Právnické eso Kříženecký vytáhl na světlo, proč Marvanová kope do Klause

04.01.2013 17:17

JINÝMA OČIMA Prezident Klaus s amnestií konečně vstoupil do Evropy. Měla být sice mnohem propracovanější, ale díky za ni. Její kritička Hana Marvanová je justiční pokrytec. Tak se bez obalu vyjadřuje k hlavnímu tématu posledních dní vyhlášený advokát a bývalý prezidentský kandidát Miroslav Kříženecký.

Právnické eso Kříženecký vytáhl na světlo, proč Marvanová kope do Klause
Foto: krizenecky.cz
Popisek: Advokát Miroslav Kříženecký

„Amnestie je v pořádku. Konečně Václav vstoupil do Evropy,“ sdělil na úvod pro ParlamentníListy.cz Kříženecký. Podle něj se našemu zastaralému justičnímu systému smějí už úplně všichni a na to konto mu nedávno v Dánsku navrhli, jestli se z té Burundi Burundi nechce odstěhovat.

Anketa

Souhlasíte s dílčí amnestií, kterou vyhlásil Klaus?

7%
93%
hlasovalo: 39368 lidí

Transformace justice

„Vítám každou amnestii, pokud je rozumná. Tato mě svou rozumností velmi překvapila. Když se podíváte okolo po Evropě, zjistíte, že jestli něco potřebuje transformaci, tak je to české soudnictví. Už nepůjde o reformu, ale transformaci. Musí dojít k přeměně státního zastupitelství na prokuraturu se samostatnou rozpočtovou kapitolou a k vyházení devadesáti procent státních zástupců, protože se z nich stali pošťáci bez kritického myšlení. Který debil třeba vydal ten pokyn, že každé zastavení trestního stíhání je třeba zdůvodnit nejvyššímu státnímu zastupitelství. Ten hodil soudnictví zpět o sto let,“ rozčílil se Kříženecký. Do první volby prezidenta v roce 2003 by navržen KSČM a utkal se v ní neúspěšně s Jaroslavem Burešem, Václavem Klausem a Petrem Pithartem.

Přestože amnestii hodnotí kladně, několik výhrad k ní přesto má. „Považuji ji ještě za umírněnou. Nevím, proč by se měla týkat jen věcí trvajících nad osm let, když jsou zde věci, u nichž osm let doběhne za pár měsíců, a také nebudou skončeny. Kdyby měla postihnout tyto případy, tak si mohla nechat zadní vrátka a vyhlásit, že jestliže do roku 2013 nebude řízení pravomocně skončeno, tak bude omilostněno. Mám případ, jehož soudní řízení bylo zahájeno roku 2005. Osmiletou lhůtu překročí zanedlouho a je to teprve u soudu prvního stupně,“ doplnil pro ParlamentníListy.cz.

Pokrytecká Marvanová

Podle něj tedy mohl prezident Václav Klaus ve své amnestii pamatovat i na věci, které se jí přibližují. „Je to otázka legislativy a schopnosti predikovat vývoj. Motali se kolem toho právníci Hradu a nic moc. Je to v mnoha směrech prvek lidové umělecké tvořivosti, protože mnohé vůbec nedomýšlí. Na druhou stranu je třeba říci, že tohle nedokáže žádná amnestie,“ řekl dál šéf advokátní kanceláře Kříženecký & partneři, která vznikla v Českých Budějovicích roku 2001.

Kritiku amnestie advokátkou Hanou Marvanovou kvůli tomu, že bude shozena ze stolu například kauza vytunelované společnosti H-System, považuje Kříženecký za neoprávněnou. „Hana Marvanová je v H-Systemu hluboce zainteresována. Napřed ho jako předsedkyně jednoho z výborů v parlamentu velmi propagovala a pak, když zkrachoval, se stala jeho největší odpůrkyní. Ona je justiční pokrytec, jenž ničemu nerozumí. Kauza H-System má ještě jednu specifiku. V roce 2006 vracel doktor Zelenka tuto záležitost k doplnění s tím, že tam vůbec není objasněna subjektivní stránka těch manažerů a jejich trestní činnosti. V roce 2011 se to už táhlo čtrnáct let od spáchání,“ vysvětlil.

Podle něj mají lidé z amnestie oprávněné obavy, protože propuštění v dnešním systému ani nedostanou šanci zařadit se do společnosti. „Není vyřešena otázka zaměstnanosti, sociálního vyrovnávání a tak dále. Samozřejmě, že je třeba se bát zvýšení kriminality,“ sdělil nakonec ParlamentnímListům.cz Kříženecký, jenž má s tuzemským právním systémem letité zkušenosti. Za minulého režimu byl totiž vojenským prokurátorem.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Rychetský

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …