Pospíšil navštívil Beskydy. Chce tam postavit věznici a zaměstnat lidi

05.03.2012 20:39

Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil navštívil areál bývalého uprchlického tábora v beskydských Vyšních Lhotách, který chce jeho resort přebudovat na věznici. V doprovodu starostky obce a vedení vězeňské služby si prohlédl budovy a pochválil jejich dobrý technický stav. Už na podzim by sem podle něj měli putovat první vězni.

Pospíšil navštívil Beskydy. Chce tam postavit věznici a zaměstnat lidi
Foto: Filip Jandourek
Popisek: Jiří Pospíšil

„Areál budeme od ministerstva vnitra přebírat v těchto dnech a počítám, že už od léta se začne upravovat pro potřeby věznice,“ řekl ParlamentnímListům.cz ministr Pospíšil. Rekonstrukci a úpravy odhaduje na několik desítek milionů korun. „Budeme chtít, aby to stát a daňové poplatníky přišlo co nejlevněji. Proto počítáme, že bude nemalou část práce realizovat 30 až 40 vězňů pod odborným dohledem.“

Pokud by stát chtěl postavit novou věznici na zelené louce, stálo by to prý zhruba jednu miliardu korun. „Z pohledu potřeby státu, kdy stát novou věznici potřebuje, zde využíváme něco, což stojí, co bylo vybudováno a šetříme tím obrovské peníze,“ zdůraznil ministr. „Byl bych rád, kdyby zde byli první vězni už na podzim a aby na přelomu roku 2012 a 2014 už zdejší věznice pro 500 vězňů – mužů fungovala.“

Každý den přibývá deset nových vězňů

Dnes je v České republice celkem 36 věznic, ve kterých pobývá více než 23 700 vězňů. „Z toho je 2 600 obviněných ve vazbě, zbytek je ve výkonu trestu. Bohužel, ty počty se nám každým dnem zvyšují. Od 1. ledna letošního roku je to absolutně nejvíc, a to denně téměř o 10 osob denně,“ sdělil ParlamentnímListům.cz Jiří Tregler, generální ředitel vězeňské služby.

Ženy podle něj dlouhodobě tvoří 4,5 až 5 procent vězeňské populace. „V posledních letech je to ovšem kategorie vězňů, která se zvyšuje absolutně nejvíc v porovnání s ostatními mužskými kategoriemi. Takže v současné době jsme na nějakých 6-6,5 procentech,“ řekl Tregler. „V Evropě tvoří ženy průměrně zhruba 8 až 10 procent z celkového počtu vězňů.“

Ve vězení zaměstnáme až 200 lidí

„Dobrá zpráva je, že ve zdejší věznici najde práci až 200 zaměstnanců, což není malý počet. A hlavně jsou to místa, která dávají občanovi jistotu. Pokud se někde zřídí věznice, už se historicky nikdy neruší. To znamená, že ta jistota práce je velmi vysoká,“ ujistil Pospíšil místní.

Starostka Dana Nováková má naopak z postavení věznice ve své obci obavy. „ My nemáme obavu z věznice samotné, máme obavu spíše z návštěv vězňů,“ přiznala. Návštěvní hodiny věznice se podle ní budou muset doladit tak, aby poslední návštěvy stihly poslední autobus odjíždějící z obce. Za den sem totiž dojíždějí pouze tři spoje.

Bojíme se nepřizpůsobivých, přiznala starostka

Nováková se bojí také výtržností. „Z doby fungování uprchlického tábora si ještě živě pamatujeme období, kdy tady lidé tři dny kempovali, a to už vyvolává obavy všech obyvatel. Bojíme se, že se budou potulovat po obci, po lese, pořvávat, dělat hluk. To jsou většinou lidé, kteří nevstávají ráno do práce, jako my ostatní. Nebudeme si nic namlouvat, lidé mají obavu z nepřizpůsobivých,“ řekla starostka.

Ministr Pospíšil Novákové slíbil věc projednat také s ministrem vnitra Janem Kubice, zejména kvůli posílení místní policejní služebny. Nová věznice ve Vyšních Lhotách bude součástí věznice v Ostravě-Heřmanicích.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Anna Vidiševská

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Toto Pavel Novotný nebude číst rád. Z ODS hřmí za kauzu Felix Slováček

17:08 Toto Pavel Novotný nebude číst rád. Z ODS hřmí za kauzu Felix Slováček

Překročil všechny meze, nemá v ODS co dělat. Známý provokatér Pavel Novotný, který je za občanské de…