Regulování hazardu radnicemi nese riziko úplatkářství, přiznává Novotný

07.03.2012 22:02

Zastupitelé v městském obvodu Ostrava-Jih poškozují naše podnikání, brání se plánovanému rozšíření zákazu hazardu v městské vyhlášce společnost Synot. Spor největší české společnosti, provozující výherní zařízení okomentoval i bojovník proti hazardu Josef Novotný (VV). Radnice si prý takto mohou říci o úplatek, zastává se poslanec tentokrát překvapivě svého protivníka. Ostravský městský obvod ale protestuje. Zákaz prý není v žádném případě selektivní.

Regulování hazardu radnicemi nese riziko úplatkářství, přiznává Novotný
Foto: Martin Šimák
Popisek: Herny jsou často kritizovány zejména kvůli kriminalitě

"Holding SYNOT zásadně nesouhlasí s postupem, jakým se Městský obvod Ostrava–Jih chystá regulovat provoz loterií a jiných podobných her na svém území. Rada zde totiž zastupitelům doporučila ke schválení návrh novely regulační vyhlášky statutárního města Ostravy, omezující místa na území městského obvodu Ostrava – Jih, na kterých mohou být loterie a jiné podobné hry provozovány," píše Synot v tiskové zprávě.

Ostrava-Jih prý Synot diskriminuje

Vymezení míst, kde se hazard napříště nebude provozovat, je prý vůči společnosti, provozující mimo jiné i kritizované videoloterijní terminály, silně diskriminační. Pro upřesnění- mezi videoloterijními terminály (IVT) a klasickými hracími automaty (VHP) dosud v českém právu platil rozdíl. IVT umožňovalo několikasetnásobně vyšší sázky na jednu hru, díky čemuž gambler dokázal prosázet výplatu během několika hodin. Obce je také nemohly na svém území zakazovat, povolení udělovalo Ministerstvo finnancí. Podle některých starostů tak docházelo k nerespektování obecních vyhlášek, což v roce 2011 potvrdil i Ústavní soud.

Po tzv. Farského novele loterijní legislativy je vše jinak, obce již zakazovat umístění IVT mohou, byť s tříletou výjimkou pro již povolené přístroje. Na příkladu zákazu umístění IVT formou vyhlášky, kterou se ostravští chystají na zastupitelstvu přijmout už ve čtvrtek, se ukazuje, co možná dokáže Farského novela v budoucnu vyvolat. Ambici vše definitivně vyřešit má i nový návrh loterijního zákona z dílny Ministerstva financí, jehož projednání vláda na svém předposledním zasedání odložila.

Možnost obcí regulovat hazard na svém území totiž nemusí znamenat jen přínos. "Zákaz se dotkne většiny provozoven společnosti Synot Tip, (zatímco někteří jiní provozovatelé jsou prakticky beze ztrát) s tím, že tento postup rady městského obvodu nebyl nikterak vysvětlen ani odůvodněn. V uvedených lokalitách nikdy nebyl porušován veřejný pořádek, nebyly zde evidovány ani stížnosti ze strany obyvatel například na hluk či rušení nočního klidu. Z návrhu navíc jednoznačně vyplývá, že zatímco jedno herní středisko je v dané lokalitě zakázáno, druhé, umístěné pouze o pár metrů dál, je již povoleno...Rádi bychom zjistili, proč povolení provozu v některých ulicích končí takřka před vchodem do některého z našich herních středisek a především na základě jakých kritérií rada lokality selektovala. Vzdálenost od veřejných budov, školských a zdravotnických zařízení, či narušování veřejného pořádku a podobně to zjevně nejsou," stěžuje si ParlamentnímListům.cz vedení uherskohradišťského sázkařského giganta.

Novotný: Ano, obecní vyhlášky se dají zneužít

Poslanec Josef Novotný, který proti hazardu dlouhodobě bojuje, tentokrát připouští, že může mít jeden z jeho úhlavních soků pravdu. Obecní vyhláška se prý totiž dají sepsat i způsobem, který může zastupitelům nahnat do kapes slušné peníze. "V případě některých obcí, nahrává jejich postup korupci. Separování ulic, výběr míst, kde se hrát smí jen pár desítek metrů od těch, kde je to zakázáno, to přeci nemá žádný efekt na omezení škodlivosti hazardu. Firmy se tak mohou po právu cítit poškozené," upozorňuje poslanec.

Opatření některých radnic nazývá ´nekuřáckou restaurací, kde se uprostřed nesmí kouřil, ale v rozích jsou stolky s popelníky.´"Zde se možná musím postavit na stranu Synotu, protože mnohdy radním jde o potlačení hazardu skutečně až na posledním místě. Mapku bych ale musel samozřejmě vidět," dodává pro ParlamentníListy.cz poslanec.

Mapa bude ve čtvrtek. Do té doby jsou veškeré soudy předčasné

Právník Jiří Oršula, který s odpůrci hazardu spolupracuje, dodává, že z hlediska korupce je úředník, vybírající lokality, kde se má hazard zakázat, velmi rizikovým povoláním. "Tady stačí pár desítek tisíc do kapsy a je vyřešeno," konstatuje. I zkušený advokát ale jedním dechem dodává, že pro objektivní posouzení konkrétního případu Ostravy-Jih by musel mít v ruce klíčový materiál- mapu, kde jsou zóny bez hazardu vyznačené. Právě tu ale nemůže až do projednání zastupitelstvem nikdo zveřejnit. Ani Michael Kutty z tiskového oddělení ostravské radnice. "V současné době je výše uvedená zařízení možné provozovat na území celého obvodu. Po přijatém doplnění obecně závazné vyhlášky z roku 2011 bude zákaz na více než 99 procentech území obvodu. Naší snahou je omezit hazard v blízkosti všech školských zařízení, hřišť či jinak významných zařízení a pokud možno jejich provoz omezit pouze do hlavních obchodních zón mimo zastavěná území sídlišť. Předpokládám, že po konzultacích a diskusi, kterou jsme k dané problematice dlouhodobě vedli, dojde ještě na zítřejším jednání zastupitelstva k vypuštění některých lokalit," říká Kutty.

Více jasno tak bude v případě městského obvodu Ostrava-Jih po čtvrtečním projednání kritizovaného doplňku k vyhlášce. Podle Kuttyho ale vyjde najevo jediné. O omezování heren jedné konkrétní společnosti určitě nejde. "V zásadě se dá říci, že jsme vzali kružítko, zapíchli jej na mapě do místa, kde leží škola nebo hřiště a udělali kruh. Všechny provozovny, které se ocitly uvnitř, budou muset své přístroje přesunout mimo tyto zóny," řekl ParlamentnímListům.cz Kutty.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Pozn. redakce: 79,920 % podíl ve společnosti OUR MEDIA a.s., provozující server Parlamentní listy vlastnila do 5.6.2023 společnost SYNOT INVEST LIMITED podnikatele a bývalého senátora Iva Valenty.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Synot

79,920 % podíl ve společnosti OUR MEDIA a.s., provozovatele www.parlamentnilisty.cz vlastnila do 5.6.2023 společnost SYNOT INVEST LIMITED podnikatele a bývalého senátora Iva Valenty. Dalšími vlastníky společnosti OUR MEDIA a.s. jsou Michal Voráček, Jan Holoubek a Jiří Čermák.

autor: Václav Ivánek

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

4:44 Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

Prozradil pirátský poradce Petr Beneš z pražského magistrátu citlivé informace protistraně, s níž se…