Přišla za námi doktorka Samková: Svědek z kauzy Parkanová trpí, pomozte

03.08.2012 14:56

REVUE Advokátka Klára Samková upozornila na případ svědka kauzy CASA Karla Daňhela, který byl falešně obviněn z pohlavního zneužití nezletilé dívky. Scénář celé aféry podle ní přesně odpovídá klasickému vzorci, kdy se zhrzená žena mstí svému bývalému muži. Daňhelovi dokonce v redakci ParlamentníchListů.cz nechala svoji novou knihu o rozvodech.

Přišla za námi doktorka Samková: Svědek z kauzy Parkanová trpí, pomozte
Foto: Hans Štembera
Popisek: Advokátka Klára Samková

Podplukovník Karel Daňhel, který měl na Generálním štábu AČR na starosti zpracovávání posudků ke zbrojním zakázkám, se totiž nedávno rozhodl veřejně promluvit o tom, že na nákup vojenských letadel CASA měl prý značně tlačit tehdejší náměstek na resortu obrany Martin Barták.

Prakticky souběžně s tím se najednou vynořilo jeho obvinění z pohlavního zneužití nezletilé dívky. Daňhelova známá z Bohumína ho totiž měla požádat, zda by nepomohl její dceři v Praze vybrat šaty za večírek k ukončení základní školy. Ten ji po Praze doprovázel po obchodech a do druhého dne přespali v hotelu, protože Daňhel nechtěl dívku vodit na vojenskou ubytovnu. Dvíka ale později přiznala, že si obvinění ze zneužití vymyslela, protože na ni údajně policie značně tlačila. Celá věc ale může souviset i s jeho rozvodovým řízením, neboť v této souvislosti ho už na podání jeho manželky policie také prošetřovala.

„Sundejte ze mě tu mrchu“

Advokátka Klára Samková, která má ze své praxe s rozvodovými řízeními bohaté zkušenosti, pro ParlamentníListy.cz podrobněji rozebrala podrazy a falešná obvinění, která často ženy na své manžele při rozvodu vytahují, či spíše vymýšlejí.

Doktorka Samková nedávno vydala knihu o rozvodech s příznačným názvem „Zbavte mě toho pitomce/Sundejte ze mě tu mrchu“ a prostřednictvím redakce ParlametníchListů.cz by ji Karlu Daňhelovi ráda věnovala. Kniha je pro něho připravena v redakci PL.cz.

Podle Samkové jde v Daňhelově případě o typický postup, jak bývalého manžela vydeptat, aby ztratil jakoukoli sílu a vzdal se dítěte, majetku, rodiny, naprosto všeho a čehokoliv. „Má to několik klasických stádií, kdy žena nejdřív obvykle obviní muže z domácího násilí, potom eventuálně že ji znásilnil a další postup je takový, kdy je muž obviněn, že pohlavně zneužívá svoje děti a to bez ohledu na pohlaví,“ popisuje praxi mnohých zhrzených žen.

„Právo je samozřejmě postavené na tom, že nemůžete dělat negativní důkaz, nelze dokázat, že se něco nestalo. Já vím o případech, kdy mezi dítětem a otcem panoval naprosto normální vztah. Třeba spolu leželi na pohovce nebo se opalovali na slunku a je přece normální, že dítě se svých rodičů dotýká a je to přímo jeden z výchovných elementů, dítě potřebuje pocit fyzických doteků,“ podotýká Klára Samková.

Dítě místo stromu namalovalo kaktus. Prý znamení násilí

„Ženy si tyhle věci ale fotí a zakládají je do spisů jako důkazy perverzity, že třeba ten muž si šel se svým dítětem po obědě lehnout. Prostě situace, které jsou naprosto běžné v normálních rodinách, jsou účelově dezinterpretovány,“ popisuje své zkušenosti z advokátní praxe.

Podle jejích slov je přece normální, když se třeba desetiletá holčička válí na polonahém muži v trenkách, tedy na svém otci. Může to na první pohled vypadat hrozně, ale je to úplně normální. Tato problematika je prý i jedním z témat, kde se projevují špatné zvyky soudních znalců.

„Já jsem o tom četla americkou studii, kdy oni vykládali, že dítě mělo za úkol nakreslit strom a dítě nakreslilo obrovský kaktus. A psychologové to interpretovali jako falický symbol s tím, že tam pravděpodobně dochází k domácímu násilí. Drobný problémeček však byl, že dítě žilo v Texasu, strom široko daleko nikde a tenhle kaktus jim prostě rostl na dvoře,“ uvádí pro příklad známá advokátka.

Žalujte je o půl milionu, bez pardonu!

Tímto způsobem pak podle její zkušenosti dochází k naprosto strašlivým věcem i v českém právu. „Mám s tím bohužel bohaté zkušenosti a případ pana Daňhela, jak byl interpretován médii, protože já ho jinak neznám, mi připomněl úplně přesně tyhle věci,“ dává souvislost se snahou znevěrohodnit Daňhela jakožto svědka v případu nákupu letadla CASA.

„Tam je totiž ještě jedna zásadní věc. Pokud je mi známo, tak to děvče podalo to trestní oznámení několik málo dnů před svými patnáctými narozeninami a ještě před tím, než těch patnácti let dosáhla, to vzala zpět. Jenže za to dítě jsou zodpovědní rodiče a já jsem přesvědčena, že v těchto případech by se měla uplatňovat žaloba na ochranu osobnosti,“ míní Samková.

Pomstychtivá manželka a letouny CASA

Být na Daňhelově místě, tak by prý matku té holčičky zažalovala o půl milionu korun a to naprosto bez pardonu. „Je zcela evidentní, že u něho došlo k závažné psychické újmě a já bych to na jeho místě hnala do extrému, protože ten člověk nemá co ztratit,“ vyzývá Karla Daňhela.

Podle doktorky Samkové je pak nanejvýš pravděpodobné, že pozice zhrzené manželky, která se mu nyní mstí, může souviset i se snahou Daňhela znevěrohodnit jako klíčového svědka v kauze CASA.

„Tohle je přesně ta situace, které se věnuji ve své knize ‚Zbavte mě toho pitomce/Sundejte ze mě tu mrchu‘, sice nikoli co se týká vysokého vojenského důstojníka v postavení svědka, ale toto jsou věci, které jsou dnes běžným nástrojem, bohužel musím říci žen, které se mstí svým bývalým manželům z nejrůznějších důvodů. Anebo jen chtějí peníze,“ konstatuje nevesele advokátka.

Je to trénovaný voják, ať nabere síly a brání se

Proti těmto věcem je dle jejích slov potřeba tvrdě systémově bojovat, aby k podobným zrůdnostem už nemohlo docházet. „Myslím si, že pan podplukovník Daňhel, jak říká Ezop, že z každé bajky má vzejít nějaké ponaučení, tak se domnívám, že by i z tohoto nějaké ponaučení mělo vzejít a pan Daňhel by měl nabrat síly, koneckonců je voják a je na to trénovaný, aby snesl nějaké zátěžové situace a tímto způsobem aby se zastal i dalších mužů,“ navrhuje.

„On teď má jedinečnou šanci se zastat všech ostatních mužů, kterým je tímto brutálním způsobem dost ubližováno. Tím by celá ta kauza dostala alespoň nějaký smysl,“ uzavírá doktorka Klára Samková, která pplk. Daňhelovi v redakci ParlamentníchListů.cz nechala svoji zmiňovanou knihu.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …