Pravičák varuje před ČSSD: Jejich program zavede Česko do chudoby

23.03.2013 16:50

Ekonomické vize, které představili sociální demokraté na svém ostravském sjezdu, kritizují hlavně pravicoví politici. "Jsem šokován z představeného programu ČSSD. Výrazné zvyšování daní, které ČSSD požaduje, utlumí hospodářský růst a vyžene podnikavé a kvalifikované lidi z České republiky do zahraničí,“ myslí si například liberecký občanský demokrat Štěpán Křeček.

Pravičák varuje před ČSSD: Jejich program zavede Česko do chudoby
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bezdomovec v Praze

Kvůli svému skandálnímu výroku o živnostnících parazitech jsou naštvaní hlavně lidé pracující jako osoby samostatně výdělečně činné. „Doufám, že tento neuvěřitelně hloupý výrok ukončil politickou kariéru pana Mládka. Nedovedu si představit, že by se někdo takový stal v budoucnu ministrem,“ rozčiluje se Liberečan Petr.

Pravice se musí přestat hádat a zabránit nástupu levice

„ČSSD představila program chudoby pro Českou republiku, který předčil i mé nejčernější myšlenky. Je nutné, aby se pravice přestala hádat a udělala vše pro to, aby zabránila prosazení levicového programu, který ohrožuje samotné základy našeho polistopadového vývoje,“ domnívá se Štěpán Křeček.

„Rétorika, kterou jsme na sjezdu ČSSD mohli slyšet, mi připomněla doby minulé. Mluvit o živnostnících jako o parazitech vypovídá o snaze ČSSD šířit nenávist ve společnosti. Zároveň je to známka naprosté ekonomické neznalosti a stupidity,“ míní.

Zvýší se nezaměstnanost

Občanský demokrat Křeček se obává, že zvyšování odvodů pro drobné podnikatele a malé firmy dramaticky zvýší nezaměstnanost. „Povedou k zavírání drobných krámků, které především na menších městech jsou jediným možným zdrojem obživy,“ objasňuje.

Podobný názor sdílí i jeho kolegové z České Lípy, kde je nejvíce lidí bez práce v Libereckém kraji. „S ohledem na vysokou nezaměstnanost v regionu si vážíme každého živnostníka, který dokáže čelit hospodářské krizi a dál provozuje svou živnost. Zásadně proto odmítáme názor z víkendového sněmu sociálních demokratů, že právě tato skupina obyvatel díky daňovému zvýhodnění žije na úkor státu,“ popisují v prohlášení, který podepsala předsedkyně občanských demokratů v České Lípě a také starostka města Hana Moudrá.

Je to podle nich přesně naopak. „Aby tato skupina dokázala přežít a nemusela své živnosti rušit a hlásit se do evidence úřadu práce, není možné jí zvyšovat daně. Pokud by k tomu došlo, z většiny živnostníků uděláme nezaměstnané, kteří do státní pokladny neodvedou ani korunu a postaví se do fronty se žádostí o sociální podporu,“ sděluje Moudrá.

Jestli mi zvýší odvody, přestanu pracovat

Její slova bezděky potvrzuje živnostník Petr. „Výroky pana Mládka o živnostnících parazitujících na zaměstnancích mě neskutečně pobouřily. Pracoval jsem ve firmě jako zaměstnanec. Aby ušetřili, musel jsem se stát OSVČ, ale dělám prakticky stejnou práci. Ve výsledku mám míň peněz, dva roky jsem neměl dovolenou, protože mi ji nikdo neproplatí. A o nějakých benefitech jako jsou stravenky si mohu nechat jen zdát,“ vysvětluje s tím, že jeho průměrný měsíční příjem je okolo 16 tisíc hrubého. „Z toho odvádím skoro 4 tisíce na zdravotní a sociální pojištění. Pokud mi zvýší odvody, kašlu na to. Přestanu pracovat a odejdu se zaregistrovat na úřad práce,“ zahrozil Petr.

Další body sociálnědemokratického programu mu až zase tak nevadí, zvláště pak vyšší zdanění lidí s nadprůměrnými příjmy přesahujícími 100 tisíc. „Tak to mi je úplně šumafuk. Je mi jasné, že lidé ve vysokých funkcích musí brát mnohem více než je průměrný plat. Ale ty obrovské rozdíly jsou neuvěřitelné a nepochopitelné. Dočetl jsem se třeba, že generální ředitel Českých drah pobírá měsíčně 500 tisíc. Tuto částku opravdu považuji za zvrhlost,“ uzavírá Petr.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Oldřich Szaban

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …