Pravoslavnou církev halí strach. V Brně má docházet k likvidaci tamní obce

30.12.2021 17:01 | Kauza

Bezmála rok sledujeme neutěšenou situaci kolem největší pravoslavné církevní obce v českých zemích a na Slovensku, konkrétně v Brně. Iniciátorem této zkázy, jak ji věřící nazývají, je pomocný biskup Izaiáš, vlastním jménem Igor Slaninka.

Pravoslavnou církev halí strach. V Brně má docházet k likvidaci tamní obce
Foto: hks.re
Popisek: Pravoslavný kříž

Ten k dnešnímu dni podle svědectví zlikvidoval několik nepohodlných moravských pravoslavných duchovních a postavil je mimo službu. V církevním dokumentu Praktikon se zavázal je vzít zpět, což ale neudělal. V likvidaci duchovních pokračuje dle zjištění PL nadále.
 
Nyní jsou podle našich informací na řadě respektovaní duchovní Jozef Fejsak a Marek Malík, kteří farnost v Brně vybudovali.

Rekapitulace

Pomocný biskup Izaiáš založil za dosud nezjištěných okolností v monastýru ve Vilémově spolek pro Konstantinopolský patriarchát, který se navenek tváří jako církev. Tento spolek založil bez vědomí a souhlasu příslušných církevních institucí Pravoslavné církve. Cílem prý bylo převést monastýr ve Vilémově a všechen jeho majetek, který je nyní v majetku církve, na nový spolek.
 
 
Převodu nakonec zabránil arcibiskup Michal, a to právě na základě postoje otce Fejsaka, duchovní v chrámu v Brně, který byl v té době členem eparchiální rady Olomoucko-brněnské eparchie.
 
Fejsak tehdy prohlásil a označil pokus o převod církevního majetku za podvod.
 

Anketa

Budete se o Vánocích omezovat při setkávání s přáteli a příbuznými?

14%
83%
hlasovalo: 27928 lidí
Převod církevního majetku totiž musí vždy schválit Eparchiální rada, což Igor Slaninka obešel.
 
Následně se objevil dokument, ve kterém Eparchiální rada převod majetku schvaluje. O jeho autenticitě ovšem panuje řada pochybností. Rada, jak se ukazuje, totiž v dané otázce vůbec nejednala.
 
Otec Fejsak byl taky svědkem, kdy tehdejší metropolita Pravoslavné církve, vladyka Kryštof (občanským jménem Radim Pulec), antedatoval jako její předseda písemný souhlas Eparchiální rady Pražské eparchie. Navíc v době, kdy už nebyl statutárem církve.
 
Na základě zmíněného dokumentu Slaninka zřídil na církevní nemovitosti v Mostě doživotní břemeno užívání pro svou osobu. „Na toto amorální jednání upozornil otec Fejsak a tím se stal nepřítelem pomocného biskupa Izaiáše a předmětem jeho pomsty,“ řekl náš zdroj.
 
 
Igor Slaninka pak otce Fejsaka zbavil postu duchovního správce chrámu v Brně. A to na základě záminky, že se Fejsak domluvil s vladykou Michalem o převodu církevní obce v Brně pod Prahu. 
 

Anketa

Bude válka mezi Ruskem a Ukrajinou?

20%
77%
hlasovalo: 17529 lidí
Tato skutečnost bez schválení církevních orgánů není možná.
 
Fejsak hledal zastání u eparchiálního biskupa Simeona, který je nadřízeným Slaninky. Simeon kvůli zdravotnímu stavu podle svědectví situaci nevnímal a nedokázal ji reálně vyhodnotit.

Další dny, další problémy

Dne 7. října 2021 se konalo zasedání Posvátného synodu, který měl komplikovanou situaci vyřešit.
 
Nestalo se.
 
Synod případ vrátili eparchiálnímu biskupovi Simeonovi, i když věděl, že přes rok správu eparchie z důvodu zdravotní indispozice nevykonává a přebývá v domově pro seniory s pečovatelskou službou.
 
Synod ani nevysvětlil, jak je možné, že eparchiální biskup předá své kompetence vikárnímu biskupovi, i když podle Ústavy Pravoslavné církve v českých zemích a na Slovensku je stanoveno, že nemůže-li eparchiální biskup z vážných příčin vykonávat správu eparchie, zastupuje ho správce. Ten je jmenovaný Posvátným synodem na návrh eparchiální rady.
 
Příslušné dokumenty ParlamentníListy.cz viděly.

Co dál?

„Je zarážející, že hlava církve a Posvátného synodu, tedy Rastislav, tomuto ve všech směrech amorálnímu jednání Izaiáše přihlíží a cestou Posvátného synodu nezasáhne a nerozhodne. Je tímto důvodem, že
vikární biskup má na vladyku Rastislava kompromitující materiály, jak bylo naznačeno?“ ptá se náš zdroj.
 
Redakce samozřejmě oslovila také oficiální místa pravoslavné církve.
 
Jako vždy odpověď nedorazila.
 
Z pohledu věřících je v každém případě chování Posvátného synodu a jeho hlavy nedůstojné a může směřovat až k rozkolu. Ten by mohl mít nedozírné důsledky.
 
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

4:44 Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

Prozradil pirátský poradce Petr Beneš z pražského magistrátu citlivé informace protistraně, s níž se…