Razie na mosteckém magistrátu: Svědek vytahuje minulost exprimátora Šulce

15.07.2013 17:53

Exkluzivně pro ParlamentníListy.cz se vyjádřil Pavel Franc z Ekologického právního servisu, který před lety zastupoval soukromého zemědělce Jana Rajtera v kauze průmyslové zóny Joseph. Ohledně údajného protikorupčního jednání v záležitostech Josephu v Havrani na Mostecku v pondělí policisté obsadili magistrát a hledají důkazy. Už před téměř deseti lety údajně došlo ke střetu zájmu tehdejšího primátora a později hejtmana Jiřího Šulce (ODS).

Razie na mosteckém magistrátu: Svědek vytahuje minulost exprimátora Šulce
Foto: Lucie Bartoš
Popisek: Jiří Šulc

Pavel Franc hovoří i o tlacích na finance pro Jana Rajtera, které se mu ale podařilo potlačit a přesvědčit severočeského agrárníka, aby se sebou nenechal šachovat jak s figurkou na šachovnici.

Jiří Šulc v pondělí po poledni nebyl na příjmu, telefon nebral ani jeho následovník, někdejší mostecký primátor Vladimír Bártl. Mobilní telefon Jana Rajtera byl vypnutý, komentář k dnešnímu zátahu na magistrátu ale nakonec poskytl Ekologický právní servis, který několik let – počínaje rokem 2001 - bezplatně zastupoval rodinu sedláka Rajtera, jemuž vedle jeho polí měla nelegálně vyrůst továrna údajně produkující zdraví škodlivé dioxiny.

Až v polovině roku 2004 dal Nejvyšší správní soud za pravdu drtivé většině námitek a zrušil tak mnohá rozhodnutí Krajského soudu v Ústí nad Labem, který následně zrušil některá nezákonně vydaná povolení pro továrnu Nemak a rozvojovou zónu Joseph. Továrna však v té době již stála a nedalo se spolehnout na to, že by se u soudu dosáhlo jejího odstranění. Proto Rajterovi nakonec přistoupili na nabídku smíru a odškodnění ve výši 260 milionů korun. Průmyslová zóna přitom ani dnes není zaplněna, proto také město muselo začít státu platit pokutu za nenaplnění cílů investic.

Hledá snad policie důkazy na Šulce či současnou náměstkyni?

„Na korupční jednání kolem zóny Joseph a výstavby první tamní továrny Nemak jsme upozorňovali už tehdy, kdy jsme zastupovali pana Rajtera. Stalo se něco nevídaného – město jako veřejná instituce totiž zastupovalo soukromou společnost Nemak při projekční činnosti a budování inženýrských sítí. Ze spisů je to dostatečně evidentní a průkazné, že šlo minimálně o střet zájmů či spíše o trestnou činnosti,“ říká pro ParlamentníListy.cz Pavel Franc.

A to není vše. Tehdy byl primátorem Jiří Šulc, pozdější hejtman Ústeckého kraje a dnes poslanec za ODS. „Stavebně se na tom podílela firma, kterou právě on spoluvlastnil. Tehdy mi na to řekl, že to tak dělají všichni a že je opravdu chyba, že se ve firmě nenechal jen jako utajený společník,“ vzpomíná si zástupce Ekologického právního servisu.

Ze svých jednání si pamatuje ještě i na náměstkyni Hanu Jeníčkovou, která působila v této funkci pak i za dalšího primátora Vladimíra Bártla a dnes za primátora Vlastimila Vozky. „Vybavuji si, že s ní jsem rovněž jednal, a to ohledně administrace rozhodnutí,“ podotýká Franc.

Chtěl někdo sedláka ovlivnit?

„Ani ve snu by mě nenapadlo, že se ten případ znovu vrátí na stůl,“ říká ParlamentnímListům.cz Ludmila Holadová, šéfka místní agrární komory, která Rajtera zemědělce a jeho práci osobně zná. Stejný pocit má i Pavel Franc, který se dnes maximálně z nostalgie zajede na Rajterovu farmu jednou za čas podívat. „Co následovalo poté, co pan Rajter pozemky prodal, to už nevím. Ale věřím, že tato kauza se ho nijak nedotkne. Byl velmi otevřený a upřímný. Pamatuji si, že mi jednou prozradil, že ho ještě před transferem peněz někdo z radnice tlačil, kam by mohl peníze směrovat, nějak přes pravoslavnou církev,“ vybavuje si Pavel Franc s tím, že spolu důrazně probrali fakt, že kdyby k něčemu takovému mělo v budoucnu dojít, tak on jako zástupce Ekologického právního servisu v tuto chvíli v žádném případě dohodu nepodepíše. „Pokud si někdo hodlá klást podmínky, tak k vypořádání nedojde. Bylo to tak, že my jsme se zavázali stáhnout žaloby, pokud k vypořádání pana Rajtera dojde. Nakonec to bylo v pořádku, pan Rajter se mi zavázal, že se nenechá nijak ovlivňovat,“ uzavírá Pavel Franc.

Tím byl tehdy uzavřen případ, v němž víc než tři roky žádné státní orgány ani soudy, na které se Ekologický právní servis obracel svými právními podáními, nebraly námitky a žaloby v potaz a docházelo tak k narušení soukromého vlastnictví a podnikání na Rajterových pozemcích, které jsou dnes sceleny pro částečně zaplněnou zónu Joseph. Disponuje nyní zhruba 130 hektary volné plochy. Mexická fabrika Nemak, jejíž základní kámen byl položen v roce 2002 za přítomnosti tehdejšího předsedy vlády a dnes prezidenta Miloše Zemana, zde funguje stále.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lucie Bartoš

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …