Pravice to ví: Není vyhráno, tanec na hrobě Davida Ratha nás nespasí

23.05.2012 4:44

Za dar z nebes mohou české pravicové strany považovat kauzu bývalého středočeského hejtmana Davida Ratha. Ta sice vypukla už v polovině května, ale není pochyb o tom, že ovlivní podzimní krajské i senátní volby. Oslovení politici ODS a TOP 09 se však dušují: Nebudeme strašit Rathem, volby jsou přeci o programu. A politoložka dodává: Správně, pravicový volič potřebuje víc.

Pravice to ví: Není vyhráno, tanec na hrobě Davida Ratha nás nespasí
Foto: Hans Štembera
Popisek: David Rath

Případ zmanipulované a předražené zakázky na rekonstrukci zámku v Buštěhradu, kvůli níž policie zatkla poslance a bývalého středočeského hejtmana Davida Ratha, ubere v podzimních volbách sociální demokracii zcela jistě politické body. Větší dopad bude mít zřejmě na krajské než senátní volby a především v Rathově nedávném království Středočeském kraji.

„Je to velké téma, je to velká výhoda pro pravicové strany. Na druhou stranu, když to porovnáme se sociálními demokraty 2008, tak ta disciplína v tom, jak všichni jedním hlasem komunikovali těch třicet korun, tak nemůžeme čekat, že stejně disciplinovaně budou komunikovat jedno téma pravicové strany,“ konstatuje pro ParlamentníListy.cz Anna Matušková, která se věnuje výzkumu politického marketingu a politické komunikace a jejich roli v politickém procesu.

Možný nástupce si Ratha nikdy nevážil

„V žádném případě nechci, aby krajské volby byly referendem o panu Rathovi. Pan Rath mě vůbec nezajímá, nikdy mě nezajímal, nikdy jsem si ho nevážil pro jeho negativní lidské vlastnosti a vždy mě jen mrzelo, jaký má negativní vliv na politiku, na Středočeský kraj a krajský úřad. Vždy jsem si o něm myslel své, a to se v posledních dnech potvrdilo,“ reaguje pro ParlamentníListy.cz Raduan Nwelati, kandidát ODS na středočeského hejtmana.

Před vypuknutím aféry téměř nikdo nepochyboval, že se po podzimních krajských volbách zbarví celá republika znovu do oranžova, jak se to stalo už v roce 2008. Zatímco tehdy nahrála sociální demokracii neoblíbenost Topolánkovy vlády a zavedení třicetikorunových poplatků ve zdravotnictví, v těch letošních měl ČSSD nahrát odpor valné části společnosti proti reformám prosazovaným kabinetem Petra Nečase.

Televize je víc než regionální problematika  

„Krajské volby jsou volbami tzv. druhého řádu, to znamená, že jsou často postaveny jako rozhodnutí o vládní koalici. Může to tak být a výhodu znovu budou mít strany, které jsou v opozici, nebo se vůči vládě budou vymezovat. Lidé se nakonec rozhodují na základě celostátních témat, podle toho, co vidí v televizi, a ne až tak úplně podle regionální problematiky,“ poznamenává politoložka Anna Matušková z Fakulty sociálních věd UK.

„Myslím si, že by krajské volby neměly být ani referendem o vládě a měly by být o kvalitách kandidujících lidí a o nabízeném krajském programu. Ale také o jeho reálnosti a o tom, co tento program přinese občanům z pohledu krátké i dlouhodobé budoucnosti. Politika se nedělá jen pro současnost, ale také pro budoucí generace, které přijdou po nás,“ dodává primátor Mladé Boleslavi Nwelati, který bude po Rathově aféře zřejmě v podzimních volbách nejžhavějším kandidátem na funkci středočeského hejtmana.

ČSSD s komunisty už předvedla, co „dokáže“

Zatímco Raduan Nwelati by se mohl stát Rathovým nástupcem ve vedení kraje, jeho předchůdcem byl Petr Bendl, nynější ministr zemědělství. ČSSD, která kraj řídila s tichou podporou KSČM, podle něj zcela selhala. „Sociální demokraté spolu s komunisty už na kraji předvedli, co ´dokáží´. Jejich výsledky práce hovoří jasně,“ tvrdí pro ParlamentníListy.cz Petr Bendl.

Ani on si však nemyslí, že volební kampaň ODS může být postavena jen na poukazování na nepravosti, které se za Rathovy éry ve vedení kraje děly. „Pro nás musí být především cílem nabídnout prostřednictvím kampaně lidem řešení, jak chceme kraj vyvést z obrovských ekonomických problémů, do kterých ho koalice ČSSD a KSČM dostala. A s prioritou se věnovat podpoře existence a rozvoji pracovních příležitostí,“ uvádí bývalý středočeský hejtman Bendl.

Nevěrohodní Rathovi spolupracovníci

Kromě ODS může z Rathovy kauzy těžit ve Středočeském kraji i TOP 09. Ta vysílá do boje o funkci hejtmana svoji místopředsedkyni a bývalou starostku Černošic Helenu Langšádlovou. „Jistěže stav na kraji za vlády ČSSD budeme připomínat. Stejně jako postoje sociálních demokratů, že oni nic netušili, to všechno Rath. To je naprosto nevěrohodné. Při cestách po kraji se v jednotlivých regionech ozývají mnohá podezření, která se týkají i jiných sociálních demokratů,“ říká pro ParlamentníListy.cz poslankyně TOP 09 Helena Langšádlová.

Kandidátka na středočeskou hejtmanku si nemyslí, že už má pravice díky Rathově kauze vyhráno. „Kampaň budeme dělat s plným nasazením a bude založena na kontaktu s voliči. Máme zpracován kvalitní program, jehož zásadním bodem je zveřejňování smluv a plateb nad padesát tisíc korun. To je zásadní i pro náš možný vstup do krajské koalice, aby se ve Středočeském kraji už nikdy nezopakovalo to, co v posledních letech,“ prohlašuje Langšádlová.

Pravicový kandidát jen kritikou neokouzlí

Za tím, že pravicoví lídři pro podzimní volby ve Středočeském kraji nechtějí vsadit jen Rathovu kartu, může být i to, že se dlouhodobě obecně ukazuje, že v negativní kampani jsou často schopnější právě sociální demokraté. „Pro pravici je přirozenější soustředit se na obsah,“ vysvětluje Anna Matušková.

„Pokud jste pravicový kandidát a hlavně kritizujete sociálního demokrata a sám nenabízíte řešení, tak vaše voliče to úplně neokouzlí. Ti chtějí spíš slyšet, co budete dělat. Tahle rétorika je často výhodnější pro levici. Ale když se bude používat inteligentně, tak je to velké a silné téma, jak se vymezit vůči výrazné politické figuře, které tady je a určitě se dá využít,“ uznává pro ParlamentníListy.cz politoložka Matušková.

Už první průzkum po aféře přinesl ČSSD ztráty

To, že může sociální demokraty aféra Davida Ratha ve volbách významně poškodit, ukázal už první průzkum provedený po jejím vypuknutí. Agentura SANEP ho uskutečnila pouhé dva týdny po svém pravidelném měsíčním průzkumu a ČSSD v něm zaznamenala propad o čtyři procenta, i když zůstala s 22,3 procenta nejsilnější stranou.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.



 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …