Radši sport než marjánku! Zařval mezi huliči a zmizel. Byli jsme na demonstraci za legalizaci konopí

08.09.2022 8:32 | Reportáž

„V Praze jsou právě národní protidrogoví koordinátoři z celé Evropské unie. I proto se naše akce koná dnes," vysvětlil Pirát a šéfredaktor časopisu Legalizace Robert Veverka, proč se koná Million Marihuana March 2022 v hlavním městě právě ve středu. Kolem se rozdýmilo několik jointů a demonstranti vyšli na pochod.

Radši sport než marjánku! Zařval mezi huliči a zmizel. Byli jsme na demonstraci za legalizaci konopí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pochod a demonstrace za legalizaci konopí s názvem Million Marihuana March. Piráti byli u toho

„Radši sport než marjánku. Sportu zdar," ozval se chlapík, co procházel na Staroměstském náměstí v Praze mezi účastníky středeční demonstrace za legalizaci konopí Million Marihuana March 2022. Od pobavených huličů se mu dostalo odpovědi: „My chceme marjánku i sport!"

Koordinátoři v Praze

Nezvyklé datum demonstrace vysvětlil její organizátor a pirátský zastupitel Prahy 2 Robert Veverka mimo jiné i tím, že se v hlavním městě právě nyní sešli národní protidrogoví koordinátoři z celé EU. Každý rok jejich setkání pořádá předsednická země Rady Evropské unie, kterou je nyní Česko. Právě na setkání koordinátorů se také diskutovalo o dekriminalizaci a destigmatizaci uživatelů nelegálních látek.

Na stránkách Národního monitorovacího střediska pro drogy a závislosti drogy-info.cz k tomu tuzemský koordinátor pro protidrogovou politiku Jindřich Vobořil řekl: „Čtyřicet procent lidí do pětatřiceti let má zkušenost s konopím v EU a prohibice tomu nedokáže nezabránit. Okolo dvou milionů lidí v EU konopí užívá pravidelně. Zároveň polovina z drogových trestně právních kauz je stále spojena s konopím. Bude to obtížné, ale cestou je dekriminalizace, větší důraz na prevenci a pravděpodobně kontrolovaný trh. Jsem přesvědčen, že toto je něco, co se nedá zastavit. Země, které s tím přijdou dřív, budou mít větší možnost si říct, jak to udělat dostatečně opatrně a vlastně konzervativně."

Veverka v podmínce

„Největší nebezpečí konopí spočívá v jeho nelegálnosti. Současná prohibice má negativní dopady nejen na veřejné zdraví a lidská práva, ale neúměrně k výsledkům zatěžuje i veřejné rozpočty a orgány činné v trestním řízení při vymáhání represivních zákonů. Tresty za drogové delikty neodpovídají škodám, které pěstování či držení konopí mohou způsobit. Poskytování objektivních a ucelených informací o konopí současná legislativa a justice klasifikuje jako zločin. Je načase ukončit prohibici a vydat se cestou osvěty a vzdělávání, smysluplné regulace, která jednou provždy ukončí přísnou kriminalizaci konopí i jeho uživatelů,“ sdělil předseda spolku Legalizace.cz Robert Veverka před akcí.

Ostatně právě Veverka byl loni u Okresního soudu v Bruntále odsouzen za šíření toxikomanie, ale nepravomocně, protože se odvolal. Podle soudu časopis Legalizace, který vede, propaguje drogy. Policie během vyšetřování zkoumala šedesát čísel časopisu z let 2010 až 2020 a podle obžaloby tam našla více než dvě stě protiprávních skutků. Státní zástupce Jan Žalman tehdy v obžalobě vyjmenoval všechny články, které podle něj porušovaly zákon. Šlo například o recepty na jídla s obsahem konopí a další texty, které dle obžaloby vyzdvihovaly účinky látek a navozovaly dojem legality pěstování konopí a výroby drog z něj.

Marihuanový pochod

Přestože od letošního ledna v Česku platí novela zákona, která umožňuje více licencovaným firmám pěstovat a vyvážet léčebné konopí a zároveň zvyšuje povolené množství THC u veškerého konopí na jedno procento, nadále přetrvává konopná prohibice a stíhání dospělých lidí, kteří s konopím nakládají pouze pro osobní potřebu.

Na Staroměstském náměstí pod Mariánským sloupem, kde demonstrace a zároveň pochod za legalizaci konopí začaly, se sešlo kolem stovky lidí a poblíž byla zaparkována desítka policejních dodávek. V čele průvodu někteří účastníci dýmili jointy, jiní nesli místo transparentů z kartonu vystřižené marihuanové listy a další o marihuaně rapovali. Pochod se konal pod záštitou primátora hlavního města Prahy Zdeňka Hřiba a za podpory Pirátské strany.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Rychetský

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …