Profesor onkologie chce udělat jasno: Protonová léčba je prý výhodná

12.09.2013 17:37

Jak se Parlamentní listy dozvěděly z dobře informovaných zdrojů, chystá se příští týden výbor Společnosti radiační onkologie, biologie a fyziky (SROBF) vedený profesorem Jiřím Peterou na setkání členů výboru rázně ukončit všechny diskuse kolem protonové terapie podněcované zejména lobystickými skupinami provozujícími v České republice zastaralá soukromá zdravotní zařízení.

Profesor onkologie chce udělat jasno: Protonová léčba je prý výhodná
Foto: Proton Therapy Center
Popisek: Logo Proton Therapy Center (PTC)

Právě SROBF je totiž nejpovolanější autoritou v léčbě ozářením nemocných s rakovinou a nechce již nadále dopustit zpochybňování nejmodernější metody a svých dřívějších prohlášení. Již před lety totiž dospěl k závěru, že jasný přínos má protonová terapie nejméně pro několik tisíc pacientů ročně.

Je totiž známo, že se Česká republika stala terčem posměchu zahraničních specialistů, kteří si neumějí vysvětlit boj proti nejnovější léčebné metodě, kterou se všechny ostatní země chystají zavést. Zatímco pražské protonové centrum již desátý měsíc léčí pacienty, dalších více než 30 center v okolních státech se teprve dokončuje. A právě SROBF chce, aby se české onkologii vrátila dřívější prestiž a zabránit hrozící ostudě. Namísto využití skutečnosti, že patříme k absolutní světové špičce a čeští pacienti se mohou v daleko větší míře léčit doma, je protonové centrum plné cizinců. Češi, kteří nechtějí být zbytečně ozářeni fotony nevratně poškozujícími zdravé orgány, si musí náklady díky bojkotu českých zdravotních pojišťoven hradit sami.

Je prokázáno, že zejména u dětských pacientů jsou protony, které ničí především nádor a jen málo poškozují zdravou tkáň při pronikání do těla, nezpochybnitelným přínosem. Lékaři z texaského Andersonova centra kupříkladu zveřejnili studii, která porovnává fotonovou a protonovou léčbu mozkových nádorů u dětí. Zatímco po fotonové léčbě klesalo IQ v následujících třech letech vždy o více než 10 bodů za rok a z dětí se stali pro zbytek života nesvéprávní jedinci, protony znamenaly úbytek pouze 0,1 bodu ročně.

Jejich vhodnost na základě porovnání ozařovacích plánů je jasně prokázána i u nádorů plic, prostaty, hlavy a krku, mozku a kromě dalších také slinivky břišní. Po klasické léčbě karcinomu prostaty jsou prakticky všichni muži impotentní, zatímco protonová terapie má přesně opačný výsledek. Také v případě rakoviny slinivky, která je považována za takřka 100% smrtelné onemocnění, se nyní jeví dobrá šance na úspěch. Moderní technologie využívající protonový svazek je přitom pořád na počátku svých možností a s každým pacientem se hranice posunují.

Tato složitá technologie je mnohem nákladnější než dosavadní přístroje a tomu odpovídá i vyšší cena za léčbu. Zástupce protonového centra Vladimír Šulc však oponuje: „Na celý proces je potřeba dívat se daleko komplexněji, než jak to až doposud dělají zdravotní pojišťovny a bohužel i ministerstvo zdravotnictví. Jak asi zatíží systém veřejného pojištění člověk, který se doživotně musí léčit z následků nežádoucích vedlejších účinků ozařování nebo jaký život čeká dítě, které se kvůli ozáření míchy nebude moci normálně vyvíjet a růst. U dospělých pacientů vydělá kromě nich i celá společnost, v případě dětí snad nikdo soudný nemůže pochybovat, co je pro ně lepší. Kupříkladu Velká Británie posílá před dokončením vlastních center děti do USA, kde za ně platí částky od třech milionů korun, tedy násobně víc, než stojí léčba v Praze.“

Petici Hlas pro život, kde se občané domáhají zařazení protonové léčby do systému onkologické péče, podepsalo již víc než 150 000 lidí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: lze

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

4:44 Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

Prozradil pirátský poradce Petr Beneš z pražského magistrátu citlivé informace protistraně, s níž se…