Přemlouvala bábu. Teď herečka Issová mluví o aroganci moci a strachu z února 1948

06.08.2013 6:10

JINÝMA OČIMA Před lety vstoupila spolu se svým hereckým kolegou Jiřím Mádlem do politického povědomí videem Přemluv bábu. I když video jednoznačně zaujalo, ale vyvolalo hlavně negativní emoce, dnes Martha Issová říká, že není žádný politický aktivista, jen občan této země, kterému není lhostejné, co se tu děje.

Přemlouvala bábu. Teď herečka Issová mluví o aroganci moci a strachu z února 1948
Foto: Hans Štembera
Popisek: Herečka Marta Issová

„Mrazí mě z toho, co se děje a bojím se, aby to nebyla stejná situace jako panovala před únorem roku 1948. To, co vidíme, je dokonalá ilustrace toho, jak arogance moci postupuje do nejvyšší míry tak, že už vlastně nikdo ani nehodlá s nikým něco probrat, někoho s něčím seznámit. Samozřejmě mě to nutí se kompletně zamýšlet nad celým životem,“ uvedla Martha Issová pro ParlamentníListy.cz v souvislosti se situací v Národním divadle.

Vzhledem k tomu, že je nyní s dcerou na mateřské dovolené, nad tím, do jaké míry by mohla nedobrá situace poznamenat třeba v budoucnu její práci, prý nepřemýšlí.

Lidé ještě nepoznali, že se slušnost vyplácí

 „Ale mohu se přiznat, že když mě přepadnou nejtemnější myšlenky, mám z toho obavy. Co jednou bude čekat moji dceru a vůbec ty děti, které jsou nyní malé. A v těch myšlenkách to nevidím nijak růžově. Ale naštěstí, jak už jsem řekla, jde o nejčernější myšlenky, které většinou převálcují ty myšlenky, že demokracie se prostě musí stavět dlouho. A u nás prostě na to dlouho nebyly podmínky, aby lidé poznali, že se slušnost vyplácí, a tak to zřejmě potrvá. Na toto nepříjemné období se dá tedy nahlížet také jako na fázi vývoje k tomu lepšímu,“ konstatovala dále Martha Issová.

A jak se dívá herečka zpětně na videoklip Přemluv bábu? Neudělala by něco po letech jinak, třeba už proto, že je matka?

„Člověk udělá jednu věc a okamžitě je mu podsouváno, že je jen a jen takový – hned je zařazený do určité krabičky. U mě i u Jirky natočení toho klipu byla skoro otázka náhody, prostě přišla nabídka, která se nám líbila, a tak jsme ji přijali. Za sebe mohu říct, že to rozhodně nebylo proto, že bych byla nebo chtěla být nějakou politickou aktivistkou, jen se prostě věci tak sešly. Jsem občanem téhle země a prostě mi není lhostejné, jakým směrem se bude ubírat. A samozřejmě, teď když mám dceru, tak ještě o to více,“ popsala Issová.

O vylití „žumpy na hlavu“…

Přiznala i to, že reakce po zveřejnění videa byly vskutku různé. A ne všechny byly příjemné. „Někdy to bylo jako vylití žumpy na moji hlavu, to je pravda. Vždy ale anonymně – někde na internetu, nebo prostřednictvím e-mailů a podobně. Stává se, i když teď už méně, že jsem někam přišla a lidé se v ústraní pošťuchují a upozorňují na mě, ale do očí mi nic neřeknou. Paradoxně – osobně se do mě pustil jen jeden muž, který za mnou přišel navíc poměrně velmi nedávno. Říkal, že je volič sociálních demokratů a ten klip se ho velmi dotkl, takže si nebral servítky ani ke mně. Musela jsem s tím počítat, takže to prostě beru,“ uzavřela Martha Issová.

Jak přiznala přitom ParlamentnímListům.cz již dříve, ona sama se za vyloženého pravičáka, i když by tomu klip mohl napovídat, nepokládá. „V jiné zemi bych spíše tíhla k levici, středolevici. Ale vadí mi česká levice, s tou mám problém. Nejsem ale nijak kovaný pravičák, volila jsem zelené, středovou stranu. Nejsem spokojená s tím, co se v politice děje, ale nejsem spokojená obecně s tím, co se děje ve společnosti. Máme tendenci nadávat na politiky, jako kdyby k nám nepatřili, jako kdyby to byla jiná sorta lidí. Ale oni jsou jedni z nás, rekrutují se ze společnosti, ta je celá taková, včetně mě. Lidé se prostě stále uzdravují z komunistické éry,“ uvedla.

Video proti levici

Videoklip Přemluv bábu byl zaměřen na podporu české pravice proti levici. Vyvolal prudké emoce i drsné vulgární útoky, přesto ho na serveru YouTube zhlédlo přes 830 tisíc Čechů. V loňském roce se dokonce dočkalo protiofenzivy ze strany starší generace v podobě Přemluv Martu, přemluv Jirku. Stejného úspěchu se však nedočkal. Klip, vyzývající ke kroužkování při volbách, však upoutal jen něco přes dvě desítky tisíc diváků.

Herci (Martha Issová a Jiří Mádl) v onom původním videu burcovali, aby lidé nevolili levici. „Levou rukou si většinou lidé vytírají zadek. Když budete volit levici, ona si pak vytře zadek s vámi,“ říkali ve spotu. 

Ten vznikl v roce 2010 pod taktovkou režiséra Petra Zelenky (autora filmů Knoflíkáři, Příběhy obyčejného šílenství nebo Karamazovi). Inspiroval ho totiž nápad ze zahraničí, kdy mu jako předloha pro natočení tohoto drsného a politicky nekorektního videa posloužil americký předvolební klip. V něm komička a scénáristka Sarah Silvermanová vyzývala své rodiče, aby volili Baracka Obamu.

„S režisérem Petrem Zelenkou jsme se tehdy bavili, že i přes sociální cítění a vnímání světa nás děsí, že je u nás levice stále pro lidi přijatelnější. Říkali jsme, že je pro ně jednodušší spoléhat na to, že za nás všechno někdo vyřeší, než přijmout vlastní zodpovědnost. Z tohohle důvodu jsme video udělali," vzpomíná Issová.

Martha Issová  (32 let) je herečka, dcera  herečky Lenky Termerové a filmového režiséra Morise Issy. Její sestřenicí je česká herečka Klára Issová. Vedle filmových a seriálových rolí je známá i jako divadelní herečka. Angažmá má v pražském Dejvickém divadle.

reklama

autor: Alena Hechtová

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …