Radmila Kleslová v plné síle. Jen se podívejte, co Piráti a starostko-senátorka Chmelová provádí vlastním lidem

03.09.2019 17:45

Praze 10 se ParlamentníListy.cz věnují dlouhobě. Jedná se o městskou část, kde žije více než sto tisíc obyvatel. Pověst desítky však rozhodně není tím, čím by se měla chlubit. O nepořádku a nevyřešeném parkování jsme informovali několikrát. Prahu 10 v posledních volbách ovládl slepenec Vlasta (KDU-ČSL, STAN, Desítky pro domácí a nezávislých) spolu s ODS v čele s Filipem Humplíkem a Piráty v čele s Janou Komrskovou. Ani po roce jejich přímého úřadování však podle občanů nedošlo k žádným změnám. Dokonce naopak.

Radmila Kleslová v plné síle. Jen se podívejte, co Piráti a starostko-senátorka Chmelová provádí vlastním lidem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Radmila Kleslová a Adriana Krnáčová na sněmu hnutí ANO

Podle našich informací si však senátorko-starostka Chmelová zřejmě svoji činnost cení. Rozhodla se totiž, že občanům Prahy 10 zvýší daně. Ty, které jdou jako jediné přímo do rozpočtu obce - daně z nemovitostí. Připomeňme, že vedení hlavního města Prahy letos po dlouhých letech tlaku ze strany starostů přistoupilo na to, že si každá městká část stanoví výši místního koeficientu samostatně. Některé městské části jej nechají na stejné úrovni, jiné sníží a některé zvýší. 
 
 
Praha 10 se rozhodla pro variantu zvýšení. Oficiální magistrátem doporučený místní koeficient je 2,5. Desítková koalice chce koeficient ve výši rovných 5. Pro běžné občany to znamená, že by se jim daň z nemovitosti mohla zvýšit na dvojnásobek aktuální výše. Skutečný důvod je nasnadě. Vedení radnice si totiž na letošní rok připravilo rozpočet se schodkem. Oproti dřívějším letům se tak desítka dostala do takzvaného mínusu ve výši zhruba 700 milionů korun.
 
Dne 24. 6. 2019 se na Praze 10 konalo jednání zastupitelstva, na kterém však o zvýšení daní nepadlo ani slovo. Každopádně o den později na radě této městské části došlo ke schválení navýšení daně z nemovitosti, respektive přijetí usnesení o navýšení, a to v podstatě o sto procent. "Pro" hlasovali členové VLASTY a Pirátů. Hlasování se jmenovitě zdrželi tři zástupci koaličního partnera z ODS. To však byla jediná aktivita ze strany ODS, které proti zvyšování daní celostátně “bojuje”. 
 

Podle našich informací bývalá starostka Radmila Kleslová (ANO) vyvolala spolu s celou opozicí (ANO, Spojené síly pro Prahu - TOP09 a nezávislí, Starostové pro Prahu - Zelená pro desítku) mimořádné jednání zastupitelstva, jehož jediným bodem by mělo být téma usnesení rady o navýšení daně z nemovitosti. Opozice totiž se starostkou Chmelovou a Piráty nesouhlasí. Daně zvyšovat nechtějí. Navíc v roce 2011 přijalo zastupitelstvo usnesení č. 6/67/2011, kterým nesouhlasí se zvyšováním místního koeficientu. Podle našich informací je na Praze 10 dlouhodobě praktikované pravidlo, že jednou vyhrazené kompetence platí do doby, než jsou stejným orgánem zrušeny, nebo postoupeny jinému orgánu, což znamená, že zvýšení, či nezvýšení daní má řešit právě zastupitelstvo MČ. 

„Je pohrdáním občanů a zastupitelstva, že takto zásadní zvýšení daní, které zatíží jak podnikatele, tak běžné občany, neprojednala koalice v čele se starostkou Chmelovou na zastupitelstvu, které se konalo den před usnesením Rady Prahy 10. Tato Rada ve složení Vlasta, Piráti a ODS sice prezentují radnici jako takzvaně otevřenou, tedy takovou, která s občany vše diskutuje, ale v takto zásadní situaci rozhodne rada sama, a to dokonce bez zastupitelstva.

Anketa

Jakou roli sehrál ruský národ v dějinách Československa a České republiky?

hlasovalo: 22532 lidí
V případě vedení radnice naší městské části to není jen nehorázné zvýšení daní z nemovitostí, ale také jde o to, že bez vědomí zastupitelstva dochází k rušení služeb pro občany jako například zrušení dětské zubní pohotovosti, zrušení pohotovosti pro děti a dospělé v Malešicích, ale také dalších služeb, které městská část platila například hendikepovaným spoluobčanům (například rozvoz léků, pozn. red.). Občané, kteří nechtějí, aby se jim zvyšovali další daně, ti ať přijdou říct svůj názor na zastupitelstvo 11. září v 8:30,” uvedla pro ParlamentníListy.cz Kleslová. 

„Ne, o navyšování se nejednalo na žádném výboru, ani komisi. Nikde to nebylo probíráno. Minimálně nikde veřejně tak, aby se k tomu mohli lidé vyjádřit," dodala.

„Každý z Prahy 10 doplácí na neschopnost politiků z koalice Vlasta a Piráti Praha 10. A to doslova. Radním teď v kase chybí 80 milionů, o které přišli bezdůvodně zrušeným prodejem "ruiny" v Malínské. A tak jim tu díru dost možná zalátáte vy, z vašich kapes. Pokud vlastníte nemovitost, sáhnete podle jejich plánu do peněženky a na 80 chybějících milionů se složíte dvojnásobnou daní z nemovitostí. TOP 09 zvyšování daní odmítá a chce mimořádné zastupitelstvo,” uvedli na svém facebookovém profilu zástupci TOP 09. 

Mimořádné zastupitelstvo se má konat 11. září. Nicméně oproti běžnému standardu, kdy se svolává do odpoledních hodin tak, aby se jej mohlo zúčastnit co nejvíce lidí, jedenáctého září se bude konat již od 8:30. 
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

Tomio Okamura byl položen dotaz

Fakt si myslíte, že jsou Ukrajinci nacisti?

Proto, že se brání a brání svou zem nebo proč? Vy byste ČR nebránil, kdyby bylo potřeba? A nejsou Ukrajinci spíš hrdinové?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Odložené Vrbětice: „Policie se zachránila.” Obvinění Koudelky

4:44 Odložené Vrbětice: „Policie se zachránila.” Obvinění Koudelky

Zdaleka ne všichni dotčení hráči se smířili s policejním konstatováním o konci vyšetřování výbuchů v…