Radek John se raduje z očištění Petra Lessyho: Byla to Nečasova šikana. Kalousek křičel a lhal

15.10.2013 16:46

Pokud se v kauze Petra Lessyho nakonec ukáže, že byl jako někdejší policejní prezident šikanován a jeho stíhání tak bylo nezákonné, pak by se měla začít řešit i role Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) - a to kvůli podezření, že byla používána politiky z ODS na "likvidaci nepohodlných osob".

Radek John se raduje z očištění Petra Lessyho: Byla to Nečasova šikana. Kalousek křičel a lhal
Foto: Hans Štembera
Popisek: Čestný předseda VV Radek John

ParlamentnímListům.cz to řekl bývalý ministr vnitra Radek John. Podobný názor ale má i stínový ministr vnitra za ČSSD Jeroným Tejc.

„Mne bude nyní hodně zajímat postup Generální inspekce bezpečnostních sborů, a to, jak je možné, že postup v kauze Petra Lessyho byl kryt i státním zastupitelstvím,“ řekl bývalý předseda poslaneckého klubu ČSSD Jeroným Tejc ParlamentnímListům.cz v reakci na zprávu médií, že Městský soud v Praze zastavil před několika dny stíhání bývalé hlavy policejního sboru Petra Lessyho, jenž čelil obvinění z pomluvy svých kolegů.

Odůvodnění verdiktu sice prozatím není známo, ovšem pokud by soud označil stíhání Lessyho od začátku za nezákonné a navíc i řekl, že Lessyho odstranili z funkce protiprávně, tak by se Lessy mohl vrátit do funkce šéfa policejního sboru. To by ale znamenalo, že policie by náhle měla dva policejní prezidenty; v jejím čele nyní stojí totiž Martin Červíček. Rozhodně tvrdý oříšek by tak musel řešit ministr vnitra v demisi Martin Pecina.

„Pokud soud řekne, že pan Lessy byl obviněn šikanózně a měl zůstat jako policejní prezident, budu mít v tom okamžiku dva policejní prezidenty, pan Lessy se vrátí do služebního poměru… Já se ale budu muset s pány domluvit, jak budeme pokračovat," prohlásil k tomu pro Českou televizi prozatím Pecina. Dal tak najevo, že ani on neví, jak zní odůvodnění verdiktu, objevují se tak podle něj pouze domněnky.

Představy sdělí až Pecinovi

Podobný „vyčkávací“ postoj zaujal ke své kauze i sám Lessy. Také čeká na odůvodnění a poté se chce vrátit do funkce šéfa policie.

„Určitě mám nějaké představy, ale ty sdělím jako prvnímu ministrovi vnitra. Také počkám, jak se zachová stávající policejní prezident, protože některá jeho vyjádření ze září roku 2012 o jeho funkci a mém případném očištění mě vedou k tomu, abych počkal, jak se k tomu postaví," podotkl Lessy.

Bývalý ministr vnitra za Věci veřejné Radek John, který trval na tom, aby předchozí policejní prezident Oldřich Martinů odešel a nahradil jej právě Lessy, má ovšem jasno.

John: Chodily na prezidium spojky s vazbou na ODS

„Ono se říká, že pravda postupně vyjde najevo, což se podle všeho začíná dít. Nám se podařilo prosadit policejního prezidenta, který byl nezávislý a který osvobodil policii od politických tlaků, od hlídání, kdy se přestaly referovat premiéru Nečasovi konkrétní věci, což dělal právě policejní prezident Oldřich Martinů. Mám dokonce svědky na to, jak Martinů se šéfem protikorupční policie jeli za Petrem Nečasem a dávali mu zprávy ze živého vyšetřovacího spisu o Liboru Michálkovi, neboť dokonce i Nečas v té kauze byl podezřele zapojen,“ zmínil překvapivě John pro ParlamentníListy.cz.

„Podle rozkazu policejního prezidenta Martinů z roku 2009 se totiž muselo všechno hlásit do systému a existovali lidé, kteří chodili na policejní prezidium, a byly i spojky na politické špičky ODS,“ rozhovořil se dále John. Podle něj až Lessy toto nařízení zrušil.

„Proto se mimochodem povedlo vyšetřovat Davida Ratha, aniž se to vědělo, i Janu Nagyovou,“ připomněl a zdůraznil, že Lessy byl odvolán šikanózně. „Odvolání Petra Lessyho bylo šikanózní a byl to poslední pokus Petra Nečase zatlačit policii zpátky do rohu, kde byla, aby nevyšetřovala žádné kauzy. My jsme ale od začátku říkali, že to je nesmysl a snaha zastrašit policii,“ podotkl John s tím, že ale věří, že Lessym "osvobozená policie" od praxe kurately ODS pak dává jistou naději, že policie takto funguje i dnes, kdy policii řídí Martin Červíček.

Na dotaz, jak by ale řešil on situaci, kdyby byl býval dnes ve funkci ministra vnitra, pokrčil rameny.

Je to ze zákona, že ho musí do funkce vrátit

„Ono to vyplývá ze zákona, že se Lessy bude moci vrátit do této funkce. Bude ale záležet na rozsudku, jestli bude zdůvodnění ve smyslu, že to bylo šikanózní odvolání a že byl od začátku nevinen a je nevinen. Pak se ze zákona Lessy vrací na místo policejního prezidenta a tak budeme mít vskutku situaci, kdy budeme mít dva policejní prezidenty. Podobná situace se ale už stala kdysi v Ústeckém kraji, kde byl odvolán státní zástupce. Ten se domohl u soudu, že jeho odvolání bylo protiprávní a najednou byli dva státní zástupci... Toto se tedy děje, když státní aparát začne dělat šikanu na politickou objednávku. Teď bude velmi záležet na domluvě mezi dvěma policejními prezidenty a ministrem vnitra. Ale musím zdůraznit, že pokud rozsudek bude znít, že postup státních orgánů byl šikanózní od začátku, tak by se věc měla řešit i na úrovni GIBSu. Podle mne by to mělo mít důsledky pro GIBS, která byla používána ze strany ODS na likvidaci nepohodlných,“ doplnil k situaci John.

Připomněl navíc i jednání sněmovního výboru pro bezpečnost loni v létě, kde Lessy promluvil o telefonátech od tehdejšího ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09). Lessy tehdy poslancům oznámil, že mu 4. července 2012 odpoledne několikrát volal Kalousek kvůli kauze vyšetřování nákupu letounů CASA pro armádu a tlačil na něj. Kalousek mu prý dokonce řekl, že "budou odstíháni všichni a nebude to dlouho trvat". Jenže tvrzení poté Kalousek popřel a poslancům řekl, že s Lessym mluvil o nákupu policejních aut. Měsíc poté byl Lessy odvolán, a to přesto, že výbor přijal doporučení, aby se naopak "odporoučel" Kalousek.

Kalousek křičel v televizi, že dostane všechny "do tepláků"

„Já jsem ten výbor tehdy řídil a pro mne naprosto klíčové bylo, že Petr Lessy řekl, že půjde klidně kvůli svým tvrzením na detektor lži, aby se jeho tvrzení ověřilo, zatímco Miroslav Kalousek na detektor lži jít nechtěl. Takže je jasné, kdo mluvil pravdu. Podle svědectví Františka Bublana dokonce před jednou z televizních debat Kalousek křičel po televizní chodbě, že dostane všechny vysoké policejní funkcionáře včetně Lessyho ´do tepláků´. Celá vláda ODS a TOP 09 směřovala k tomu, aby Lessy byl zničen, protože se policie posílala do kauz, které ohrožovaly politické dinosaury,“ zmínil ostře John.

Nakousl ale i věc, která se týká spekulací, že by snad měl být Červíček povýšen do hodnosti brigádního generála a odsunut na Slovensko coby styčný důstojník. Jako generál by pak měl jistotu pravidelných měsíčních výsluh ve výši současného platu, který činí bez odměn asi 82 tisíc korun.

Na Slovensko už šel i Kolář...

„V historii by to nebylo poprvé, kdyby takto někdo odešel. Už policejní prezident Jiří Kolář byl také styčným důstojníkem na Slovensku. Takže tato varianta tady už byla. Policejní prezidenti po odchodu z funkce míří do různých služeb, třeba policejní prezident Martinů je v Europolu. U Lessyho bude moc záležet na přesném znění rozsudku. Bylo by ale absurdní, aby se mu řeklo: Tak ty jsi ten hodný, tak ustup!“ dodal John.

„Já Radka Johna beru s rezervou a myslím, že byl ministrem vnitra na baterky, problematice vůbec nerozuměl a kromě silných prohlášení přivedl resort spíše do problémů,“ reagoval na slova Johna pro ParlamentníListy.cz stínový ministr vnitra za ČSSD Jeroným Tejc.

„Mne ale také bude zajímat postup GIBSu, a to, jak je možné, že tento postup v kauze Lessy byl nakonec kryt i státním zastupitelstvím. To je určitě věc, která kdyby se ukázala jako účelová, tak musí být také prověřena,“ uvedl dále Tejc.

Tejc: Musí se prošetřit jednání GIBSu

"Pokud by ale skutečně byl Petr Lessy definitivně uznán nevinným, tak to je něco, co pro mne není nijak překvapivé. Potvrdil by se totiž můj názor, že šlo o účelovou věc. Já jsem totiž od počátku upozorňoval na to, že v této věci selhala jak Generální inspekce bezpečnostních sborů, tak i ministr vnitra Jan Kubice, který podle mého názoru nezákonně rozhodl tak, že zbavil Lessyho funkce policejního prezidenta,“ zmínil dále Tejc a reagoval i na loňské jendání výboru pro bezpečnost.

"Po onom jednání výboru jsem byl přesvědčen, že to musí znamenat okamžitý odchod pana Kalouska z politiky, ale jak jsem překvapeně zjistil, znamenalo to nakonec odchod Lessyho. Následně bylo i jednání ministra vnitra Kubiceho zcela účelové a dokonce podle mého názoru i v rozporu se zákonem," řekl k tomu.

Podle něj by nyní bylo na místě, aby si ministr vnitra Martin Pecina nechal vypracovat právní analýzu s možností řešení. „Neboť to bude neobvyklá situace, kdyby se do sboru Petr Lessy vrátil,“ dodal Tejc ParlamentnímListům.cz.

Kubáček: Ukazuje se, že denunciační jednání má mantinely

Politolog Jan Kubáček pak redakci sdělil, že jej jednoznačně celá věc s Lessym těší.

„Neboť se ukazuje, že nemůžete někoho kriminalizovat, likvidovat jeho profesní čest, profesní pověst a profesní kariéru prakticky ze dne na den, čehož je případ Petra Lessyho důkazem. Pokud ale odůvodnění verdiktu tvrzení médií potvrdí, tak to bude velmi pozitivní signál nejen pro řadové policisty, ale obecně i pro všechny pracovníky v bezpečnostních sborech. Zkrátka se ukazuje, že přece jen určité nečestné, denunciační a manipulativní jednání má jisté mantinely a zatím není, zaplať pánbůh, všemi orgány státu bezhlavě vše odstíháno. Panu Lessymu ale rozhodnutí soudu lidsky přeji,“ uvedl Kubáček s tím, že nyní bude velmi zajímavé sledovat, jak si tuto zprávu vyloží veřejnost, neboť asi logicky budou tvrdá slova politici odsouvat na dobu po volbách. „Aby se tento případ nezpolitizoval a před volbami se tak nestal prostředkem různých útoků,“ zdůraznil.

I on si vzpomíná na jednání loňského výboru pro bezpečnost, který v podstatě odvolání Lessyho odstartoval.

TOP 09 paradoxně hovořila o uvolnění poměrů

„Mně ve spojitosti s tím přišlo nedávno velmi úsměvné, když jsem se od předsedy TOP 09 z rozhovoru dozvěděl, že právě ´topka´ pomohla jakoby svobodě a uvolnění poměrů a okovů ve sféře policie, policejních vyšetřovatelů a státních zástupců. Podle mne už nějak všichni pozapomněli, že jeden z těch, co atakoval vyšetřovatele, ale i nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana, byl právě ´topkař´ Miroslav Kalousek. Bude tak zajímavé teď sledovat, zda se tato věc bude připomínat. Ovšem obávám se, že politici i tuto kauzu takzvaně přemlčí a vrátí do hry naopak téma, které chtějí mít v ringu především oni. Jsem zvědavý, jak i sám Petr Lessy s tímto svým případem naloží, případně jestli nějaká iniciativa vzejde třeba z Rekonstrukce státu či z dalších občanských sdružení, které tohle téma mohou zvednout jako určitý symbol chování politiků,“ dodal Kubáček.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …