Požadavků církví přibývá, požadaly už o patnáct tisíc pozemků

29.08.2013 21:45

Počet církevních žádostí o navrácení majetku opět stoupl a stát vydal dalších několik nemovitostí. Církve dosud požádaly Státní pozemkový úřad o 15.354 pozemků, od půlky srpna je to nárůst o 1415. Uzavřel také další dohody s církevními organizacemi, k dnešku jich je osm a týkají se vydání 12 pozemků o celkové výměře přes 65 tisíc metrů čtverečních. Vyplývá to z webu pozemkového úřadu.

Požadavků církví přibývá, požadaly už o patnáct tisíc pozemků
Foto: hns
Popisek: Církevní restituce, ilustrační koláž

Církve žádají o navrácení majetku také Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM), který zatím obdržel 208 žádostí o navrácení majetku. Nově vydána byla jedna, tedy zatím dosud čtyři. Jde o dva pozemky na Mostecku, které získala Náboženská matice, a dva na Příbramsku, kde Rytířský řád Křižovníků s červenou hvězdou získal zpět pozemek pod farou, uvedl ve čtvrtek Robert Hurt z ÚZSVM.

O majetek žádají například i evangelíci či židovské obce

Státní pozemkový úřad uzavřel dohody na celkem 12 pozemků s Českou provincií Kongregace Milosrdných sester sv. Vincence de Paul, Rytířským řádem Křižovníků s červenou hvězdou, Českou provincií Kongregace Dcer Božské Lásky, Náboženskou maticí.

O majetek žádají církve a náboženské organizace podle přijatého zákona o majetkovém narovnání církví, jehož součástí je i změna financování platů duchovních, které postupně stát přestane platit. Největším aktérem restitucí je římskokatolická církev; kardinál Dominik Duka nedávno řekl, že o většinu nárokovaných nemovitostí už požádala. O majetek žádají například i evangelíci či židovské obce.

Krajské pozemkové úřady připravují desítky dalších dohod o vydání majetku; církve a náboženské organizace žádají o navrácení majetku také u Lesů ČR.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …