Protiromské protesty v Plzni: Zadržen regionální šéf zelených

24.08.2013 21:30

REPORTÁŽ Překvapivým vyústěním protiromského pochodu bylo zadržení 12 přítomných z tábora „antiprotestujících“ v Plzni, z nichž jeden je známý plzeňský aktivista, nyní šéf Strany zelených v regionu Martin Marek. Ten neuposlechl výzvy policistů k umožnění průchodu protestujících.

Protiromské protesty v Plzni: Zadržen regionální šéf zelených
Foto: Michal Drabík
Popisek: Demonstrace v Plzni

Skupina kolem 250 protestujících, ze kterých snad jen polovinu můžeme označit za radikály a možná ještě méně za extremisty, se s notným časovým  zpožděním sešla na plzeňském náměstí. Věkový průměr byl hluboce pod 30 let, následovalo je množství „mlaďasů“, povětšinou bikerů, kterým zdaleka ještě nebylo osmnáct.

Valenta: Radikalizuje se mládež, která o historii nic neví

„To je velmi znepokojivý fakt,“ řekl pro ParlamentníListy.cz městský a krajský zastupitel za KSČM Jiří Valenta. „Radikalizuje se mládež, která o historii nemá ani potuchy a která snadno podlehne líbivým frázím a jednoznačným heslům." Totéž vyjadřovali i v okolí stojící občané, byť řada z nich na volání holých hlav „Cikáni do práce“ souhlasně pokyvovala hlavou. Když toto heslo v upravené podobě – „Náckové do práce!“ zaznělo z opačné strany „barikády“, vyvolalo to ve skupině pravicových radikálů bujné veselí.

Při odchodu z náměstí Republiky pokračovali protestující Františkánskou ulicí, kterou téměř na půl hodinu zatarasili těžkooděnci. Důvodem byla především neplánovaná bohoslužba, kterou organizovala skupina mládeže právě kolem „zeleného“ Marka.

„To je docela problematická záležitost,“ hodnotil situaci Valenta. „Ještě, že jsou tu jenom mladíci a pomalu děti a ne to silné jádro, které by určitě vyvolalo konflikt s policií, že nemohou dále procházet.“ Výbušná situace, se kterou nepočítaly všechny přítomné strany včetně policie, mohla eventuálně skutečně být velmi konfliktní, protože protestující v pochodu byli doslova uzavřeni mezi policisty na malém úseku ulice a v zadní části „průvodu“ byla řada „čumilů“, včetně lidí s malými dětmi.

Počítaly se politické body

„Policie varovala lidi, aby nechodili do trasy pochodu,“ vykřikoval do megafonu Martin Marek. „Jako by záměrně nechtěli, aby lidé vyjádřili svůj názor a aby svou přítomností nedemonstrovali spolužití s romským etnikem.“ Radnice totiž důrazně varovala občany i návštěvníky Plzně, aby se pokud možno vyhnuli celé akci.

Na shromáždění, které odsuzovalo tento pochod, se podle přítomných „přiživily“ i některé politické strany i organizace – nejen Strana zelených, ale také TOP 09 a obecně prospěšná společnost Plzeň 2015. „Už se sbírají body pro volby,“ zněly hlasy v okolí. V pestré směsici zase především mladých lidí, od anarchistů počínaje přes undergroundové umělce až po nemálo velmi problematických osob evidentně ovlivněných alkoholem či v „rauši“, jako by mizel společný záměr zastavit radikály tolerancí. Občas bylo slyšet třeba „Buďme černo-bílí,“ nebo „Změňme systém“, ale hlavní bylo pískání a mnohdy hanlivé poznámky.

Společnost se dále radikalizuje, zklidnění se „nenosí“?

„Já tam vidím lidi, kteří v životě nepracovali,“ prohodil jeden z diváků antiprotestního mítinku. „Jestli tohle je teda opozice proti náckům, tak to se máme v budoucnosti na co těšit.“ Pobíhající psi bez vodítka a náhubku, dívka čichající nějakou omamnou látku přímo na schodech u památníku, kde se odehrály projevy, to všechno dostalo určitou pachuť vyřizování účtů a nesnášenlivosti.

„Když náhodný divák uvidí pochodující takzvané radikály, kteří s českou vlajkou zpívají tu českou hymnu, jindy zase úryvky z Kryla, může si udělat jiný názor. To je nebezpečné pro budoucnost, protože pak může někdo snad i oprávněně namítnout, že na jedné straně vidí zhulené smažky a propagaci anarchie a na straně druhé pořádek pod pevnou rukou,“ řekl jeden z mnoha zvědavých diváků, stojících nedaleko místa možného kontaktu obou skupin.

Podle primátora Martina Baxy (ODS)  se k pravicovým radikálům občané Plzně nepřidali. Pravdou jistě je, že téměř tisícovka státních i městských policistů, desítky aut, magistrátních a obvodních úředníků a samozřejmě policejní vrtulník, „pobývající“ více než tři hodiny ve vzduchu, přijdou daňové poplatníky velmi draho…

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Václav Fiala

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

4:44 Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

Prozradil pirátský poradce Petr Beneš z pražského magistrátu citlivé informace protistraně, s níž se…