Razie u Nečase. Nejlepší reklama pro prohnilé Česko, tvrdí Jančura

24.06.2013 21:21

Pověst Česka je hodně pocuchaná. To si myslí většina známých protikorupčních bojovníků v zemi. Shodnou se na tom třeba Hana Marvanová, Radim Bureš či Stanislav Bernard. Naopak Radim Jančura tvrdí, že razie v nejvyšších strukturách tuzemské byrokracie je pro zemi nejlepší reklamou.

Razie u Nečase. Nejlepší reklama pro prohnilé Česko, tvrdí Jančura
Foto: Hans Štembera
Popisek: Radim Jančura, majitel Student Agency

Politická žumpa na Vltavě nebo banánová republika. Taková nelichotivá označení přišila Česku německá média po zatýkání na Úřadu vlády, Ministerstvu obrany a v dalších státních podnicích. Na to konto se ParlamentníListy.cz zeptaly různých protikorupčních aktivistů, jakému obrazu se nyní země v zahraničí obecně může těšit.

Zavřít pět politiků a kmotra

„Policejní razie na Úřadu vlády je podle mě tou nejlepší reklamou pro naši zemi. Každý totiž ví, jak je Česko prohnilá a zkorumpovaná země. Jestli je třeba bojovat proti korupci, tak je to tedy tou nejlepší reklamou pro zemi,“ sdělil ParlamentnímListům.cz majitel společnosti Student Agency a člen správní rady Nadačního fondu proti korupci (NFPK) Radim Jančura a dodal: „Myslím, že nejen mně, ale i spoustě ostatních občanů země, se vrací chuť žít. Je to pozitivní změna. Tím, že se o tom mluví, vše působí, jako že je vše horší, ale podle mě se naopak situace zlepšuje. Stačí zavřít pět politiků a jednoho kmotra a lidé zase začnou být hrdi na tuto zemi.“

Jeho kolega ve správní radě NFPK a ředitel rodinného pivovaru Stanislav Bernard tvrdí: „Rozhodně jde o velmi negativní signál, ale to není vůbec podstatné. Hlavní je, že se začalo vůbec něco hýbat, protože obraz Česka už horší být nemohl. Pokud se něco takového děje, tak je to jen dobře.“

Důvěryhodnost v NATO ohrožena

Advokátka a signatářka iniciativy Veřejnost proti korupci Hana Marvanová si myslí, že podobné akce určitě dobrému jménu Česka ve světě nepřispějí. „Klíčové instituce pro zajištění bezpečnosti Česka, kam Vojenské zpravodajství patří, by měly fungovat bezchybně. U nás o jejich správném fungování nesvědčí vůbec nic. Vím, že zasedala komise pro kontrolu Vojenského zpravodajství, ale mě ty její závěry moc neuspokojily. Nešlo o žádné selhání jednotlivců. Důveřuji úsudku generála Šedivého, že jde o systémový problém,“ zhodnotila pro ParlamentníListy.cz s tím, že to ohrožuje i důvěryhodnost Česka v rámci NATO.

Podle ní je kontrola tajných služeb obecně na dost malé úrovni. „Na mě to dělá dojem, že vysoce postavení důstojníci Vojenského zpravodajství nemohli odmítnout špehování paní Nečasové. Tohle by ale někdo měl rozkrýt. Vždyť tajemnice premiéra není oprávněna je úkolovat. Proč ji tedy poslechli? Nedostali jsme odpovědi na spoustu otázek a nikomu to nepřipadalo divné,“ dodala Marvanová.

Indexem to moc nepohne

Programový ředitel Transparency International (TI) Radim Bureš také soudí, že pověst Česka určitě některé skutečnosti s touto kauzou spojené ohrožují. „Otázka zneužívání Vojenského zpravodajství k osobním a možná i politickým účelům představuje to nejzásadnější z hlediska negativního signálu, jenž vysíláme do zahraničí. Ohledně prorůstání korupčních praktik do politického života a činnosti vrchní státní správy asi ničím nepřekvapíme. Jde o věci, které jsou známé a zazněly v řadě koncepčních materiálů. To, že kauzu sleduje více zahraničních médií než jindy, je spojeno s pádem premiéra,“ vysvětlil ParlamentnímListům.cz.

Fakt, že Česko má problém s korupcí spojenou s prorůstáním byznysu, politiky a státu, není nový a dá se vyčíst z umístění na indexu vnímání korupce, ale i z dalších podobných dokumentů. „Pohybujeme se kolem třiapadesátého místa ze sledovaných zemí. Vypovídací hodnota toho, že jsme dlouhodobě horší než Polsko, je poměrně velká. Myslím si ale, že jedna kauza nás zásadním způsobem neposune. Index vzniká zpracováním výzkumů řady institucí a vše se sbírá za období celého roku, takže to odráží spíše dlouhodobý trend,“ doplnil Bureš s tím, že s tvorbou indexu česká pobočka TI nemá nic společného, ale zpracovává jej centrála organizace v Berlíně. Podle něj už je ale přesto na čase, aby z prasklého vředu korupce přestal vytékat hnis a začal se hojit.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Rychetský

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …