Proces v TOP 09: Kritik politika - sebevraha dostal padáka

21.03.2012 17:10

VÍME PRVNÍ Výkonný výbor TOP 09 ve čtvrtek definitivně vyloučil ze strany šéfa chebské buňky Jana Kopičku. Ten v minulosti kritizoval praktiky bývalého předsedy karlovarské TOP 09 Josefa Malého, který spáchal před týdnem sebevraždu, pravděpodobně kvůli finančním podvodům.

Proces v TOP 09: Kritik politika - sebevraha dostal padáka
Foto: Hans Štembera
Popisek: Sněm TOP 09 v Hradci Králové

Kopička po jednání Výkonného výboru, který o jeho bytí a nebytí rozhodoval, neskrýval zklamání. „Ve čtvrtek jsem absolvoval audienci na Výkonném výboru TOP 09 a sděluji, že bylo dobojováno. Podle pozvánky jsem se dostavil v 16 hodin na jednání Výkonného výboru. V 18 hodin jsem byl konečně pozván do sálu, kde bylo 44 členů uvedeného orgánu. Předsedkyně smírčího výboru přednesla jejich rozhodnutí, pan Kalousek uznal, že peníze nebyly majetkem TOP 09 a proto nebylo možno špatně hospodařit s majetkem strany. Ve svém sdělení jsem uvedl, že jsem si o TOP 09 myslel, že se jedná o stranu slušnou a konzervativní, moje zkušenost však je opačná, dvakrát jednali o mně a pokaždé beze mne, předseda, místopředseda ani generální  sekretář mi ani neodpověděli na dodejkou doručené dopisy spojené s odvoláním. Moji komunikaci s médii označil pan Kalousek téměř za zločin a já jsem odešel. Výbor následně hlasoval a vyloučil mne. Tím moje angažmá na téma politika skončilo,“ sdělil ParlamentnímListům.cz první dojmy z proběhlé schůze Kopička.

Spáchal sebevraždu uprostřed vyšetřování

Kopička byl ze strany vyloučen, oficiálně kvůli financování vlastní chebské buňky přes občanské sdružení. Tento postup není nezákonný, pouze odporuje stanovám strany. To, že se nejednalo o postup, který by čemukoliv odporoval, nakonec potvrdil i Smírčí výbor strany, když se připojil na stranu odvolatele. Podle Kopičky se však za jeho vyloučením skrývá něco docela jiného. „Kritizoval jsem šéfa karlovarské TOPky Malého, což je, resp. byl Kalouskův dlouholetý přítel. Vadilo mi, že se na poradách s ním řešilo jen kdo co a na koho má. Klíčové politické otázky šly stranou, proto se mě Malý chtěl zbavit a zahájil se mnou řízení,“ připomíná redakci Kopička, kterému zároveň vadilo, že Malý byl spojován s celou řadou kauz, což se prý negativně přeneslo na celou stranu.

Josef Malý spáchal minulý týden dokonce trojnásobnou sebevraždu, když si v garáži svého domu podřezal žíly, spolkl prášky a navíc se udusil výfukovými zplodinami. Zdroj blízký policii redakci prozradil, že u Malého byla na minulý týden ohlášena domovní prohlídka a podle dalších informací  se vyšetřování nevyhne ani firma manželky zesnulého funkcionáře. Malý byl také v poslední době skloňován v souvislosti s vyšetřováním Karlovarské teplárenské a.s., kde působil jako člen představenstva.

Kvůli "desátku" vyloučen, dar pro stranu nevadí

Ze 44 členů výkonného výboru se jako jediný zdržel hlasování poslanec Rudolf Chlad. „ Bylo to z toho důvodu, že v minulosti rozhodla strana o jeho vyloučení, aniž by Kopička byl přítomen na jednání. To mi prostě nepřijde správné. Jinak o financování jeho kampaně neznám detaily,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz Chlad. Místopředsedkyně TOP 09 Helena Langšádlová byla jednou ze 43, kteří zvedli ruku pro Kopičkovo vyloučení. „Jsem přesvědena, že pan Kopička postupoval v rozporu s pravidly Topky. On obcházel stanovy strany, aby nemusel platit 10procentní marži do centrální kasy,“ řekla redakci Langšádlová.  Podle členky VV Kateřiny Šiškové se Jan Kopička dopustil jednání, které poškozuje TOP 09. Stejného názoru je i ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek. To, že Kopička podle výroční zprávy TOP 09 daroval v roce 2009 straně 30 tisíc korun, což je pětinásobek nestrženého desátku, kterým údajně poškodil stranu -  už asi nikdo z hlasujících nevnímal.

Anketa

Bylo podle Vás vyloučení Kopičky spravedlivé?

15%
hlasovalo: 203 lidí

Jediný trest

Jenže stejně jako Kopička se při financování kampaně 2010 zachovalo více jak sto předsedů místních organizací TOP 09. Nechtěli přispět do fondu solidarity a veškeré jimi sehnané prostředky investovali do vlastní kampaně přímo a na žádný centrální účet, jak přikazují stanovy, peníze neposílali.

"Ano, platili jsme si kampaň ze svého, tiskoviny i jiné náklady, nevěděl jsem, že se na nás pokyn vztahuje," přiznal pro ParlamentníListy.cz předseda MO Hořice Vít Kotrbáček. „Část jsem platil ze svého důchodu a něco hradili straničtí kolegové, letáky, billboardy, pivní stan, atp., ale na centrální účet jsme neposílali nic,“ potvrdil ParlamentnímListům.cz i předseda MO Český Těšín Jaroslav Dembinni.

Je trochu s podivem, že jednotlivé krajské revizní komise, kterým generální tajemník strany na popud naší redakce nařídil v této souvislosti vyšetřování, nic nezjistily. „V souvislosti s výsledky kontroly v jednotlivých krajích je možné konstatovat, že nebylo zjištěno, že by někdo další (kromě Kopičky) organizoval v rámci TOP 09 zakládání zvláštních účtů pro účely financování aktivit TOP 09,“ sdělila v úterý tisková mluvčí strany Alžběta Plívová. 

Už to má za sebou

Porozumnění vyjádřil Kopičkovi bývalý straník docent Roman Šmucler. „Poznal jsem Vás jako člověka, kterému šlo o to, aby to v této zemi šlo k lepšímu. Přiznám se, že jsem prošel něčím podobným, jen jsem to nedotáhl tak daleko, když mě pan Ing.Malý "nechal odejít z kandidátky" s pomocí Prahy či na příkaz z Prahy (dodnes nevím a také mě nepřijali), tak jsem toho nechal. V zásadě- je pravda, že nás pan Kalousek vyškolil v politice a svým způsobem mu podějkujme za "univerzitu". Člověka to opravdu posunulo a vidí věci jasněji,“ uvedl v korespondenci Šmucler.

 

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Pavel Kozdera

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …