Přítel českých Vietnamců: Vím, jak zatočit s jejich drogovými gangy

13.05.2012 18:53

Většina Vietnamců v pěstírnách marihuany jsou jen pěšáci, reaguje na alarmující reportáž TV Nova, kterou odvysílala v týdnu, předseda Česko-vietnamské společnosti (ČVS) Marcel Winter. A navrhuje řešení, jak zatočit s pěstírnami. ČEZ by prý měl ze svých prostředků nakoupit monitorovací vozy a během pár měsíců je po problému.

Přítel českých Vietnamců: Vím, jak zatočit s jejich drogovými gangy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ilustrační foto.

Vietnamské drogové gangy v ulicích vyzbrojené samopaly vz.61 Škorpion, luxusní staré vily produkující měsíčně stovky kilogramů silné marihuany a válka v ulicích nebo alespoň v pražské tržnici SAPA. Tan působí středeční reportáž TV Nova o posledních úspěších pražských protidrogových policistů v boji s nelegálním pěstováním nejoblíbenější lehké drogy, kterou podle statistik užívá stále více mladých lidí nejen v ČR. Podle policistů se Vietnamci vyzbrojují, aby dokázali své pěstírny ochránit před konkurencí, která jim výsledky jejich pěstitelského umu často odcizí.

Šéf ČVS Marcel Winter ale vidí situaci jinak. Vietnamci, které policisté na místě zásahu proti pěstírně často najdou, nejsou prý většinou majiteli ale pouze tvrdě pracujícími dělníky těchto velkopěstíren, které se z opuštěných zemědělských objektů na venkově stěhují do pronajatých bytů a domů v Praze. Podle Wintera je zájem o vietnamské ´zahrádkáře´ způsoben jejich snášenlivostí klimatu. "Tady v Česku těžko seženete někoho, kdo by vydržel takové vedro a vlhko a ještě v těch 35 stupních dokázal pracovat. Vietnamští dělníci žijící v Česku ovšem tuto práci evidentně zvládnou," vysvětluje domnělou hegemonii v oblasti trhu s konopím Winter.

Pěstírny vlastní nejen Vietnamci

Vlastníci pěstíren se podle předsedy ČVS rekrutují spíše ze zemí na západ o českých hranic, zejména pak z Nizozemí nebo Německa. Zejména holandští občané pak mají na velkopěstírnách v ČR velký zájem. To ostatně potvrdil parlamentnímListům.cz i člověk s drogovou scénou v Nizozemí obeznámený. "Pěstování ve velkém je v Holandsku stejný problém jako tady. Ale v ČR je menší riziko odhalení," uvedl muž, který si z pochopitelných důvodů nepřál být jmenován.

Na menší riziko pro české velkopěstitele upozorňuje i Winter. A rovnou nabízí řešení. Energetický gigant ČEZ by měl z části svých zisků nakoupit speciální měřící vozidla která dokážou pěstírnu odhalit. "Pro každý kraj by bylo k dispozici jedno dodávkové auto vybavené měřícím přístrojem, který ihned odhalí jakoukoliv pěstírnu marihuany, protože díky velkému odběru elektrické energie na obrazovce přístroje tento objekt jasně bíle září. Firmě ČEZ by to ušetřilo často nezaplacené milionové dluhy za odběr elektrické energie právě na provoz těchto pěstíren konopí a policie by nemusela řadu měsíců tyto kriminální gangy monitorovat a měla větší úspěšnost," navrhuje Winter.

Nevýhodná investice a ušetřené miliony

Pro zahraniční investory by tak prý produkce marihuany v ČR s pomocí Vietnamců ztratila atraktivitu. Vybavení velkopěstírny se totiž pohybuje v řádu milionů korun (Winter uvádí pořizovací náklady 2-4 miliony), přičemž pokud by policie takovou pěstírnu s pomocí techniky odhalila během pár měsíců, jednoduše by se taková investice nevyplatila. "Nikdo z vlády, ministerstva vnitra, policie ani ČEZ do dnešního dne na moji žádost a výzvu nereagoval. Proto znovu veřejně vyzývám vládu, ministerstvo vnitra, policii i ČEZ k urychlené realizaci tohoto projektu, který by ČR zbavil všech pěstíren marihuany a potrestal několik desítek vietnamských kriminálníků," uvedl pro ParlamentníListy.cz Winter a přiznal, že na pěstování v ČR se podílejí i Vietnamci.

Informace o gangsterech vyzbrojených samopaly pak považuje předseda ČVS za vyloženě alarmující. "Vyzývám všechny organizace Vietnamců u nás k ukončení pohodlného mlčení a k aktivnímu boji proti vietnamským kriminálním gangům zde působícím. Nadané a velmi dobře se učící vietnamské děti si zaslouží mít klid a pohodu, nikoliv být neustále vystavováni zasloužené kritice Vietnamců porušujícím naše zákony," doplnil Winter. VČesku podle Wintera žije nyní asi 56 tisíc Vietnamců. Část z nich jsou lidé, kteří se kvůli cestě do Česka ve Vietnamu zadlužili, po přicestování do Evropy zde nenašli práci a nyní tak ochotně kývnou na pracovní nabídku od kohokoliv.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Václav Ivánek

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

15:15 Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

Kniha Spiknutí, která byla v minulém týdnu v pražském Arcibiskupském paláci slavnostně uvedena na tr…