Rathovi muži promlouvají: Nést peníze v krabici, to snad ne...

17.05.2012 13:15

V odposleších telefonních hovorů Davida Ratha a jeho "kompliců" bude zřejmě figurovat nesčetné množství osob. Třeba i Rathův poslanecký asistent nebo jeho krajský náměstek. ParlamentníListy.cz pátraly po tom, zda by je kvůli jejich příspěvkům v telefonních hovorech mohl čekat podobný osud jako právě Ratha.

Rathovi muži promlouvají: Nést peníze v krabici, to snad ne...
Foto: hns
Popisek: David Rath přebírá krabici s penězi, koláž

Zadržení poslance Davida Ratha a dalších sedmi lidí předcházela půlroční práce včetně sledování a odposlouchávání mobilních telefonů. Právě v souvislosti s odposlechy se ParlamentníListy.cz snažily pátrat po tom, jaká jména kromě toho Rathova a jeho "kompliců" by se v hovorech, které je usvědčily, mohly objevit.

Poslanecký asistent Davida Ratha Patrik Tomšů poskytl ParlamentnímListům.cz exkluzivní informace. On sám se prý zveřejnění odposlechů nebojí. A to i přesto, že v hovorech s Rathem bude častým aktérem.

SLEDUJEME Rathovo zatčení

Fotbal a kultura. Peníze ne

"Budu tam, ale na miliardu procent se nemůže moje jméno objevit v souvislosti s touto kauzou. S panem Rathem jsme se bavili o všem možném, fotbalových zápasech, kultuře, organizačních věcech. Ale nikdy, nikdy ne v souvislosti s tímto případem. Odhalení pro mě bylo jako blesk z čistého nebe, možná si řeknete, že jsem naivní, ale opravdu jsem o ničem nevěděl," řekl ParlamentnímListům.cz.

Na dotaz, zda dokáže odhadnout, kdo ze špiček ČSSD může v odposleších figurovat, pak Tomšů uvedl: "Nevím, byla by to spekulace. Já je ani moc neznám, celé mě to mrzí a považuji tu věc za nešťastnou," řekl redakci. A jak je na tom s důvěrou v Davida Ratha? "Ctím presumpci neviny," řekl redakci s tím, že před dalším vyjádřením si počká na práci orgánů činných v trestním řízení.

V práci budu pokračovat

A jak jeho samotného osobně a pracovně ovlivnila kauza kolem exhejtmana Ratha? "Příliš se mě to nedotkne, nikdy jsem nebyl zaměstnanec, jsem OSVČ a konzultant. Práce pro pana Ratha pro mě byla jen jednou z mnoha činností. V těch budu pokračovat," řekl redakci.

Ani Rathův náměstek Robin Povšík, který dlouhodobě nesouhlasil s Rathovou politikou, si z odposlechů nic nedělá. "Komunikovali jsme spolu sporadicky, nemáme dobré vztahy," řekl redakci s tím, že pokud byl monitorován i jeho telefon, je mu to jedno.

Proč to přebral v hotovosti? Vždyť je inteligentní

Rathův odpůrce pro redakci také ohodnotil exhejtmanovu kauzu obecně. Překvapila jej jako blesk z čistého nebe, jak se na ní alespoň tváří drtivá většina politické reprezentace, nebo něco podobného očekával? Povšík odpověděl šalamounsky: "Netušil jsem, že by byl schopný přebírat to v hotovosti. Při jeho inteligenci," uzavřel pro redakci s tím, že ohledně dalších vyjádření si počká na závěry vyšetřovatelů.

Ne peníze. Ale víno

David Rath byl ve středu vzat do vazby s tím, že soudce shledal u obviněného všechny tři vazební důvody - útěkové, koluzní i předstižné. Rath byl během pondělního zatýkání ozbrojen. Při zadržení odevzdal zbraně policistům společně s osobními věcmi, nechtěl se vzdát jen krabice. Tu policistům předal až pod výhružkou použití donucovacích prostředků. Detektivové v ní našli sedm milionů. Poslanec tvrdí, že v ní mělo být víno.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jana Šulcová

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …