Řecká komunistka: Čeští pracující, povstaňte. Nebo dopadnete zle

25.02.2012 6:45

JINÝMA OČIMA Pracující v Česku by měli bojovat za svá práva stejně jako dělníci v Řecku. Evropská unie (EU) nefunguje. Francie s Německem, tedy duo Merkozy, se chovají jako protektoři. Teď to pociťuje Řecko, ale bída a skepse se pomalu rozšiřuje na celý starý kontinent. Pocítí to i Česko. Bohatí "žerou" kaviár a na krizi profitují, chudí vybírají kontejnery u supermarketů a bezdomovců přibývá. Názory předsedkyně Řecké obce v Praze Tassuly Zissaki – Healey jsou nekompromisní. I když není v žádné partaji, hrdě se hlásí k ideám revolučního komunismu.

Řecká komunistka: Čeští pracující, povstaňte. Nebo dopadnete zle
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předsedkyně Řecké obce v Praze Tassula Zissaki- Healey

„Jsem řecká komunistka, ne česká. Tady totiž komunisté kolaborují se systémem. Řecká komunistická strana věří, že musíme bojovat proti kapitalismu, protože jde o systém, který lidi využívá a nenabízí jim demokracii. Bojujeme za opravdový socialismus. Nebudeme sedět a žvanit s plutokraty. Co jim asi budeme říkat, ať vrátí lidem peníze? To je přeci hovadina. Jsme revolucionáři. Nevěříme v dialog s kapitalisty, kteří se nám snaží vzít vše, co máme pod nohama,“ rozčiluje se Tassula Zissaki – Healey. Není sice členkou komunistické strany Řecka, ale věří v její ideály. Pro Česko, kde žije, má hororovou předpověď.

Média tají pravdu

„V tuzemských médiích nikdy neukázali řecké pracující, ale ukazují anarchisty, kteří demolují centrum Athén a dělají to v součinnosti s policií. Nikdo neukazuje statisíce dělníků, kteří jsou disciplinovaní. I komunisté jsou disciplinovaní. Vaše média ukazují komunisty jako extremisty, ale to jsou anarchisté. Mezi nimi je opravdu spousta policajtů v civilu. Dokonce u nich byly nalezeny služební průkazy, ale média tohle nezveřejní,“ říká pro ParlamentníListy.cz Zissaki – Healey ve své kanceláři v Domě národnostních menšin. Právě ona zastupuje tu řeckou. „Když jsem v televizi slyšela Miloše Zemana, jak říká, že pracující v Řecku berou peníze za to, že si umyjí před prací ruce, málem jsem vylétla z kůže. To je strašná hovadina,“ dodává.

Tuzemská média jsou podle ní německá média. Nemusí je číst. Stačí prý, když si přečte Der Spiegel. Řecká komunita protestovala proti tomu, aby se řeckým pracujícím nadávalo do lenochů, ale nikdo prohlášení nepublikoval. „Nařčení, že líní řečtí pracující a spotřebitelé, kteří údajně spotřebovávají více, než produkují, jsou jednoznačně sprosté a zákeřné lži. Mají jediný cíl. Obrátit evropský lid proti řeckým pracujícím, aby tak byli zakryti praví viníci a příčiny. Zároveň, aby to vlády jednotlivých zemí využily k nátlaku na vlastní pracující. Skuteční viníci jsou ohromné hospodářské korporace a podniky, které se obohacovaly na úkor řeckého lidu v době hospodářského nárůstu,“ píše se tam. Předsedkyně k tomu dodává, že inspirující je nová kniha Nikose Bojopulose To je kapitalismus ty idiote!, která však zatím vyšla jen v Řecku.

Boháči a chudí v Řecku

V Řecku jsou totiž podle Zissaki – Healey jen boháči a chudí. „Kdo jsou někteří z nejbohatších lidí světa? Mimo jiných i pár Řeků, povětšinou majitelů továren, kde se vyrábějí lodě. To jsou bilionáři. Mají to dobře zařízené. V Řecku neplatí daně, jen si tam jezdí vybírat peníze. Bohatí krize nepociťují. Jedí kaviár, vymáhají dluhy a profitují i během krize. Vláda strká peníze do bank, které vydělávají. Odkud ty peníze vláda má? Z toho, jak neustále snižuje lidem platy a zvyšuje daně,“ říká a dodává: „Banky pomáhají bankám, ne dělníkům. Mě hlavně zajímá, co se děje s pracujícími, s lidmi na ulici. Nájmy a ceny jídla rostou, platy a penze klesají.“

Podle ní Řecko už bankrotuje. Sociální nůžky jsou tam extrémně rozevřené. V roce 2011 se počet lidí bez domova prý zvýšil nad pětadvacet procent. Padesát procent populace tam žije v chudobě. Lidé vybírají kontejnery, kam vyhazují prošlé potraviny ze supermarketu. Školy jsou v problémech, protože jídelny nemají co dát dětem na talíř. Skoro padesát procent nezaměstnaných jsou mladí lidé, kteří budou stále více jezdit za prací po Evropě. Přijde totiž velká migrační vlna. Na druhou stranu se jí nelíbí ani naivita lidí, co si stále půjčují. Masírování reklamou je mocné. „Přitom Řecko je bohatá země. Máme suroviny, třeba hliník. Nejsme chudí. Sami sebe uživíme. A překvapení. Podle Eurostatu jsou Řekové druhým nejpracovitějším národem na světě,“ nadává.

Může za to unie

„Evropská unie nefunguje pro chudé lidi. Nicméně dělá vše pro bohaté, pro monopoly. EU je ráj bohatých lidí a odnáší to Řecko. Co je unie? Francie a Německo. Řecko je v tomto systému černou ovcí, protože lidé bojují za svá práva. Protektorové Sarkozi a Merkelová řeknou naší vládě, co má dělat a ona to udělá. Z unie po nás chtějí, abychom produkovali ústřice. Kdo si sakra může dovolit v Řecku ústřice. Kvůli tomu se vykácely olivovníky, protože ty produkují jiní. Tak je to i všude jinde. Sedmadvacet zemí, dva šéfové a ostatní jen poklonkují a salutují,“ stěžuje si s tím, že Řecko nedokáže zaplatit svůj dluh v příštích šedesáti letech. Duo Merkozi nicméně bude podle ní hájit i nadále zájmy svých zemí a ostatní budou pomalu chudnout.

Řecko, protože je to zemědělská země, nikdy nemělo moc silnou střední třídu. Nicméně je tam velmi silné hnutí pracujících. Dělníci z oceláren jsou dnes již přes sto dní ve stávce, na což se chystají i další, a je naplánováno několik dalších obrovských demonstrací. Vše se nicméně děje a podle ní bude dít disciplinovaně, žádné krvavé nepokoje. „Znáte mentalitu střední Evropy. Když jsem v pohodě, nebudu mluvit a bude se mi dobře žít. Střední Evropa má velkou střední třídu. Nicméně dělníci i v Česku by měli protestovat za svá práva, za větší platy. Zdejší komunistická strana však kolaboruje se systémem a odbory jsou nefunkční. Vždyť dokážou zorganizovat jednu stávku ročně,“ podotýká pro ParlamentníListy.cz.

Řekové v Česku bez problémů

„Řecká komunita tady žádné pohrdání nepociťuje. Na Češích je úžasné, že nevěří až tak moc médiím. Jste inteligentní a vzdělaní lidé. Naše komunita má s Čechy ty nejlepší zkušenosti. Opravdu jsme nic špatného nepozorovali,“ dodává s tím, že i česká vláda poklonkuje Evropské unii a Češi se za pár let budou s největší pravděpodobností potácet ve stejných potížích jako Řecko. Jelikož cestuje po celé republice, vidí, jak i v Česku roste nezaměstnanost a přibývá bezdomovců. Patrné je to hlavně ve více průmyslových oblastech a na venkově. Všechny menší země prý ztrácí svou identitu.

Povoláním je lingvistka. Do Česka přijeli s chotěm Britem v roce 1991, jako zaměstnanci mezinárodní organizace Velké Británie pro kulturní vztahy a vzdělávací příležitosti British Council anglický jazyk. Roku 1997 však tento projekt pomoci skončil a manželé se rozhodli zůstat v Česku. „Můj manžel má rád zdejší počasí, knedlíky a pivo, což já moc nemusím. Začali jsme tady vlastní projekty. Třeba mezinárodní studentský klub,“ podotýká pro ParlamentníListy.cz. Její manžel je zaměstnancem ČVUT, ona na vysoké učí jen několik hodin měsíčně. Angličtinu učí ale i soukromě. Pro řeckou komunitu v Česku pracuje prý jako dobrovolnice. Tassula Zissaki – Healey končí jasným heslem: „Pracující celého světa by se měli v boji za spravedlivý socialismus spojit.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Rychetský

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …