Premiér Schwarzenberg a ministr financí Kalousek. I o tom se mluvilo u Babiše

06.09.2013 18:01

REPORTÁŽ Představení krajských lídrů ANO 2011 i ANObusu doprovodil předseda hnutí Andrej Babiš hromováním na současnou politickou garnituru. Podle libereckého lídra Martina Komárka je jeden z nejdéle sloužících politiků Miroslav Kalousek vyšeptalý a nemá už v politice co dělat. Lídryně z Vysočiny Věra Jourová si myslí, že je třeba, aby voliči vyměnili všechny politiky.

Premiér Schwarzenberg a ministr financí Kalousek. I o tom se mluvilo u Babiše
Foto: Hans Štembera
Popisek: Na parkovišti na Senovážném náměstí byla zahájena předvolební kampaň hnutí ANO miliardáře Andreje Babiše

Netradičně se rozhodl představit volební lídry hnutí ANO 2011 jeho předseda Andrej Babiš. Sezval novináře na parkoviště na Senovážném náměstí v Praze. A díky tomu mohl ukázat nejen je, ale zároveň se pochlubit i volebním ANObusem, s nímž bude v rámci volební kampaně křižovat celou republiku. Volební autobus byl ověšen hesly „Nejsme politici, makáme“, „Aby se za nás děti nestyděly“ a „Umíme dát lidem práci“.

Zvláště ten poslední volební slogan se druhému nejbohatšímu českému občanu a předsedovi ANO 2011 Andreji Babišovi zamlouvá a rád ho otlouká stávající politické garnituře o hlavu. „Naši polistopadoví politici nevědí, co je to dávat práci. Slyšíme od nich jenom kecy v kleci. Ti kluci šli do politiky kvůli sobě, já budu pracovat pro lidi této země,“ vyzval Andrej Babiš občany této země, aby dali hnutí ANO 2011 šanci.

Politici jsou zvyklí lhát a podvádět. V byznysu by to zkusili jen dvakrát

Ujistil také, že jeho hnutí není projektem na jedno použití. Dál bude pokračovat, i kdyby ve volbách neuspělo. Pokud se do sněmovny dostane a stane se jazýčkem na vahách, tak se nebude rvát o nějaké ministerstvo a vydírat velké strany. Přesto netajil touhu, aby mohl jako politik do chodu státu mluvit. „Kdy už v této zemi konečně někdo vybere daně? Je to o schopnosti řídit tuto zemi. Když mluvím o tom, že je třeba řídit stát jako firmu, myslím tím řídit stát v jeho prospěch,“ upřesnil Andrej Babiš jedno ze svých vyjádření, za něž byl z mnoha stran kritizován.

Opakovaně se pustil tvrdě do politiků, především těch, pro které se politika stala výnosným živobytím. „Naše společnost nepodporuje úspěšné lidi. Jsou obavy, aby vůbec bylo za patnáct let na důchody. To určitě nevyřeší rychlemluvící hlavy, které tam jsou deset a více let. Ti jsou zvyklí lhát a podvádět. ODS a TOP 09 v koalici se zločineckou organizací VV zvýšily daně navzdory svým slibům a svým programům. V byznysu, odkud přicházím, můžete podvést jen dvakrát: napoprvé a naposledy,“ doporučil Andrej Babiš nevolit strany, které nás zas a znovu obelhávají.

Kandidáti ANO 2011 myslí na děti, Babiš i na svou vnučku

Mezi výpady proti stávajícím politikům stačil zahrát i na citlivější strunu. Osobně rozdával přítomným koláčky, které napekla jeho dcera a které byly nejčastěji zdobeny nápisem „Ano, chci tě“ nebo „Mám rád(a) Ano“. Sám se pochlubil koláčkem na klopě od své vnučky s nápisem „Mám ráda děda“. I kvůli své dceři a vnučce jde prý Andrej Babiš do politiky. Ostatně tuto motivaci – vstup do politiky kvůli dětem – zmínilo při představování více krajských lídrů ANO 2011.

Šéf hnutí Andrej Babiš tvrdí, že ANO 2011 je středopravé, což ale politologové většinou odmítají. „Určitě to je pravý střed. Je to zřejmé i z programu, protože my chceme svobodné prostředí pro podnikání a nízké daně, a to je jednoznačně středopravicová myšlenka. To, že hnutí chápe, že je třeba bojovat proti nezaměstnanosti i zlepšit sociální systém, to podle mě chápe v této zemi každý, ať už je pravičák, nebo levičák,“ prohlašuje pro ParlamentníListy.cz liberecký lídr hnutí ANO 2011 Martin Komárek, bývalý komentátor MF Dnes.

Spolupráci s komunisty si lídři hnutí představit neumí

„Ta charakterizace středopravá mi přijde jako adekvátní, ale na tyhle termíny si sám moc nehraju,“ říká pro ParlamentníListy.cz „trojka“ pražské kandidátky Jiří Zlatuška, profesor informatiky a bývalý rektor Masarykovy univerzity. „My to nálepkování nemáme rádi. Chceme hledat racionální, úsporné cesty, jak zemi vyvést z recese a také morální zkázy, což je samozřejmě daleko těžší,“ uvádí pro ParlamentníListy.cz bývalá náměstkyně ministra pro místní rozvoj Věra Jourová, která povede ANO 2011 do voleb na Vysočině.

K možné povolební spolupráci s levicovými stranami se billboardové tváře ANO 2011 nevyjadřují úplně jednoznačně, i když postoj ke KSČM se zdá být zřejmý. „S komunisty bychom nespolupracovali, i když v některých konkrétních případech bychom s nimi hlasovali,“ konstatuje Martin Komárek. „Říkáme v tuto chvíli, že spolupráci s komunisty si představit neumíme. Budeme hledat styčné body pro spolupráci s demokratickými stranami,“ přidává se Věra Jourová.

Voliči všechny politiky nevymění. I když by to bylo zapotřebí

V souvislosti s hrozící hegemonií levice, která by mohla po předčasných volbách ovládnout všechny ústavní instituce, se objevily úvahy, že u voličů se projeví tendence k vyvažování a že pravice proto zdaleka nedopadne tak špatně, jak jí přisuzují předvolební průzkumy. Vyloučit se prý nedá ani sněmovní většina ODS, TOP 09 a ANO 2011. Pak by bylo Babišovo hnutí postaveno před rozhodování, zda podpořit kupříkladu Karla Schwarzenberga v křesle premiéra a Miroslava Kalouska už potřetí v čele ministerstva financí.

„V České republice si lze představit v politice úplně všechno. Prognózy se často liší, takže z nich se v tuto chvíli nedá nic usuzovat. Neděláme si iluze, že voliči vymění všechny politiky. To asi není reálné, i když by to určitě potřeba bylo. Aby ti, kteří už tam jsou tak dlouho, odešli a nechali prostor dalším. Ale bude záležet na tom, jak budou rozdány karty od voličů. A teprve z toho se pak dá usuzovat, jak dál,“ upozorňuje pro ParlamentníListy.cz Věra Jourová.

Kalousek by neuspěl a nejen proto, že je vyšeptalý

„Tak já si to představit nedovedu. Kdybychom od voličů získali takovou sílu, že bychom měli mít vliv na vládu, tak bychom požadovali klíčová ministerstva, zejména ministerstvo financí. Takže kdyby ho pro sebe chtěl Kalousek, tak by neuspěl. Programově jsou nám nejbližší středopravé strany ODS a TOP 09, ale záleží, jací kandidáti se tam dostanou,“ připomíná Martin Komárek.

„Řada politiků – a Kalousek mezi ně určitě patří, jakkoli je to vynikající hráč a vtipný společník – jsou už vyšeptalí. Už v té politice nemají co dělat, jsou tam příliš dlouho. Čili my doufáme, že i na kandidátkách středopravých stran voliči zapracují a dostanou do sněmovny co nejvíce nových lidí,“ spoléhá liberecký lídr ANO 2011 na kroužkování, které v roce 2010 odstranilo z nejvyšší politiky takovou velkou rybu ODS, jakou byl exministr vnitra Ivan Langer.

TOP 09 institucionalizovala prototyp přeběhlictví a ODS zapřela ideje

„Pro mě je koalice s ODS a TOP 09 s premiérem Schwarzenbergem a ministrem financí Kalouskem představitelná velice málo. To, že jsem spojil své jméno s hnutím ANO 2011, plyne mimo jiné z rozčarování nad tím, že ODS zcela promarnila cokoli, co vydávala za své ideje. A TOP 09 je velmi problematická strana tím, že je to taková horší část, co se odloupla z bývalé KDU-ČSL. A to nemluvím o tom, že je to v jistém smyslu institucionální prototyp přeběhlictví,“ považuje profesor Jiří Zlatuška takovou podobu koalice za málo pravděpodobnou.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …