Rath působil jako floutek. Nečase ale zakladatel babyboxů chválí

24.05.2012 18:40

Když se řekne Ludvík Hess, napadá nás okamžitě babybox. Právě v jeho hlavě se totiž zrodil před několika lety nápad na schránky, do kterých budou moci matky v tíživé situaci beztrestně odložit své dítě. Jeho myšlenka měla řadu odpůrců i mezi politiky, Hess ale spory s nimi nikdy nevyhledával. Naopak, například i na Davida Ratha vzpomíná v dobrém.

Rath působil jako floutek. Nečase ale zakladatel babyboxů chválí
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Premiér Petr Nečas

„Státní vyznamení? Nikoli, cítil bych se tam mezi těmi stařečky, co si to zaslouží zcela nepochybně víc než já, hloupě. Patří to lidem za osobní statečnost, lidem, kteří strávili třeba i víc než deset let v komunistických lágrech – ne mně. Pro mě je vyznamenání to, když mi pošle fotku babička nebo matka dítěte, které chtěla odložit a které jsem to třeba rozmluvil. A ona je nyní šťastná, že ho má,“ říká pro ParlamentníListy.cz zakladatel babyboxů v Česku. Reagoval tak na fakt, že už byl dvakrát navržen na státní vyznamenání.

Od doby, kdy se v pražském GynCentru v Hloubětíně (slaví letos 20 let od svého založení) otevřel první babybox u nás, přitom už uběhlo sedm let. V současné době je v řadě měst po celé republice už babyboxů 50, naději na lepší život daly tyto schránky celkem 74 dětem.

Nemluvme jen o mně, bez statečnosti lékařů by babyboxy asi nebyly

Jak však Hess konstatuje, byl by nerad, aby se mluvilo v souvislosti s babyboxy jen o jeho jménu. Kdyby totiž prý před sedmi lety neprokázali velký díl statečnosti také lékaři Petr Pícha a Zdeněk Mayer, dost možná by babyboxy u nás vůbec nebyly.

„Primáře GynCentra Petra Píchu eviduju ve své duši jako člověka, bez jehož osobní statečnosti by nebyl babybox ani jeden. Umožnil mi jej otevřít v době, kdy byly všichni proti – ministerstvo zdravotnictví, ministerstvo práce a sociálních věcí, ministerstvo vnitra... A přitom tamní babybox za sedm let pomohl vstoupit do života už 17 dětem, což je úplně nejvíc mezi českými babyboxy. Petr Pícha je navíc zajímavý muž, jenž ke svým několika dětem adoptoval další. Žije s nimi v domečku v lesích u Příbrami a na klinice se kromě běžné gynekologie provozované na světové úrovni věnuje i plastické gynekologii,“ zdůraznil Hess.

Na Ratha vzpomínám v dobrém. Po svobodě chodí daleko větší "ryby"

Během svého sedmiletého boje za rozvoj a propagaci babyboxů, musel Hess jednat  s celou řadou politiků. Vzpomíná i na Davida Ratha, o němž se v posledních dnech hovoří z mnoha stran.

„Já na něj vzpomínám ve dvou rovinách. Pomohl mně, protože se několikrát pozitivně vyjádřil k babyboxům, podpořil je jako lékař, napsal i písemné vyjádření v tomto ohledu pro Neonatologickou společnost. V té druhé rovině na mě, jako člověka, působil jako floutek, ale to není podstatné,“ prozradil Hess.

Zadržení Ratha ho prý lidsky netěší. „Navíc, když člověk jen trochu věnuje pozornost kauzám, jež vyplývají v posledních letech na povrch, je jasné, že po svobodě běhají podstatně větší ryby, než Rath,“ myslí si Ludvík Hess.

Dodal, že ve své práci měl „tu čest“ se setkat i s Kateřinou Pancovou, druhou obviněnou v Rathově současné korupční kauze. Babybox instalovaný původně na okraji kladenské nemocnice se totiž po stavebních úpravách najednou ocitl v samém středu areálu, a tedy nemohl poskytnout žádanou anonymitu matce, která se rozhodne dítě odložit.

„Když jsem žádal o to, aby byl na mé vlastní náklady babybox přestěhován někam do klidnější části nemocnice, vedení nemocnice mě nevyslyšelo. Uvidím, zda se to podaří nyní, když tam došlo k takovým změnám – věřím, že ano, mám totiž podporu od primáře neonatologie Petra Lyera,“ svěřil se Hess ParlamentnímListům.cz.

Pochvala patří i premiéru Nečasovi

Hess má dobrou zkušenost i s jinými politiky – například pochválil premiéra Petra Nečase (ODS). „Napsal mně osobní dopis s tím, že babyboxy podporuje. Věděl dokonce i to, že jsem se několikrát ohledně nich setkal s Monikou Šimůnkovou, zmocněnkyní pro lidská práva. To mě potěšilo, protože z toho bylo jasné, že se opravdu o dění kolem babyboxů zajímal. Podporu mám i ve sněmovně a v Senátu, včetně jeho předsedy."

„Já sám jsem však zcela mimo jakékoli politické vazby,“ podotýká Hess.

Na závěr shrňme několik čísel: Všechny babyboxy dohromady ohřály 74 dětí, letos dvanáct, v loňském roce 22. Padesátý babybox byl otevřen v dubnu v Českých Budějovicích, posledním krajském městě bez "bedýnky".

Babybox nové generace pošle fotku dítěte do mobilu

„Od čísla 47 instalujeme babybox nové generace, zcela odlišný od toho původního. Na jeho výrobě se podílí Zdeněk Juřica a musím říct, že mně vychází úplně ve všem maximálně vstříc. Nerezová bedýnka má tak nyní dvoukřídlá dvířka otvírající se pomocí servomotorků po stisknutí jediného zeleně podsvíceného tlačítka. Žádná klika. Po vložení děťátka a aktivaci váhového senzoru se dvířka automaticky zavřou. Proti kolizi s rukama dárce nebo s děťátkem jsou dvířka kontrolována fotobuňkami. Prostor babyboxu je klimatizován, signalizace je daleko dokonalejší a odesílá i fotografii interiéru babyboxu, tedy odloženého děťátka. Babybox je evidován ministerstvem zdravotnictví jako zdravotnický prostředek, Úřad průmyslového vlastnictví chrání bedýnku i její název. Všechny zřízené babyboxy zdarma revidujeme, provádíme na nich servis a inovujeme je,“ vysvětluje ParlamentnímListům.cz Ludvík Hess.

"Děsí mě fakt, že za sedm let bylo do babyboxů v celé zemi už uloženo 74 dětí. Je to smutný důkaz jejich potřebnosti. Navíc tím, že se mnozí lidé ocitají ve stavu totální sociální tísně, nedá se očekávat, že by odložených dětí ubývalo. Tím, jak klesá u mnoha životní úroveň, ruku v ruce s tím hraje ovšem roli i obecně pokles morální. Všechny děti z babyboxů tak dostávají šanci na lepší život, než by jim zřejmě ve všech těchto případech mohli zaručit jejich biologičtí rodiče," řekl Hess.

Ten musel v loňském roce čelit také požadavku Výboru při OSN, který doporučoval, aby se český stát místo babyboxů spíše zaměřil na řešení příčin opuštění dětí. Již tehdy prohlásil, že vše mohlo vzniknout snad pouze na základě toho, že dotyčné osoby zřejmě vůbec neznají princip babyboxů. To se nakonec potvrdilo a tlak ustal.

„Je třeba mít na paměti i to, že odkládání dětí je záležitostí celohistorickou. Děti se odkládaly ve všech dobách, Arabové před Mohamedem je zahrabávali zaživa do písku, ve Spartě je házeli ze skály, když neprošly zdravotní komisí. Nějakou dobu děti házeli do Tibery, dokud papež nevydal nařízení, že musí být zřízena bedýnka, do které se můžou odkládat. A v Paříži byl v 18. století zřízen Hôpital des Enfants-Trouvés, do kterého bylo ročně odloženo šest až osm tisíc dětí z 18 tisíc, které se v té době narodily v celé Francii," uvedl Hess na závěr příklady z historie.

Jako zajímavost je třeba bezpochyby uvést to, že si je Ludvík Hess velmi dobře vědomý toho, že matky odkládají často své děti jen proto, že s nimi nemají kde být, kde přespat. I proto nalepil na babyboxy své telefonní číslo s větou ve smyslu: "Pokud sem chceš dát dítě, protože nemáš kde přespat, zavolej, pomohu ti i tvému dítěti." V nejbližší budoucnosti plánuje Hess i vybudování azylového domu na Hájku, kam by se mohly matky v nouzi uchýlit do doby, než vyřeší tíživou situaci. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …