Režisér Olmer je zhnusen procesem s Bártou: Měl jsem dávno emigrovat

07.03.2012 16:48

JINÝMA OČIMA Režisér Vít Olmer se nikdy netajil svými sympatiemi k Věcem veřejným a k jejich ideovému šéfovi Vítu Bártovi. A na celou kauzu s uplácením poslanců VV má jasný názor - půjčovat vlastní peníze není zločin, ani úplatkářství. Podle slovutného tvůrce filmů měli na lavici obžalovaných prý už dávno před Bártou sedět Gross, Vondra, Kalousek, Řebíček a další politici.

Režisér Olmer je zhnusen procesem s Bártou: Měl jsem dávno emigrovat
Foto: hns
Popisek: Vít Olmer se zúčastnil soudního procesu s poslancem Bártou

Režisér Vít Olmer byl jedním z umělců, kteří už před volbami podpořili Věci veřejné. Společně s časopisem Pražan bojoval proti starostovi Prahy 5 Milanu Jančíkovi. Ke Kristýně Kočí a Jaroslavu Škárkovi neměl nikdy nejlepší vztah. Dnes říká, že "Škárkova slizkost a polopravdy Kočí" jej měly varovat. A Bárta, který rezignoval, pro něj byl hrází proti lupičům typu Kalouska a Vondry. A za svým názorem si stojí stále.

Kriminální kauzy od Hradu k parlamentu

To dokazují i jeho skutky. Včera šel Víta Bártu společně s manželkou Simonou Chytrovou podpořit i k soudu, přestože v poslední době řeší složité financování nového filmu. „V úterý jsme se vypravili k soudu na Prahu 5  ve věci kauzy údajného uplácení ze strany Víta Bárty. Nebudu věčně opakovat, co jsem již několikrát uvedl, že jsem příznivcem Věcí veřejných a nemíním, jako mnoho mých kolegů umělců, kariéristicky převlékat kabát. Strana se dopustila mnoha omylů, především včas neodhalila do svých řad nasazené vši – Škárku a Kočí. Dorazili jsme tedy s ženou k soudu na Prahu 5, vyndal jsem z kapes všechny kovové věci, pro jistotu i z úst protézu, jež má kovový podklad, a v rámu píská. V soudní síni jsem zažil „grilování“ Víta Bárty, svého přítele, a udělalo se mi špatně z toho, co je v této zemi možné. Celý zinscenovaný proces je kouřová clona, sloužící k zakrytí stovek opravdu kriminálních kauz, směřujících od Hradu směrem dolů k parlamentu, Senátu a Strakově akademii,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz tvůrce mnoha filmů, které se staly českou legendou. Například Tankový prapor.

Půjčovat peníze prý není zločin

„Na lavici obžalovaných už dávno měli sedět pánové Gross, Vondra, Kalousek, Řebíček a nekonečná řada dalších. To se však nikdy nestane, jsou 'nedotknutelní'. Vít Bárta, svou snahou něco v téhle „Zimbabwe“ přivést k lepšímu, politik, na rozdíl od většiny kolegů s výraznou intelektuální úrovní, si prostě dovolil moc vyčnívat z řady, a to se, jak dobře vím ze své zkušenosti, u nás nesmí. Natož šlapat grázlům, kteří z občanů dělají blby, na krk. A že půjčovat vlastní peníze je trestný čin? Já pevně věřím, že pan soudce, který na mě působil sympaticky, bude objektivní a rozhodne ve prospěch zdravého rozumu. Vyšli jsme s ženou ze soudní síně, já si nasadil zuby a na ulici začal litovat, jako už mockrát v životě, že jsem z téhle země neemigroval, když jsem byl mladší a měl k tomu příležitost. Ale, jak říkával kdysi Alexander Dubček, naděje umírá poslední,“ dodal Olmer.

Slizký Škárka a polopravdy Kočí. A hovno pro Kalouska

Takzvané pučisty, kteří svědčí tento týden proti Bártovi u soudu, Olmer odsuzuje. „To, že se Škárka, Kočí a někteří další nechají zlanařit, navíc amatérsky průhledně do modra, mě ani ve snu nenapadlo. Jisté indicie mě měly varovat, například Škárkova umně zakrývaná slizkost a polopravdy Kristýny Kočí o jejích studiích ve Francii," prohlašuje pro ParlamentníListy.cz muž, který podle scénaře předsedy VV Radka Johna natočil dodnes populární Bony a klid, film, který za komunistického režimu značně předstihl svou dobu.

Olmer je svérázný a nebere si příliš velké servítky. „Ano, před volbami jsem podpořil Věci veřejné a hned vysvětlím proč: znal jsem se s Jiřím Vejmělkou a s Kateřinou Klasnovou, ještě když působili jako redaktoři Pražanu a společně jsme šili proti exstarostovi Prahy 5 Jančíkovi, mastodontovi, před kterým se tehdy všichni třásli. Pak jsem natočil krátké předvolební medailonky s členy VV, líbilo se mi, že proti hnusným, provařeným ksichtům z ODS a TOP 09 jsem potkal mladé, vzdělané a tehdy nadšené budoucí politiky," řekl režisér ParlamentnímListům.cz.

Olmer má dlohodobě výhrady k TOP 09. Natočil dokonce velmi populární klip „Hovno pro knížete.“ Olmer však vysvětluje, že hovno nebylo až tak pro knížete, ale pro Kalouska. „K "Hovnu pro knížete" mě inspirovala nebetyčná drzost pana Kalouska chtít vybírat, byť s nadsázkou, od občanů podíl na státním zadlužení. Vždyť to byl právě on, kdo se významně podílel na ekonomické mizérii v  naší zemi," řekl Olmer, podle kterého se jeho známé, starší paní, udělalo špatně, když složenku dostala.

„Ještě něco řeknu k Bártovi. Je to laskavý člověk s obrovskými znalostmi. Co ví třeba o historii, je neuvěřitelné. Mě si navíc získal svou lidskostí a porozuměním,“ dodal Olmer.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš Urban

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

15:15 Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

Kniha Spiknutí, která byla v minulém týdnu v pražském Arcibiskupském paláci slavnostně uvedena na tr…