Primátor obviněný z korupce: Nedělejte ze mě zločince, uráží mě to

01.08.2012 11:47

Přerovskému primátorovi Jiřímu Lajtochovi, jehož jméno je v poslední době často skloňováno v médiích především v souvislosti s údajnou manipulací se zakázkami, kvůli čemuž má být podle policie postaven před soud, už dochází trpělivost. Vadí mu, že se o něm hovoří jako o zločinci, ačkoliv podle svých slov se protizákonného jednání nedopustil. Vedení strany bude i přesto jednat o jeho setrvání ve funkcích.

Primátor obviněný z korupce: Nedělejte ze mě zločince, uráží mě to
Foto: Archiv
Popisek: Senátor ČSSD Jiří Lajtoch

Kauza, ve které policie viní přerovského primátora a senátora za ČSSD Jiřího Lajtocha a další tři radní a dva úředníky z manipulace se zakázkami, opět pokračuje. Policie teď ukončila doplnění dokazovaní a podá státnímu zastupitelství návrh na obžalobu. Lajtoch stále trvá na své nevině a rozčiluje ho, že je už předem odsouzen, aniž by mu byla prokázána vina.

Lajtoch: Opakovaná lež se stává pravdou

„Postup ve vyšetřování policistů považuji za nestandardní. Důkazní situace zůstala stejně prázdná a nebylo zjištěno nic, co by obvinění prokázalo. Opět zdůrazňuji, že jsem nevinný a žádný zločin jsem nespáchal. Mrzí mne, když o sobě v novinách čtu, že jsem zločinec, uráží to mne a všechny mé blízké… Opakovaná lež se zkrátka stává pravdou a nevinný člověk je předem odsouzen, i když nic nespáchal,“ vyjádřil se pro redakci ParlamentníchListů.cz primátor Lajtoch.

Obviněných bylo včetně něj v této takzvané přerovské kauze původně třináct. Mezi nimi jedenáct bývalých radních města a dva úředníci. Protikorupční policie je navrhla obžalovat v souvislosti s přestavbou přerovského domova důchodců a zimního stadionu. Vinila je ze sjednání výhody při zadávání veřejné zakázky a ze zneužití pravomoci úřední osoby.

Začalo to spornými zakázkami

Kriminalisté se o případ začali zajímat více než před rokem, protože zakázky měly stát přerovskou radnici nakonec mnohem víc, než bylo původně v plánu. Jen cena u domova pro seniory měla být podle vyšetřovatelů navýšena o 28 milionů korun na celkových 167 milionů. Policisté v obvinění také řešili možné napojení politiků na stavební firmu, která se na zakázkách podílela. Tou byla Přerovská stavební, která měla údajně primátorovi postavit na zahradě bazén za více než půl milionu korun, aniž by jej chtěla zaplatit.

Poté rozhodlo olomoucké krajské státní zastupitelství o tom, že obvinění nepůjdou před soud. Po přezkoumání tohoto rozhodnutí Nejvyšším státním zastupitelstvím v Brně zůstává nadále stíhaných šest osob, mezi nimiž figuruje jak primátor Lajtoch, tak jeho první náměstek Josef Kulíšek (ODS), radní Jaroslav Čermák (ODS) a další radní Václav Zatloukal (ČSSD). Kromě nich také dva úředníci z odboru rozvoje a oddělení investic Jiří Raba a Pavel Gala.

Bude to jeho konec v politice?

Olomoucká státní zástupkyně Marie Kodytková poté předala případ kriminalistům k doplňování dokazovaní, které nyní bylo ukončeno a dá se očekávat podání obžaloby. Pokud se kauza dostane k soudu, lze očekávat Lajtochův konec ve veřejných funkcích, jelikož sociální demokracie je připravena postupovat v této věci stejným způsobem jako u Davida Ratha.

„Pokud by současné došetřování jeho případu vedlo k podání obžaloby k soudu, řešili bychom věc pozastavením členství v ČSSD a pan senátor by musel zvážit opuštění všech veřejných funkcí,“ uvedl redakci již dříve předseda sociálních demokratů Bohuslav Sobotka s tím, že však nepředpokládá, že se obvinění prokáže.

Lajtochovo setrvání ve funkcích by proto podle informací redakce mělo tento pátek řešit grémium ČSSD.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

reklama

autor: Petr Kupka

Ing. Marian Jurečka byl položen dotaz

Demokracie

Přijde vám demokratické někoho vyloučit ze strany a rozhodovat o tom bez toho, aniž by byl dotyčný na jednání pozván a měl možnost se hájit? A opravdu si myslíte, že to jak se vyjadřuje Svoboda je důvod, proč vám klesají preference? Já teda nevím, ale mě jste zklamali tím, jak nás necháváte na holi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …