rovněž jako pomocný dělník.

V Ústeckém kraji se rozděluje 14 mandátů, při výtečném volebním výsledku se může opakovat rok 2006 se šesti mandáty (v roce 2010 jich bylo pět) či dokonce může být i 7 či 8 mandát, tedy přibližně 39 procent.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lucie Bartoš

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …