Přeji olympijskému vítězi pevné nervy... A výzva Černochové za „kauzu Svoboda“

30.03.2023 20:26

Patří, nebo nepatří ruští a běloruští sportovci na olympiádu? Širokou diskusi vyvolal svými výroky olympionik David Svoboda, podle něhož politika do sportu nepatří a sportovci by neměli být trestáni za činy politiků. Výroky strhly lavinu a silné odsudky. Někteří ale sportovce hájí a připomínají, že při útoku na Irák také nikdo nevyhazoval americké sportovce z olympijských her. Jiní naopak připomínají padlé ukrajinské vojáky.

Přeji olympijskému vítězi pevné nervy... A výzva Černochové za „kauzu Svoboda“
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministryně obrany Jana Černochová

Vyjádření bývalého moderního pětibojaře a olympijského vítěze Davida Svobody o tom, že Rusko možná není agresor v konfliktu na Ukrajině, vyvolala bouři. Svobodův názor odsoudila například ministryně obrany Jana Černochová (ODS), podle šéfredaktora deníku Forum24 Jiřího X. Doležala patří Svoboda za svá slova do vězení, protože schvaluje genocidu na ukrajinském obyvatelstvu. To, jaké nebývalé kritice čelí Svoboda za svoje slova, nechápe bývalý hejtman Jihomoravského kraje Michal Hašek, který to považuje „za smutné čtení“.

Anketa

Má vláda zvýšit základní sazbu DPH z 21 % na 23 %?

4%
96%
hlasovalo: 26158 lidí

Svoboda ve středu v České televizi obhajoval kroky Mezinárodního olympijského výboru, který doporučil návrat ruských a běloruských sportovců na sportovní pole. Podle Svobody totiž politika do sportu nepatří.

„Už před rokem, když začal konflikt na Ukrajině, tak Mezinárodní olympijský výbor doporučil nezvat Rusy i Bělorusy a funkcionáře i politiky na sportovní akce a tak dále. Český olympijský výbor to doporučení podpořil, já jako zástupce sportovců jsem se zdržel hlasování, a to proto, že si myslím, jsem přesvědčen, já osobně, že politika do sportu filozoficky nepatří. To, že tam prakticky dávno je, že naše předchozí generace i ta současná sport před politikou neubránila, to je smutný fakt,“ řekl podle iROZHLASU Svoboda.

Ministryně obrany Jana Černochová výroky armádního sportovce Svobody odsoudila a uvedla, že bude hledat možnosti, jak ho potrestat. 

„Ukrajinští sportovci umírají za svou vlast a nikdy už na olympiádě nebudou moci svou zemi reprezentovat. Je nemorální a ohavné umožnit účast na olympijských hrách sportovcům Ruska a Běloruska. Je to výsměch mrtvým ukrajinským sportovcům a všem obětem barbarského Putinova útoku na Ukrajinu. Na vlastní oči jsem viděla, co Rusko páchá za zvěrstva. Ne! Není normální, aby ruští a běloruští sportovci jeli na olympiádu, na kterou Ukrajinci nepojedou, protože brání svou vlast nebo je zabili. Nepochopím, jak tohle voják a olympionik může zpochybňovat,“ sdělila šéfka resortu obrany.

Podle europoslance Tomáše Zdechovského nic jiného než bojkot ruských a běloruských sportovců není namístě. „Nezlobím se na Davida Svobodu. Každý nemusíme mít svůj den. Ale štve mě ten olympijský alibismus a neschopnost věci vidět v kontextu. Opravdu vám ty medaile za to stojí? Představte si, že by vám ve válce každý den umírali vaši rodinní příslušníci a přátelé... proto bojkot!“ uvedl.

„Jsou chvíle v životě člověka i politika, kdy se zkrátka musí ozvat. A to platí i pro mě. Protože cítím, že pokud se nezačnu ozývat teď, přijde doba, kdy se nikdo neozve a nezastane mě. To je přesně případ našeho olympijského vítěze Davida Svobody, jehož ‚kauza‘ teď zaplňuje mediální prostor a chvílemi to už přesahuje meze zdravého rozumu. Shodou okolností jsem diskutovaný rozhovor viděl v přímém přenosu. Můj dojem byl, že je to debata velmi korektní, vedená s úsměvem a pan Svoboda pouze reagoval na diskusi mezi sportovci na dění v rámci Mezinárodního olympijského výboru a mluvil z pozice předsedy komise sportovců. Jako hlavní poselství řečeného jsem vnímal to, že by se politika neměla plést do sportu a mělo by se to co nejvíce oddělovat (i když úplně to asi nepůjde nikdy). Pana Svobodu osobně neznám, je pravděpodobné, že ani on není mým politickým příznivcem, ale tohle je otázka principu, a proto píšu těchto pár řádků,“ uvádí v odpovědi pro ParlamentníListy.cz poslanec a šéf ústavně-právního výboru Radek Vondráček (ANO).

Následné, z jeho pohledu až hysterické vyjádření ministryně obrany a jejího ministerstva jsou podle jeho slov za čarou. „Obzvlášť jestliže to neskončilo jedním vyjádřením a paní ministryně údajně přes SMS potvrdila, že se již obrátila na své podřízené a zjišťovala možnosti, jak sportovce za jeho názory potrestat. Každý, kdo viděl vystoupení Davida Svobody, si musel udělat obrázek, že ruskou agresi nijak neschvaloval, nešířil žádné dezinformace, pouze řekl, že jeho postoj k otázce účasti ruských a běloruských sportovců je neutrální. Následně dokonce svá tvrzení upřesnil a za případné špatné vyznění se omluvil. Koneckonců tak vlastně vyzněl i výsledek ankety mezi našimi sportovci. A za to má být trestán? Podle některých štvavých provládních plátků dokonce svléknut z uniformy a trestně stíhán? Tyhle neobolševické metody a potlačování svobody projevu mi extrémně vadí. Pan Svoboda se vyjádřil apoliticky, za sportovce. Můžete s ním klidně souhlasit, nebo ne, ale trestat a postihovat za postoje, které nejsou podle některých dostatečně uvědomělé, ale jen neutrální, ve svobodné zemi přece nejde ne? Výsledkem toho všeho jsou nenávistné reakce a hrubé urážky pana Svobody na sociálních sítích a další polarizace společnosti. Olympijskému vítězi, kterého si za reprezentaci naší země nesmírně vážím, přeji pevné nervy, ať si z toho nic nedělá. I když on na mě působí dojmem, že to v pohodě zvládne. Paní ministryni obrany vyzývám, aby se konečně začala chovat jako členka vlády ČR, a ne jako aktivistka,“ uzavřel ostré vyjádření Radek Vondráček.

„Neznám pravidla těchto organizací, ale moje cítění mi říká, že smyslem olympijských her bylo vždy hledat mezi soupeřícími národy mírové soužití. V době kdy Rusko prolévá krev svých sousedů je absurdní, aby běžný Rus seděl doma u televize u pivka a fandil svým sportovcům, jako kdyby se nic nedělo Vůbec se mi to nelíbí. Vyjádření pana Svobody bylo nešikovné, omluvil se za to, to se může stát každému,“ okomentoval věc Jakub Michálek, šéf poslanců Pirátů.

„Olympionik David Svoboda je terčem kritiky Ministerstva obrany. Úspěšný sportovec je totiž členem a reprezentantem armádní Dukly. A to jenom proto, že řekl, co si myslí, tedy že sportovci by neměli pykat za politiky a nemělo by jim být bráněno v účasti na státní reprezentaci. Tleskám mu. Když USA zaútočily podruhé na Irák nebo došlo k likvidaci Kaddáfího bez rezolucí Rady bezpečnosti OSN, tak jsme také jako Česká republika byli pro neúčast sportovců z USA na olympijských hrách? A co tomu říká Helena Fibingerová, kterou tenkrát pro společný bojkot také s ostatními nepustili, když házela koulí světové rekordy? Takže je potřeba vždy měřit jedním metrem,“ sdělil poslanec SPD Radovan Vích.

Podobně to vidí europoslankyně a předsedkyně Komunistické strany Čech a Moravy Kateřina Konečná. „Souhlasím s panem Svobodou. Sport a politika by měly být dvě striktně oddělené disciplíny. Nehledě na to, že pokud bychom sportovce a sportovkyně vylučovali z mezinárodních soutěží kvůli postupu politiků jejich států na mezinárodní scéně, pak by startovní pozice zely prázdnotou!“ napsala redakci.

„Řekl bych, že by se měli zastydět a vypadnout sami. Skutečnost, že řešíme, jestli je vyhodit, popřípadě nechat vrátit, je sama o sobě chucpe,“ míní pirátský europoslanec Mikuláš Peksa směrem k ruským a běloruským sportovcům.

„Celá aféra na mne dělá dojem obavy z potenciálního vítězství ruských a běloruských sportovců s následnými ceremoniemi. Pan Svoboda se vyjádřil jako sportovec férově a kultivovaně. Už tady blokace sportovců byla dříve. Koho budou chtít vyloučit jako dalšího? Nakonec zbude jen pořadatel a všechny medaile budou doma… To není olympijský duch ani myšlenka,“ míní poslanec SPD Jiří Kobza.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Radim Panenka

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Paní ministryně Černochová, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseJirka.Sirka , 31.03.2023 1:03:31
Mimochodem rozvedená, bezdětná, v menopauze, a nezvládající svoje základní emoce, je absolutně nejlepší osobností pro výkon funkce ministryně obrany této země. Jejím předchůdcům stačila pouze dvě kritéria: udržet meč a moč.

|  11 |  0

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …