Radniční koalice v Ústí asi padne. ČSSD novou nepostaví

13.03.2012 18:12

Ani po pondělním večerním jednání členů ústecké TOP 09 není jasno, zda na místním magistrátu vznikne nová koalice. Úspěch malého politického sdružení Strana zdraví, sportu a prosperity přitom závisí právě na zastupitelích TOP 09.

Radniční koalice v Ústí asi padne. ČSSD  novou nepostaví
Foto: zdn.cz
Popisek: Šéf ústecké ČSSD Arno Fišera

 Pokud na nabídku SZSP kývnou, ČSSD ve vedení města končí. V opačném případě nemají ´Sportovci´ šanci sestavit jinou koalici a jejich spolupráce s modrými a oranžovými musí pokračovat.

Čtvrtek 15. března 2012. Po více než ročním působení končí angažmá ČSSD ve vedení magistrátu Ústí nad Labem. Koaliční ODS a její spojenec SZSP, díky níž má odrooranžové sdružení většinu v zastupitelstvu města, vypovídají dohoodu a oznamují novou spolupráce s TOP 09. Jen těsná většina devatenácti hlasů v 37 členném zastupitelstvu je podporována dvojicí zastupitelů hnutí Severočeši.cz.

Hra o rozpočet stále pokračuje...

Asi tak by mohl vypadat scénář čtvrtečního jednání ústeckých zastupitelů, pokud SZSP úspěšně završí svou taktiku, jak vyšachovat ze hry znepřátelenou ČSSD. Té ´Sportovci´ nemohou zapomenout, že si nepřála jejich účast v magistrátní koalici a díky tomu nyní ve městě existuje podivná koalice, kde ale má rozhodující funkci neformální podkoalice ODS a SZSP.

Jak ParlamentníListy.cz zjistily po pondělním jednání lidí z TOP 09, je takový scénář na spadnutí. K uzavření dohody zbývá jediné, avšak o to podstatnější- aby zastupitelé TOPky souhlasili s rozpočtem z dílny ODS a SZSP. Právě ten je pro celý magistrátní spor zásadní. "Nedohoda kolem rozpočtu je hluboká. Jsem velice překvapen v mnomentě, kdy ČSSD předkládá úspornější variantu než ODS, což je mi poměrně dost sympatické v okamžiku hlubokého zadlužení, které Ústí má," vidí situaci ve městě Jakub Zavoral z TOP 09.

Jeho strana už dříve deklarovala, že se chce s návrhem spravování městské kasy ze strany ODS důkladně seznámit. Jenže dosud prý neměla řádnou příležitost. SZSP sice koaliční smlouvu TOPce nabídla už předminulý čtvrtek, Zavoralovi lidé ji ale považovali za bianco šek a odmítli ji schválit, dokud neuvidí slíbený rozpočet. Zavoral sám se ke spolupráci s ODS a SZSP stáví spíše neutrálně, překvapilo jej totiž, že levicová ČSSD má větší snahu šetřit než ODS. Socdem také kritizuje požadavek ODS na navýšení prostředků pro ústecký dopravní podnik o několik desítek milionů kvůli nutné modernizaci.

...jinak je vše dohodnuto

"TOP 09 má nyní k dispozici návrh koaliční smlouvy, složení budoucí městské rady, základní programové body i návrh rozpočtu. Na posledním jmenovaném spolupracovala expertní skupina, ve které byli i zástupci TOPky. Shodli jsme se na některých jejich pro nás zajímavých návrzích, například aby byla vytvářena finanční rezerva na umořování městských dluhů," uvedl pro ParlamentníListy.cz Tomáš Jelínek ze SZSP. Na tahu je prý nyní Zavoralova strana, kterou čeká ve středu večer jednání Regionální rady a městských zastupitelů.

Výsledek jednání Jelínek nechce předjímat, nicméně vše vidí neutrálně. "Oni už schválili složení Rady i základní body koaliční spolupráce. Jejich požadavek zněl na přebytkový rozpočet, na což jsme rádi přistoupili," popisuje situaci Jelínek. Přesto se prý k němu dostávají rozporuplné zprávy z tábora TOP 09. "Já přitom nevidím důvod, proč by ke spojení nemohlo dojít, neboť návrhy změn v rozpočtu města jsme akceptovali a na složení Rady a základních bodech smlouvy se prý s námi shodnou," říká Jelínek.

Jeho slova potvrzuje i sám Zavoral. "Rozpočet jsme obdrželi v pondělí na regionálním výboru, takže jsme jej dosud neměli šanci prostudovat. Informace o shodě nad ostatními návrhy včetně složení Rady je správná," uvedl zastupitel TOPky.

Fišera z ČSSD: Zasloužíme si Nečasovu pochvalu

Podle informací ParlamentníchListů.cz ale vyjednávají aktivně i lidé z řad sociálních demokratů. "Na politické podrazy se těžko dělají protiopatření. Určitě nějaké kroky provádíme, ale jde o iniciativu jednotlivých zastupitelů," říká šéf ČSSD v Ústeckém kraji Arno Fišera. Doufá prý v rozum zastupitelů, kteří odmítnou další zadlužování města. "Je paradoxní, že my děláme to, co předseda ODS Petr Nečas hlásá. My bychom tak zasloužili pochvalu od jejich vedení z Prahy v situaci, kdy se zdejší skupinka chystá sebrat poslední kořist. SZSP je pak typický příklad pidihnutí, které nikdy nic nepřinese, ale dělá jen v politice nepořádek. Vždycky šlo jen o ´béčko´ ODS a podle toho také vypadají ta jednání za našimi zády. ODS otevřeně nejedná, na to má je. Věřím, že jejich současné jednání bude poučením pro voliče," nebere si servítky vůči SZSP Fišera.

Nelehká matematika- buď koalice s ODS v čele, nebo vše při starém

Postoj TOP 09 před čtvrtečním jednáním zastupitelů je tak klíčový. Šance, že by sociální dokraté ty občanské vyšachovali a postavili koalici na podobném základě, pouze bez ODS, je totiž defacto nulová. V ústeckém zastupitelstvu se totiž o největší počet mandátů dělí právě ČSSD (11) s ODS (9). K tomu, aby dosáhly potřebné většiny, musí obě partaje získat minimálně další dva kluby ze tří, které mají po pěti zastupitelích, aby získaly většinových devatenáct hlasů. Ale právě v tom je problém. Kromě složení Rady a programových prioritách se totiž TOPka a SZSP shodnou na naprosté nepřípustnosti spoluráce s KSČM, která je třetím z pětičlenných zastupitelských klubů. ČSSD pak s komunisty podle Arno Fišery klidně spolupracovat bude, tím ale odradí TOP 09. Kooperace s SZSP jako hlavním strůjcem změn ve vedení magistrátu pak logicky v úvahu nepřipadá. A výše uvedené samozřejmě platí pouze pokud budou jednotlivé kluby hlasovat jednomyslně.

 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Václav Ivánek

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…